25 / 04 / 2024

Mortgage faiz ve masrafları nelerdir?

Mortgage faiz ve masrafları nelerdir?

Ev almak için mortgage kullananlar çoğunlukla hata yapıyor. İnsanlar genelde sadece bankaların faiz oranlarının masraf olacağını düşünerek karar veriyor ancak mortgage masrafları dört ana kalemden oluşuyor...



Ev almak isteyenlerin bütçesi yeterli değilse mortgage kullanıyor. Ancak mortgage kullanırken bir çok vatandaş yanlış yapıyor. Mortgagede faiz ödenecek tek masraf değil. Mortgage masrafları dört ana kalemden oluşuyor. 


1- Faiz
Mortgage alındığından itibaren faiz işlemeye başlar. Faiz oranlarındaki küçük farklılıklar ödenecek miktar üzerinde büyük oynamalara sebep olur. Buna örnek vermek gerekirse; 30 yıllık 100 bin liralık mortgage faiz oranı aylık yüzde 1'den yüzde 1,5'a çıkarsa toplam 172 bin 250 lira daha fazla faiz ödemiş olur. 


2- Alım ve satım masrafları
Mortgage ile gayrimenkul almanın ayrıca alım ve satım masrafları var. 

- Banka kredi kullandırma ücreti 
- Emlakçı komisyonu 
- Alım satım vergileri ve tapu masrafları


3- Sigortalar
Mortgage kullanılan banka, gayrimenkule konut sigortarı ve DASK yapılmasını zorunlu kılabilir. En önemli etkenlerden biri bu sigorta primleridir. Sigortanın her yıl yenilenmesi gerekiyor ve  yıllık yaklaşık 200-250 liralık ödeme yapılması mecburi hale geliyor. 


4- Taşınmaz mala ödemek zorunda kalacağınız diğer vergi ve aidatlar
Gayrimenkulü mortgage yöntemi ile de alsanız, peşin para vererek de alsanız, gayrimenkul sahibi olduktan sonra belli aidatlar ve vergiler ödenebiliyor. Gayrimenkullerin belediyelere ve maliyeye ödenmesi gereken yıllık vergileri bulunuyor.

 


*Bu bilgiler Kredipazari.com'dan alınmıştır.

 


Geri Dön