20 / 04 / 2024

Mısır Apartmanı'nda Mehmet Akif Müzesi açılacak mı

Mısır Apartmanı'nda Mehmet Akif Müzesi açılacak mı

Mehmet kif Yılı'nın bitmesine sayılı günler kala Mısır Apartmanı'nda açılacak Mehmet kif Müzesi'nden eser yok. Kültür Bakanlığı'ndan somut tek adım " kif'in hangi dairede kaldığını araştırıyoruz" açıklaması



Mehmet kif Yılı'nın bitmesine sayılı günler kala Mısır Apartmanı'nda açılacak Mehmet kif Müzesi'nden eser yok. Kültür Bakanlığı'nın geçtiğimiz mart ayında müjdesini verdiği müze konusunda bugün gelinen noktada somut tek adım " kif'in hangi dairede kaldığını araştırıyoruz" açıklaması.

2011 geldi geçiyor. Çok değil, iki hafta sonra yeni bir yıla daha nice ümit ve temennilerle girilecek. det olduğu üzere her daldan ve telden yılın 'en'leri listesi etrafta uçuşmaya başladı bile. Yılın 'unutulanları' listesinde ise Mehmet kif Müzesi birinciliği kimseye kaptırmayacak gibi. Üzerinden neredeyse bir yıl geçtiği için hatırlamak zor olabilir. Önce hafızamızı tazeleyelim.

Haber ajanslara düşeli bir yıl oluyor. 2010'un Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'önümüzdeki yıl' (2011) için Mehmet kif Müzesi'nin müjdesini vermişti. Günay'ın beyanına göre kif'in son günlerini geçirdiği Mısır Apartmanı'ndaki daire kamulaştırıp şairin adıyla müze olarak ziyarete açılacaktı. Bu beyandan yaklaşık dört ay sonra, bu yılın mart ayında bu kez 'resmi' açıklama düştü ajanslara. Bakanlıktan yapılan açıklama şöyleydi: "Mehmet kif Yılı'nda şairin içinde vefat ettiği daire ile yanındaki daire kamulaştırılarak birleştirilecek. Birleştirilen daireler, 'Mehmet kif Anı Evi' olarak yeniden düzenlenecek. Ömrünün son anlarını burada geçiren Mehmet kif'in anısına iki daire, şairin eserleri ve özel eşyaları ile donatılacak. Mehmet kif'i daha yakından tanımak isteyen ziyaretçiler, bu tarihî mekânı gezebilecek."

Gelelim bugüne... Yılın bitmesine iki hafta var. 100 yıllık Mısır Apartmanı yerinde duruyor, ama Mehmet kif Müzesi'nden eser yok. Malum, 2011, Mehmet kif Ersoy'un vefatının 75. yılı. Aynı zamanda Millî Şair'in 90. ölüm yıldönümü. Bu vesileyle 2011 Mehmet kif Yılı olarak ilan edilmiş; onun anısına bir de logo yapılmış ve resmi yazışmalarda kullanılmıştı. Mehmet kif Müzesi de bu vesileyle bu yıl içinde tamamlanıp en geç şairin ölüm yıldönümü olan 27 Aralık'a kadar açılacaktı. Ancak görünen o ki, müze başka bahara kaldı. Mehmet kif Yılı'nda değilse, ne zaman Ümit edelim de 100. yıldan önce açılsın. Mısır Apartmanı'nda 'kamulaştırma' sorunu yaşanıyorsa, Mehmet kif Müzesi için başka alternatifler de değerlendirilebilir: Fatih Sarıgüzel'de şairin doğduğu ev, Halkalı Ziraat Okulu, Neyzen Tevfik ve Eşref Edip'le sık sık buluştuğu Şekerci Han...

Beşir Ayvazoğlu:
Vefat ettiği dairenin Mehmet kif'in yanı sıra, aziz dostları Abbas Halim Paşa, Said Halim Paşa ve Fuad Şemsi İnan'ın da hatıralarını yaşatacak bir müzeye dönüştürülmesinde fayda vardır. Apartmanın ilk sahibi, kif'in hamisi olan Abbas Halim Paşa'ydı. Said Halim Paşa ise Abbas Halim'in ağabeyi büyük bir devlet ve fikir adamıdır. kif, Said Halim Paşa'nın eserlerini Türkçeye tercüme etmiştir. kif'in Asım adlı eserini ithaf ettiği Fuad Şemsi ise aynı zamanda Mısır Apartmanı'nın yöneticisiydi.

Mehmet Doğan (TYB Şeref Başkanı):
Mehmet kif Yılı, iyi niyetle ilan edildi. Yıl sonunda düşüncemiz, bu yılın içinin iyi doldurulmadığıdır. Mısır Apartmanı, bir dönem Ziraat Bankası'na geçmişti. O zaman bankaya ve diğer ilgililere Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) olarak müracaat ettik, müze evi olarak bağışlanmasını istedik. Banka daha sonra sattı binayı. Satıldıktan sonra konu ile Beyoğlu Belediyesi ilgilendi, ancak bina üçüncü şahısların eline geçtiği için fiyatı arttı. Şimdi Bakanlık ilgileniyor, ama kamulaştırma bedeli bakanlık ilgilendiği için iyice artmıştır.

Ahmet Yenilmez (Tiyatrocu):
Müze olması için siyasilerle görüştüğümüzde tahsisatın ayrıldığını, müze kararının alındığını, doğum ya da ölüm tarihine yetişeceğini söylemişlerdi. Milli Şair'imizin öldüğü binanın tepesinde bir eğlence merkezinin açılmasını iyi niyetli olarak görmüyorum. Acaba o barı kapattırmamak için mi müze yapılmıyor gibi de aklıma bir soru geliyor. Öyleyse, bu ihanettir. O yüzden bilemiyorum, 27 Aralık'ı bekliyoruz. Geçen yıl oradaydık, bu yıl da yine öğrencilerle birlikte 27 Aralık'ta Safahat okuyacağız.


Bakanlık: Hangi dairede kaldığını araştırıyoruz
Kültür ve Turizm Bakanlığı, kif'in son günlerini Mısır Apartmanı'nın 17. veya 18. dairesinde geçirdiğini, ancak tam olarak hangi daire olduğunun bilinmediğini belirtiyor. Bakanlık, kif'in son günlerini hangi dairede geçirdiğini tespit etmek için komisyon kurdu. Komisyon Akif'in tam olarak hangi dairede vefat ettiğini tespit edecek, çıkacak sonuca göre de ilgili dairenin kamulaştırılması için çalışmalara başlanacak. Daha önce 17 ve 18'in ikisinin birden kamulaştırılması planlanıyordu ancak son duruma göre bakanlık tek bir daireyi kamulaştıracak. Daha sonra da müze haline getirilmesini sağlayacak.

ASLIHAN AYDIN/Zaman

Ali Koca /Zaman


Geri Dön