23 / 04 / 2024

Mobilya seçmenin püf noktaları!

Mobilya seçmenin püf noktaları!

Vücut tipimizi bilip buna göre giyinme bilincini taşımak gibi evimizin durumunu bilip ona göre eşya seçmek gerekiyor. İşte dekorasyon önerileri...



Dekorasyon dergilerine bakmak hem çok güzel hem de bazen çok moral bozucu olabiliyor. İnanılmaz evler, olağanüstü mobilyalar, zevkli bakış açılarıyla yapılan dekorasyon çalışmaları ve tabii ki aslında en önemlisi yüksek tavanlı evleri görmek insanın moralini bozabiliyor. Çuval giyse yakışır denilen kadınlar gibi yüksek tavan da her türlü mobilyaya harika fon oluşturabiliyor. İsterseniz portakal kasasından kitaplık yapın, o bile yüksek tavanlı bir evde harika görünebiliyor. Yüksek tavan ve güzel pencere doğramaları eski binalarda hala karşımıza çıksa da genellikle yeni yapılan binalarda böyle bir görüntüyle karşılaşmak pek mümkün olamıyor. Peki bu durumda ne yapacağız? Bu dezavantajı nasıl avantaja çevireceğiz?


AYDINLATMAYA DİKKAT

Tavan aydınlatması seçmek, alçak tavanlı bir evde en kritik kararlardan biri. Eğer tavan yüksekliği yeterli değilse çok büyük ve iddialı aydınlatmaların çok komik görüntülere sebep olacağı gerçeğini kabullenmek gerekiyor. Yeterli ışık için aydınlatmanın büyük olması da gerekiyor tabii bir yandan. O yüzden eğer evinizde tavan alçaksa büyük tek parça bir aydınlatma yerine yüksekliği fazla olmayan birkaç kollu bir aydınlatmayı tercih edebilirsiniz. Hatta her kolu farklı yükseklikte olan modeller görsel bir ilüzyon yaratabilir. Perde seçerken de dikkatli olmak gerek. Perdenin tavandan değil de hemen pencerenin üstünden başladığı çözümler, tavanın olduğundan da alçak görünmesine sebep olabiliyor. Tavandan başlayan perdeliklerin ahşapsa mümkün olduğunca açık renk, alçı ise duvarla aynı renk olması da önemli. Upuzun, yerlere kadar uzanan perdeler de yine tavanın olduğundan da alçak görünmesine sebep oluyor.


EVİNİZİ BOĞMAYIN

Kitaplık ya da dolap seçimini de yine tavan yüksekliğini bilerek yapmak lazım. Tavana kadar kitaplıklar, mümkün olduğunca çok yer kazanmak için harika bir çözüm olsa da eğer kitaplıktan daha büyük, derinliği daha fazla depolama üniteleri, dolaplardan söz ediyorsak o zaman durum değişebiliyor. Dolabın renginin mümkün olduğunca duvar rengine yakın olmasını tercih edebilirsiniz. Venge ya da siyah dolapların çok yüksek olması mekanı daralttığını unutmayın. Eşyaların üstünüze geldiği hissini yaşamamak için koyu renk seçecekseniz dolaplarınızın çok yüksek olmamasını sağlayın. Evinizin tavan yüksekliği yeterli değilse dergilerde, kataloglarda gördüğünüz kitaplık merpenlerine hiç heves etmeyin. Neredeyse bir küçük pufla en yüksek noktasına ulaşabileceğiniz kitaplık için merpen koymanız çok komik bir görüntüye sebep olabilir.




Yasemin SAVCI/Sabah


Geri Dön