20 / 04 / 2024

Mısır hükümeti otel yatırımları için ciddi kolaylık sağlıyor

Mısır hükümeti otel yatırımları için ciddi kolaylık sağlıyor

Dünyanın önemli turizm noktalarından biri haline gelen Mısır, turist ve yatırımcı sayısını artırmak için kesenin ağzını açtı



Uçaklardan ayak bastı parası almayan, boş koltukların parasını ödeyen Mısır hükümeti otel yatırımları için de ciddi kolaylık sağlıyor

Birkaç yıl önce Türk tekstilcilerine bedava arsa, vergi indirimi ve ucuz enerji imkanları vererek çok sayıda fabrika kurulmasını sağlayan Mısır, aynı yöntemi turizmciler için de kullanmaya başladı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkan Yardımcısı Talha Görgülü, 'Mısır, uçaklarınızı bize yönlendirin, vergi almayayım, istediğiniz desteğini veririm diyerek kapılarını sonuna kadar açtı. Artık, Türkiye'nin ciddi rakibi haline geldi' dedi. Mısır'ın önceki yıllarda en fazla 7 milyon turisti ağırladığını bu nedenle Türkiye ve diğer turizm ülkeleri tarafından ciddi bir rakip olarak görülmediğini belirten Talha Görgülü 'Oysa son bir yılda 12 milyon turist Mısır'a gitti, bu sayı artacak. Biz de önlemlerimizi almalıyız' şeklinde konuştu.

Turizm sektörünün krize karşın 2009 yılını artıyla kapattığını anımsatan Görgülü açıklamalarını şöyle sürdürdü: 'Rekabet gücümüzü zayıflatan çeşitli kararlar alınıyor. Örneğin ülkeye inen her uçaktan alınan 15 dolarlık ayakbastı parası 15 euroya çıkarıldı. Bu her bir turist için 5 euroluk ek maliyet anlamına geliyor. Hiçbir havayolu şirketi bunu yolcusuna yansıtamaz. Hepimiz turiste fiyatlarımızı uzun zaman önce verdik. Düşünün Antalya'ya 10 milyon turist gelse havaalanı işletmecisi 50 milyon euro ek gelir elde edecek. Türkiye'de havaalanı dışındaki tüm özelleştirmeler tüketici lehine oldu.

Türkiye'nin bu kararına karşın Mısır'ın havayolu şirketleri ve seyahat acentelerine çok büyük kolaylıklar sağladığını belirten Görgülü, 'Mısır'ın geçen yıl 12 milyon turiste ulaşmasının altında bu yatıyor. Mısır hükümetinin havayolu şirketlerinden aldığı ayak bastı parası çok düşük, seyahat acentelerine de boş kalan koltukların parasını ödüyor.

AYAKBASTI ALMIYOR
Hal böyle olunca acenteler Mısır'ı ilk sıraya koymaya başladı. Bu ilgi devam edecek' dedi. Mısır'ın yeni turizm bölgeleri belirlediğini ve buralarda yatırım yapacaklara çok ciddi avantajlar sunduğunu kaydeden Görgülü, 'Sağladıkları avantajın önemini şöyle ifade edeyim, Türkiye'ye yapacağınız bir yatırımın yarısı kadar. Bu rakamlar söz konusuyken dünyanın her yerinden yatırımcı 'önce ülkem demeyip Mısır'a gidecektir' uyarısında bulundu.

SKY HAVAYOLLARI MISIR'A UÇACAK
AYNI zamanda bünyesinde GTI seyahat acentesi, Sky Havayolları ve Adam&Eve Oteli'ni barındıran Kayı Group'un Yönetim Kurulu Başkanı olan Talha Görgülü, Sky Havayolları'nın Mısır seferlerini artıracağını söyledi. Geçen yıl Türkiye'ye toplam 722 bin turist getirdiklerini bu yıl ise hedefin 1 milyon yolcu olduğunu belirten Görgülü 'Ancak Mısır'a da özel önem vereceğiz. ITB Fuarı'nda Mısırlı yetkililer ile görüştük. Bize ciddi avantajlar sunuyorlar. Şu anda 2 uçağımız Mısır'a gidiyor ama gerekirse bu sayıyı 5'e çıkaracağız. Hatta koşullar uygun olursa Mısır'a da Adam&Eve Oteli yapabiliriz' dedi.
Akşam/Esin Gedik

 


Geri Dön