26 / 04 / 2024

Mirasta 'saklı pay' hakkı!

Mirasta 'saklı pay' hakkı!

Türk Hukuku'na göre, bir baba çocuğunu vasiyetname ili mirastan mahrum bırakabiliyor. Ancak varislerin kanunen "saklı pay" miras hakkı bulunuyor.



Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Babamla çok sık tartışmaya başladık. Bana sinirlendiğinde "evlatlıktan reddederim" diyor. Hukukta böyle bir hakkı olabilir mi?'' sorusunu yanıtladı...

Pandeminin de etkisiyle belki babamla çok sık tartışmaya başladık. Bana sinirlendiğinde "evlatlıktan reddederim" diyor. Malımız mülkümüz yok. Ancak yine de bu sözler ağır geliyor. Hukukta böyle bir hakkı olabilir mi?

Aile kutsal bir bağdır. Aile içerisinde de olan tartışmalar kimi zaman kaçınılmazdır. Baba ile olan tartışmalar hem sizin ruhsal yapınızı etkiler hem de geleceğe karşı kendinizi güvensiz hissetmenize neden olur. Yaşanan olumsuzluğu bir an evvel halletmek ve bitirmek ise en sağlıklısıdır. Diğer aşamaya geldiğimizde, hukuksal olarak babanın evladını ret edebildiği bir yasal düzenleme Türk Hukukunda mevcut değildir. Babanız maddi anlamda size bir şey vermek istemiyorsa, ancak bir vasiyetname ile mirasından çıkarabilir. Hatta bu halde bile kanunen "saklı pay" bir miras hakkınız bulunmakta ve babanız vasiyetnameyle dahi sizi bu paydan mahrum bırakamaz. Onun haricinde sizi inkâr etmesi mümkün değildir..

Mirasın reddi dilekçesi 2021!


Geri Dön