26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul ÇED raporu: 32.7 milyon metreküp su kaybı yaşanacak!

Kanal İstanbul ÇED raporu: 32.7 milyon metreküp su kaybı yaşanacak!

Kanal İstanbul projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre İstanbul bu projeyle yıllık ortalama 32.7 milyon metreküp su kaybı yaşayacak.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca hazırlanan ve son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu, nihai rapor kabul edilip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 23 Aralık günü kamuoyuna duyuruldu.

Rapor, halkın görüş ve önerileri için 10 gün boyunca askıda kalacak. Bakanlık'ın hazırladığı ÇED Raporu'nda Kanal İstanbul Projesi için İstanbul su kaynaklarını nasıl etkileyeceğiyle ilgili dikkat çekici veriler bulunuyor.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre raporda, Kanal İstanbul Projesi nedeniyle iptal edilecek Sazlıdere Barajı ile yıllık 30 milyon metreküp ve Terkos Gölü'nde oluşacak kayıp nedeniyle yıllık 2.7 milyon metreküp olmak üzere İstanbul yıllık toplam 32,7 milyon metreküp su kaybedecek.

Bu su kaybının; aşama aşama inşa edilen ve İstanbul'a yıllık toplam 1.08 milyar metreküp su sağlayacak olan Melen Projesi ile karşılanacağı belirtiliyor. Raporda “umut bağlanan” Melen projesi bir süredir polemik konusu oldu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlğında gerçekleşen 9 Aralık tarihli meclis oturumunda gövdesinde derin çatlaklar yaşananve 3 yıl önce açılacağı duyurulan Melen Barajı'nın fotoğraflarını gösterip “Projedeki çatlakların sebebi yapımdaki yanlış tercihtir.

Projenin düzeltilmesi için devletten 2020'de kaynak ayrılmasını talep ettik. Ancak yapım için bütçe tahsis edilmedi. Yapılan barajın parasını İSKİ yani İstanbullular ödüyor” diyerek barajın hala tamamlanamamasıyla ilgili eleştirilerde bulundu.

Kanal barajın içinden geçiyor

ÇED raporunda projenin içme suyu temin etmesi için kullanılan Sazlıdere Barajı'nın içinden geçtiği açıklandı.

Yıllık ortalama 49 milyon metreküp içme suyu sağlayan barajın yüzde 60'lık kısmının yani yaklaşık yıllık 30 milyon metreküplük alanının Kanal İstanbul inşaatı nedeniyle devre dışı kalacağı açıklandı.

Tarihi Şamlar Bendinin zarar görmemesi için mevcut tarihi bendin kaynağına yapılacak yeni bir bent ile Sazlıdere Havzası'na sol sahilden gelen suların yüzde 40'ının kullanılacak.

Raporda, Kanal İstanbul Projesi'nin inşası ile Sazlıdere Havzası'ndan İstanbul'a yıllık 30 milyon metreküp suyun aktarılamayacağı, yeni yapılacak bent ile de havzada yer alan 19 milyon metreküp suyun kullanılacağı açıklandı.

Terkos Havzası bölünecek: 2.7 milyonluk kayıp

Kanal güzergahının son bölümünde Terkos Gölü'nün orta mesafeli koruma alanına 5.4 km kadar gireceği, havzanın yüzde 2.7'lik kısmının Terkos'tan ayrılacağı açıklandı.

Bu bölümde daha önceden inşası başlamış olan İstanbul Yeni Havalimanı nedeniyle de yüzde 0.8'lik havza kaybına neden olduğu ifade edildi.

Kanal nedeniyle havza kaybının da yüzde 1.9 olacağı bunun da yaklaşık olarak yıllık 2.7 milyon metreküp suyun kullanılamamasını engelleyeceği belirtildi. Böylece Sazlıdere Barajı'nın iptali ile birlikte İstanbul'un su kaybı 32.7 milyon metreküp olacak.

Kanal İstanbul'un ÇED raporunda Montrö tespitleri!

Kanal İstanbul için kim ne dedi? 

Kanal İstanbul'un ÇED raporu için son söz 15 gün sonra söylenecek!

Kanal İstanbul'un ÇED raporu yayınlandı!


Geri Dön