18 / 04 / 2024

Mortgage'de sağlamcıyız değisken faiz rafta kaldı

Mortgage'de sağlamcıyız değisken faiz rafta kaldı

Değişken faizli mortgage ürünleri 4 aydır bankaların raflarında ancak belirsizlik nedeniyle bu ürünlere talep yok. TÜFE'ye endeksli değişken faizli ürünlerde özellikle enflasyonun ve faizlerin gelecekteki seyrine ilişkin olumsuz beklentiler nedeniyle tüke





Mortgage kredilerinde tüketiciler sabit faizden şaşmıyor. TÜFE'ye endeksli değişken faizli ürünlerin sabit faizli ürünlere göre daha pahalı olması ve Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) gelecekteki seyrine ilişkin güvensizlik nedeniyle değişken faize talep yok. MB'nin değişken faize ilişkin tebliği 1 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre değişken faizli konut finansmanı sözleşmelerinde TÜFE esas alınıyor. Değişken faizin çerçevesinin çizilmesinin ardından kolları sıvayan bankalar da sabit faizli ürünlerin yanı sıra TÜFE'ye endeksli değişken faizli ürünleri de raflarına koydu. Ancak tüketiciler ortalama aylık yüzde 1.35 civarında olan sabit faize kıyasla aylık yüzde 1.45'ten başlayan oranlar ve belirsizlik nedeniyle değişken faize ilgi göstermiyor.


BELİRSİZLİK TALEBİ ETKİLİYOR


Finansbank Bireysel Bankacılık Grup Başkanı Tunç Akyurt, "Müşteriler önümüzdeki üç-beş yıl sürekli olarak TÜFE düşer mi? Buna güvenemiyor" yorumunu yaparken, Yapı ve Kredi Bankası Konut Finansman Bölüm Başkanı İsmet Erdem, talebin olmamasının ürünün doğasından kaynaklandığını belirterek şunları söyledi: "Komplike ürünler olduğu halde gelecekle ilgili beklentileri ortaya koymanız gerektiği için almakta ve kullanmakta pek tercih etmiyorlar. Ekonomik parametrelere hakim olan bilinçli kesim bu ürünü soruyor. ABD'deki mortgage krizine bağlı gelişmeler de müşterileri tedirgin ediyor. Beklentiler olumluya dönerse talep artabilir. Ancak orta vadede toplam konut kredilerinde yüzde 10 pay alabileceğini düşünüyorum."


MALİYETİ DAHA YÜKSEK


Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer de müşterilerine sabit faizli mortgage ürünlerini tavsiye ettiklerini belirterek, "Müşterilerimize önerimiz ödeme güçlerine göre kredi yükü altına girmeleri. Olası dalgalarda onu karşılayacak gelir yapısı olmazsa o dalgalanmanın yaşandığı dönemlerde olumsuz tablo ortaya çıkmasın diye değişken faizi önermiyoruz" diye konuştu. Değişken faizin stabilite sağlandığında devreye girebilecek bir ürün olduğunu vurgulayan Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan'a göre ise değişken faiz tüketiciye sabit faizin üzerinde bir maliyet getiriyor. Mortgage kredilerinde sektörde ortalama aylık sabit faiz oranı yüzde 1.35'ler civarındayken, değişken faizler ise 1.45'lerden başlıyor.


Bankalar, TÜFE'den memnun değil


Değişken faiz hesaplamasında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) baz alınmasından ise bankalar memnun değil. Özellikle geleceğe yönelik TÜFE'deki düşüşe paralel reel faizlerin hangi oranda düşeceği kestirilemediğinden sabit faize kıyasla değişken faizli ürünlerinin fiyatlarını daha pahalı tutmak zorunda olduklarını ifade eden bankacılar endeksin değiştirilmesini istiyor. Denizbank Bireysel Bankacılık Grup Müdürü Ali Özgür Tüzemen, "Yasa gereği TÜFE'deki azalmaya göre fiyat belirleniyor. Reel faizlerden bankalar korunamıyor. TÜFE yüzde 10'dan yüzde 5'e düşse bile reel faizlerin aynı oranda düşmesi lazım ki kendilerini koruyabilsin. Biz henüz değişken faiz uygulamasına geçmedik. Bankalar Birliği bu konuda bankalardan tek tek görüş aldı. TÜFE yerine bono faizleri, interbank faizleri veya TRLIBOR gibi seçenekler üzerinde duruluyor" diye konuştu.


Borç yapılandırmada maliyete dikkat edin


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan konut kredilerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin ilişkin tebliğ ile tüketicinin başvurusu veya yazılı izni ile yeniden yapılandırma gerçekleşebilecek. Tebliğe göre, kredi faiz oranında, vadesinde, faiz türünde, konut finansmanı kuruluşunda, sözleşmede belirtilen para biriminde değişiklik yapılabilecek. Ayrıca aynı ev teminat gösterilerek birden fazla konut kredisi alınmışsa bunlar tek konut kredisi ile birleştirilebilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, konuya ilişkin, vatandaşın konut kredisini yeniden yapılandırırken toplam maliyete dikkat etmesini önerdi.


(Akşam)


Geri Dön