28 / 03 / 2024

Mogan Gölü’ne 18 milyon metreküp can suyu verildi!

Mogan Gölü’ne 18 milyon metreküp can suyu verildi!

ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, kurak geçen kış mevsiminin ardından aşırı yaz sıcaklarının da etkisiyle su seviyesi gittikçe azalan Mogan Gölü’ne 9 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 18 milyon metreküp su takviyesi yapıldığını söyledi.



Ankara’nın en büyük gölü olan Mogan Gölü’ne ASKİ’den su verilerek canlıların zarar görmesinin önüne geçildiğini kaydeden Genel Müdür Kaya; “Yağışların istenen seviyelerde olmaması nedeniyle Mogan Gölü'ndeki su seviyesi düştü. Mogan'da su seviyesinin göldeki canlı hayatını tehlikeye düşürecek seviyelere gelmesi üzerine ASKİ olarak Mogan Gölü'ne Kızılırmak'tan Ankara'ya su taşıyan boru hattından "can suyu" vermeye başladık” dedi.  


ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, yaz sıcaklarıyla birlikte buharlaşmanın artmasıyla Mogan Gölü'ndeki su seviyesi yaklaşık 1 metre kadar düştüğünü kaydederek, şunları söyledi:


 “Göldeki su kotu 973,25 metreden 972,60 metreye indi. Göldeki canlı hayat da azalan su ve oksijen seviyesi nedeniyle büyük bir tehlike içine girmişti. Gölün kurumaması ve canlı hayatın tehlikeye girmemesi için Başkanımız Sayın Melih Gökçek’in talimatıyla Mogan Gölü’ne Kızılırmak hattından su aktarmaya başladık.”


 


- “GÖLE HER GÜN 60 BİN METREKÜP KESİKKÖPRÜ SUYU VERİLDİ”


 Kesikköprü Barajı'ndan Kızılırmak boru hattı ile Mogan Gölü’ne her gün 50 bin ile 60 bin metreküp aralığında su pompaladıklarını ifade eden Kaya, “9 Temmuz 2014 tarihinde başlattığımız bu çalışmalar sonucunda 1 ayda Kızılırmak’tan toplam 18 milyon metreküp suyu Mogan Gölü’ne aktardık. Takviye edilen sularla göldeki su seviyesini arttırarak Mogan Gölü kuraklık tehlikesinden ciddi ölçüde kurtulmuş oldu” diye konuştu.


ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya , son ölçümlere göre Mogan Gölü’nün kot seviyesinin 972,71 metre yüksekliğe çıktığını belirterek,  Gölün istenilen seviyeye getirilinceye kadar su aktarımına devam edeceklerini kaydetti.


 


-“GÖLÜ BESLEYEN DERELERİN YATAKLARI TEMİZLENİYOR”


Mogan Gölü’nü besleyen derelerin yatak temizliğinin ve Göl içerisinde bulunan yosunların da gelişmiş teknolojiye sahip araçlarla temizleneceğini vurgulayan Kaya,  “Gölün daha temiz ve berrak bir görüntüye sahip olması için yoğun şekilde çalışmaya devam edeceğiz.  Başkentimizin doğal güzelliklerinden bir olmasının yanında içinde ve yüzeyinde çeşitli türdeki balık ile yüzlerce kuşa ev sahipliği yapan Moganımızın içindeki bu canlı türleri ile korunması da bizim birinci önceliğimizdir” şeklinde konuştu.



Ankara Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön