25 / 04 / 2024

Konya'da mor şebeke sayesinde 50 milyon metreküp su arıtılıyor!

Konya'da mor şebeke sayesinde 50 milyon metreküp su arıtılıyor!

KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'ye örnek olan "Mor Şebeke" uygulaması ile 50 milyon metreküp su arıtılırken, 1 milyon metreküp su standartlarına uygun bir biçimde kullanıma kazandırıyor.



Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğüme bağlı Atıksu Arıtma Tesisleri ve su tasarrufu konusunda en önemli uygulaması olan Mor Şebeke ile göz dolduruyor. Tesis ile ilgili bilgi veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, son teknolojiyle verilen hizmetin ciddi kazanımları beraberinde getirdiğini belirtti. 


Akyürek, tesiste yoğunlaştırılan arıtma çamurlarının, anaerobik (havasız) çamur çürütücülerde biyolojik olarak stabil hale getirildiğini ve bu üniteden çıkarılan çamurların susuzlaştırılarak tarımsal alanlarda ve toprak ıslahı amacıyla kullanılabildiğini dile getirdi. 


KONYA'DA MOR ŞEBEKEYLE TÜRKİYE ÖRNEK TASARRUF


Türkiye'ye örnek olan Mor Şebeke uygulaması hakkında da bilgi veren Başkan Akyürek, yıllık ortalama 50 milyon metreküp suyun arıtıldığını belirterek, standratlara uygun olarak tekrar kullanıma kazandırılan 1 milyon metreküp suyun ise yeşil alan çalışmalarında kullanıldığını dile getirdi. Akyürek, "Konya Atıksu Arıtma Tesisinde yıllık ortalama 50 milyon metreküp atıksuyun, standartlara uygun olarak arıtımı yapılmaktadır. Arıtılan atıksular, tarımsal sulama amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca arıtılmış atıksuların geri kazanımı projesi ile (Mor Şebeke) üçüncül bir arıtımdan geçirilerek, yeşil alan sulama suyu elde edilmektedir. Geri kazanılan arıtılmış atıksu ile yaklaşık 3 milyon 216 bin metrekare yeşil alan sulanarak her yıl önemli ölçüde içme ve kullanma suyundan tasarruf edilmektedir" diye konuştu. 


Anadolu'da Bugün


Geri Dön