29 / 03 / 2024

Muammer Aksoy'un evi yıkılıyor!

Muammer Aksoy'un evi yıkılıyor!

Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kurucularından olan Prof. Dr. Muammer Aksoy'un Ankara Çankaya'da konumlanan konutu için yapılan tescil başvurusu Kurul tarafından onaylanmadı, dün de evin yıkımına başlandı.



Ankara’da, 31 sene önce suikaste uğrayan ve hayatını kaybeden Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) kurucusu, Türk Hukuk Kurumu ve  Ankara  Barosu başkanlarından olan, gazetemiz yazarı Prof. Dr. Muammer Aksoy’a ait evin “tescilli yapı” olması amacıyla başvuru yapılmıştı. Cumhuriyet Gazetesi'nden Sarp Sağkal'ın haberine göre; konutun tescilli yapı olması amacıyla gerçekleştirilen başvuru reddedildi. Başvurunun reddedilmesinden sonra binanın yıkım çalışmaları başlattıldı. 

Kentsel dönüşüm kararı verilmesinden sonra Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından, Muammer Aksoy’a ait konutun “tescilli yapı” ilan edilmesi amacıyla 22 Mart 2021'de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yapıldı. Kurul; özel mülkiyete ait, ilgili kurum tarafından riskli yapı olarak ilan edilen ve bu kapsamda tapu kaydına şerh koyulan, zaman içerisinde kullanıcıları tarafından mimari değişikliklerin yapıldığı gayrimenkulün 2863 sayılı yasanın 6. maddesi doğrultusunda “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı nitelikleri taşımadığı” nedeniyle, tescil edilmesinin gerekli olmadığı belirtildi. 

Muammer Aksoy un evi yıkılıyor!

Karar sonrasında dün binanın yıkılması için adım atıldı. Bazı duvarları sökülen binanın çatısında bulunan parçaların da bahçesine atıldığı belirlendi. Yaşananlara ilişkin açıklamalrda bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Başkan Mansur Yavaş’ın konutun tescillenmesi durumunda müze olmasını istediğinin altını çizdi. “Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tescil etmeyince biz de kamulaştırma yapamıyoruz” diye konuşan Ödemiş, “Çünkü kamulaştırma kararını alıp, valiliğe kararı onaylatmamız gerekiyor. Ancak karar olmayınca bunu yapamadık. Orayı bir ‘hukuk müzesi’ yapalım diyorduk” dedi. Yıkım için üzüntülü olduğunu dile getiren Ödemiş, “Projesi güzel bir binaydı. Ne denebilir ki? Kimlikli güzel bir binaydı. Sadece Muammer Aksoy’un evi ya da hukuk müzesi değil, cumhuriyetin orta döneminin en güzel örneklerinden birisi olurdu. Yazık oldu” diye konuştu.

Muammer Aksoy un evi yıkılıyor!

‘YIKIM DURDURULMALI’

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise “tescil için karar verilmemesine tepkiliydi. “Muammer Aksoy evi için verdiğimiz koruma mücadelesinde, koruma kurulu tescile değer görmedi” ifadelerini kullanan Candan, “Kurul kararını hızlıca yargıya taşıdık ve yüksek kurula itiraz ettik. Belediyelerin olumlu görüşüne rağmen tescil edilmeyen Aksoy evinde kurul maalesef bilimsel karar veremedi. Aksoy’u koruyamadığımız gibi evini de koruyamadık. Bir bellek mekânımız daha hafızalarımızdan siliniyor” diye konuştu. Candan, “Koruma sürecinde keşke kamulaştırılabilseydi. Hem yüksek kurul kararı hem de yargı kararı beklenmeli. Telafisi mümkün olmayan zararlar verilmeden, yıkımı durdurmak için yerel yönetimler harekete geçmeli” dedi.

Muammer Aksoy'un evi için yapılan tescil başvurusuna red!


Geri Dön