24 / 04 / 2024

Mobilya sektöründe stoklar eriyecek!

Mobilya sektöründe stoklar eriyecek!

2016'da mobilya sektöründe satışlar azaldığı için firmaların elinde stoklar oluştu. Sektör temsilcileri, stokların fuarların etkisiyle erimesini hedefliyor. Mobilyacılar KDV düzenlemesiyle büyüme bekliyor.



Türkiye’de mobilya sektöründe irili ufaklı 45 bin üretici faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 450 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Geçmişi eski yıllara dayanan bu sektör, iç pazarın yanı sıra ihracat potansiyeliyle de öne çıkıyor. 2015 yılında 2,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, 20l6’da birçok pazarda yaşanan sorunlar nedeniyle zorlandı. Fakat Çin’den ABD’ye kadar çok sayıda ülkede yapılan tanıtım çalışmalarıyla birlikte 2016’da ihracatta bir miktar artış yakalandı. Henüz kesinleşmemekle birlikte, mobilya sektörünün

20l6’da 2,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştığı tahmin ediliyor. 2017’de ise ihracatta hareketlilik bekleniyor. 2017’de yüzde 20’lik artışla 3 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. Rusya ile ilişkilerin düzelmesi ve İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanması gibi gelişmelerin bu yıl sektöre ihracat artışı getireceği öngörülüyor. Öte yandan iç pazarda da bu yıl KDV düzenlemesi gerçekleştiği takdirde önemli bir büyüme beklentisi var.


HEDEF UZAK COĞRAFYALAR

Son 15 yılda mobilyanın katma değerinin artırıldığını vurgulayan sektör temsilcileri, ihracatta kilogram değerinin 2 dolardan 3,7 dolara yükseltildiğini, bu rakamın 2023 yılında 7 dolara çıkarılmasının hedeflendiğini vurguluyor. Türkiye'de mobilyanın cari açık vermeyen nadir sektörler arasında yer aldığını belirten Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, Türkiye’nin son 15 yılda dünya mobilya ihracatında 23'üncü sıradan 12'nci sıraya yükseldiğini belirtiyor. Gelecek beş yıl içinde Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ihracatçı ülkesi içinde görmek için çalıştıklannı söyleyen Doğan, şunları anlatıyor: “Sektörün 2023 ihracat hedefi 10 milyar dolar. Türkiye mobilya sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülkeler Irak, Suudi Arabistan, Libya, Almanya ve Azerbaycan. Bu yıl ihracat odaklı büyüyeceğimizi düşünüyoruz. Öte yandan kendimize her daim yeni rotalar çizerek büyümemizi sürdürülebilir kılmalıyız. Uzak coğrafyalar ilk hedefimiz.”


172 ÜLKEYE İHRACAT

2015 yılında 1 milyon doları aşan ihracat yapan firma sayısı 400 iken, 20l6’da 571 oldu. Geçen yıl 172 ülkeye ve 202 gümrük noktasına ihracat gerçekleşti. Öte yandan Libya ve Irak gibi ülkelerde düşüş yaşanırken, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere yapılan ihracatta artış yaşandı. Sektörün 2016 yılında zor ve hareketli günler geçirdiğini belirten Mobilya Sanayi İşadamları Derneği(MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, geçen yıl üretimde bir azalma olmadığına ancak satış yapılmadığı için firmaların ellerinde ciddi stoklar oluştuğuna değiniyor.


STOKLAR FUARDA ERİYECEK

İç pazarda oluşan stokların eritilmesi için fuarların önemine vurgu yapan Cüneyt Yanıkçıoğlu, şöyle devam ediyor: “Örneğin İMOB Fuarımdan katılımcı yaklaşık 600 firmanın ortalama 1 milyar dolarlık ihracat yapmasını ve sektörün yıllık toplamının yüzde 20-25 kadarını burada elde etmesini bekliyoruz. Böylece yurtiçi pazarda oluşan stok fazlalığını yurtdışına aktarabilmek istiyoruz. İhracat ayağımızda dolar kurundaki artışı lehimize çevirmek için fuar bizim için tam bir fırsat oluşturuyor.”


Mobilya AVM'si gündemde

Mobilya sektörü temsilcileri, sektörün büyümesi için, müşterilerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri ve birçok marka ile konsepti bir arada bulabilecekleri ihtisas AVM'lerinin oluşmasının önemli olduğu görüşünde. Çünkü sektör için ortak kampanyalar önemli. Belli dönemlerde ortak kampanyaların yapılabileceği, tüketicilerin birçok ihtiyacını bir arada bulabileceği AVM’lerin oluşturulması hedefleniyor. Fakat bu AVM'lerin içerisinde sadece mobilya satılmasının sektörün gelişimini yaralayabileceği düşünülüyor. Bu bakış açısıyla mobilya ağırlıklı fakat mobilyayı destekleyen yan sanayi ile birlikte beyaz eşya, züccaciye gibi komple bir yapı inşa edilmesi planlanıyor.



Para


Geri Dön