28 / 03 / 2024

Mobilya sektörü 3 milyar dolar ihracat hedefliyor!

Mobilya sektörü 3 milyar dolar ihracat hedefliyor!

Dünyanın en büyük 2’inci mobilya fuarı olan İMOB- Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı CNR EXPO Yeşilköy’de başladı. Barış Ener fuarın 524 firmanın katılımı ile 150 bin ziyaretçi hedefi ile gerçekleştirildiğini belirtti.



Dünyanın en büyük 2’inci mobilya fuarı olan İMOB- Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı CNR EXPO Yeşilköy’de başladı. CNR Holding Fuarlar Genel Koordinatörü Barış Ener fuarın 524 firmanın katılımı ile 150 bin ziyaretçi hedefi ile gerçekleştirildiğini belirtti.


Mobilya sektörünün 2016 yılında 3 milyar dolar ihracat hedeflediğini hatırlatan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş,   “Bunu başaracağınıza inanıyorum. Bu fuarda bunun sözünü sizden almak istiyorum” diyerek mobilyacılardan söz aldı.


TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, CNR İMOB’un sektörde en büyük üretici ve ihracatçıları firmaları birleştirmesi açısından önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.


MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Mobilya ihracatının hedeflerinin altyapısını CNR İMOB Fuarı oluşturacak.”


Mobilya fuarında 12 yıllık birikime sahip CNR Holding, sektörün en büyük çatı örgütü Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) ve üyesi 9 derneğin (ANSİMOD, İMOS, KAYMOS, MAKSDER, MOBDER, MOBSAD, MODSİAD, MUDER ve OMSİAD) işbirliğinde gerçekleştirilen ‘CNR İMOB -12.Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı başladı. Dünyanın en büyük 2’inci Türkiye’nin en büyük fuarı olan CNR İMOB Fuarı’nın açılış töreni Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın yanı sıra  TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, CNR Holding Fuarlar Genel Koordinatörü Barış Ener ve İTHİB Başkanı İsmail Gülle ve MOSFED’e bağlı 9 derneğin başkan ve temsilcilerinin katılımı ile yapıldı.


KOSGEB ve Ekonomi Bakanlığı’nın da desteğinde düzenlenen, CNR EXPO Yeşilköy’de 31 Ocak tarihine kadar açık kalacak. CNR İMOB’un açılış töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, artık Türk mobilyacılarının da dünyada bir marka haline geldiğini söyledi.  Elitaş, “Sektörün 10 milyar dolar ihracatı 2023 yılında gerçekleştireceği inancı bende hakim. Bu kanıya yurtdışındaki rekabet edebilirliğimize bakarak söylüyorum. İhracat kalemlerimiz arasında en geniş kalemlerimizden olan mobilya sektörümüz 200 ülkeye ihracat yapıyor” diye konuşarak, CNR İMOB’un açılışında bulunan sektör temsilcilerinden 2016 yılı için 3 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmeleri sözü aldı.


TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da tasarım ve markalaşmanın önemine değinerek, CNR İMOB’un sektörde en büyük üretici ve ihracatçı firmaları birleştirmesi açısından önemli bir organizasyon olduğunu söyledi. Gana’dan, Yeni Zelanda’ya, Kanada’dan, Uganda’ya kadar pek çok ülkeye ihracat yapan mobilyacıları kutlayan Çıkrıkçıoğlu, “Mobilya, emek yoğun bir sektör olarak nam yapmış bir sektör. Fakat, artık öyle olduğunu söylemek zor. Üretilen ürünlerin piyasa değeri üzerinde emeğin payı giderek azalıyor. Onun yerine, marka değeri, imaj değeri ve tasarım değeri ön plana çıkıyor. Bizler de, geleceğin tasarımcıları olabilecek yetenekteki çocukların tasarıma yönlendirilmesini sağlamak, amacıyla,2008 yılından bu yana Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nı düzenliyoruz” dedi.


Dış ticaret fazlası veren sektör


MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ise MOSFED çatısı altında tüm sektörü topladıklarını belirterek,  “Mobilya ihracatının başarısı CNR İMOB Fuarı’nın başarısına bağlı. Sektörün bugün ihracatının 2.6 milyar dolara ulaşmasını CNR İMOB Fuarı sağladı. Her geçen gün sektörümüzün başarısı artıyor. 13 yıldır dış ticaret fazlası veren sektörüz. 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan 480 firmamız vardı. Bugün bu sayıyı 570 ihracatçı firmaya çıkardık. Dünya sıralamamızı da 23’ten 12’ye yükselttik” dedi.


CNR Holding Fuarlar Genel Koordinatörü Barış Ener de fuarla ilgili şu bilgileri verdi: “CNR İMOB’u 31’i yabancı toplamda 524 firmayla düzenliyoruz. Fuarımız 150 bin metrekare alanda 11 salonda gerçekleştiriliyor. CNR İMOB’a, bu yıl 90 ülkeden 30 bini yabancı 150 bin ziyaretçi bekliyoruz. Fuar için Ekonomi Bakanlığı desteği ile Almanya, Bahreyn, Belçika, BAE, Cezayir, Danimarka, Fas, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İsrail, İsviçre, İspanya, İtalya, Katar, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Umman ve Ürdün’ün aralarında bulunduğu 32 ülkeden alım heyeti gelecek.”




Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İMOB mobilya sektörünü buluştururken, sektörün bu yılki ihracat hedefi 3.2 milyar $ olarak belirlendi. İran pazarı da dikkat çekiyor.


BU yıl 12. kez kapılarını açan Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı (İMOB) Türk ve yabancı katılımcıları ağırlıyor. Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı (MOBSAD) Adnan Bostan, Türkiye mobilya sektörünün, 2015 yılını 2,7 milyar dolarlık ihracatla kapattığını belirterek, "Mobilya sektöründe 2016 yılı için hedefimiz 3,2 milyar dolar ihracat yapmak" dedi. Bostan, İran'a yaptırımların kaldırılmasının mobilya sektörüne olumlu yansıyacağını vurgulayarak, şunları söyledi: 


ANLAŞMALAR YAPILACAK


"Fuarda 30 bine yakın yabancı misafiri ağırlayacağız. İran'dan da binin üzerinde sektör temsilcisini misafir edeceğiz. İranlı heyetlerle birçok ortaklıklar ve anlaşmalar yapılacağını düşünüyoruz. İran'a ihracatın, en az 2 katına çıkacağını düşünüyorum."


Akşam


Geri Dön