26 / 04 / 2024

Mirastan kalan arsanın vekaleti nasıl yapılır?

Mirastan kalan arsanın vekaleti nasıl yapılır?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu Mirastan kalan arsanın vekaleti nasıl yapılır? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı....



1927 doğumlu halam var, kendisine ben bakıyorum. Hiç çocuğu olmamış. Kendisine eşinden ve babasından kalan tarlaları ve şehirde eşinin ve kaynının ortak olduğu ve kendisine kalan hisseleri olduğunu ve bunları bana vermek istediğini söylüyor. Bir noter katibi bunun iki yolu olduğunu söyledi. Birincisi, beni mirasçı olarak gösterebileceğini ancak bunun için mahkeme kararı gerektiğini; ikincisi, bana vekaletname vererek bunların devrinin sağlanabileceğini ancak bunun için devlet hastanesinden rapor alması gerektiğini söyledi. Bunlardan hangisi doğra, hangisini uygularsam hukuki problem yaşamam? 


Bunlardan ikisinde de doğruluk payı var ancak tam anlamı ile doğru diyemem, bazı düzeltmeler yapmak zorundayım. Birincisi, halanızın sizi mirasçı tayin edebilir. Mirasçı tayin etmek için mahkeme kararına gerek yok. Noterde yapacağı bir vasiyetname ile bunu sağlamak mümkün. Ancak böyle bir vasiyetname yaparken, vasiyet yapacak olanın mahfuz hisseli mirasçısı olup olmadığına bakmak lazım. Mahfuz hisseli mirasçılar, eş, evlatlar ve ana-babadır. Evlat olmadığını yazmışsınız, hala 88 yaşında olduğuna göre tahmin ediyorum ki ana-baba da yok, kocasından kalan mallardan söz ettiğinize göre eş de yok, o halde halanızın mahfuz hisseli mirasçısı yok. Bu durumda noterde vasiyetname yaparak dilediği malını size vasiyet edebilir, bunun için mahkeme kararı gerekmez. Ancak vasiyetnamenin yapılacağı gün itibanyla halanızın hukuki işlem yapabilecek akıl sağlığının yerinde olduğuna dair doktor raporu almanız gerekecek. Bunun için tam teşekküllü hastaneden heyet raporu gerekmez, bir nörolog veya bir psikiyatr raporu yeterlidir. Noter katibinin 'mahkeme karan gerekir' sözü belki de sizi evlat edinmesi için önerilmiş bir başka yoldur. İkinci öneri, vekaletnamedir. Bir kimse vekaletnamesinde tapuda işlem yapma yetkisini içeren ve hangi gayrimenkuller kastediliyor ise bunların gösterildiği bir düzenleme şeklinde vekaletname ile gayrimenkullerin devir işlemini tapuda yapabilir. Böyle bir vekaletname alınırken bu yaştaki insan için yine doktor raporu alınmasında yarar vardır. Ancak sizin amacınızın gerçekleşmesi için daha uygun yol bence birinci paragrafta anlattığım şekilde vasiyetname yapmaktır. 


Tamer HEPER/Posta


Geri Dön