24 / 04 / 2024

Müberra Eresin: Galataport'un bitmesini bekliyoruz!

Müberra Eresin: Galataport'un bitmesini bekliyoruz!

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, "Galataport'un bitmesini ve Yenikapı'da liman yapılmasını bekliyoruz. Bunlar olduktan sonra Türkiye turizmi sıçrama yapacak" dedi...



Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, sektördeki gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, OECD ülkelerinde kadın istihdamının yüzde 33, Türkiye’de yüzde 32 olduğunu ifade ederek, Türkiye’de diğer sektörlerden daha fazla kadın istihdamı sağladıklarını belirtti. 

Eresin, 2018'in çok da kötü kapatılmadığını, hem otel doluluk oranları hem de oda fiyatlarının 2017’ye göre daha iyi olduğunu söyledi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Eresin, şunları kaydetti:

"2019 yılı beklentilerimiz içinde, yıllık ortalama dolulukta yüzde 12-15, oda fiyatlarında da yüzde 15'e yakın artış bekliyoruz. Bu rakamlar oldukça iyi ama geçmiş dönemdeki rakamlara ulaşmamız için biraz daha yolumuz var. 2019, çok iyi yıl olacak ama 2020 yılı için beklentilerimiz çok daha yüksek. 2020’de birtakım kongreler, yanaşamayan küçük gemiler yanaşabilir hale geldiğinde, kruvaziyer işlerimiz biraz yukarı çıktığında ortalama doluluk oranlarımız ve oda fiyatlarımız daha iyi olacak diye bekliyoruz."

Nisan ayında çok iyi sonuçlar beklediklerini ifade eden Eresin, Paskalya döneminin bulunduğunu, son 2 aydır yukarı çıkan Avrupa trendinin oluştuğunu, İtalya, Almanya, İspanya ve İngiltere’den daha fazla giriş beklediklerini ifade etti. 

Eresin, uzak destinasyonlardan Brezilya, Arjantin, Şili ve Kolombiya’dan Türkiye’ye girişlerin yüksek olacağını öngördüklerini söyledi. Eresin, sözlerine şöyle devam etti; "Nisan sonunda İstanbul özelinde bakıldığında, dolulukta ortalamalar yüzde 80'leri bulacak. Paskalya dönemi İstanbul için çok önemli. Türkiye genelinde de artış var. Ocak ayı sonuçlarında çok ilginç bir şey çıktı. Bütün dünyada doluluklarda aşağı doğru gidiş çıktı, ilk defa sadece İstanbul’da artış çıktı. Dünyada bayağı konuşuldu. Bu senenin sonuna doğru Türkiye için kesinlikle artış bekliyoruz. Özellikle Almanya, Rusya artarak devam ediyor. İstanbul'da da Avrupa'nın trafiği çok artacak." 

"Galataport'un bitmesiyle Türkiye turizmi sıçrama yapacak"

Eresin, seçimlerin turizme etkisine değindi. Eresin, hangi ülkede olursa olsun turizm hareketliliğinde seçimden 3 ay önce ve seçimden 3 ay sonra yavaşlama olduğuna dikkat çekti. Eresin, "Turizmciler seçimleri pek sevmezler. Bizde de son 2 ay yüksek geçebilirdi, 2 ay sonra biraz daha yüksek geçebilirdi ama seçimin hemen arkasından rakamlar yukarı doğru çıkacaktır." dedi.

Eresin, büyük gemilerin yanaşacağı limanların olmamasına işaret etti. Eresin, Galataport'un bitmesini ve Yenikapı'da liman yapılmasını beklediklerini, bunlar olduktan sonra Türkiye turizminin sıçrama yapacağını söyledi. Eresin, birkaç büyük gemi şirketinin Galataport'un bitmesini beklediğini bildiğini ifade etti. 

Eresin, İstanbul Havalimanı'nın Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Eresin, "İstanbul Havalimanı'nın bizim sektörümüze müthiş pozitif katkı yapmasını bekliyoruz. Taşınma sürecinde birtakım aksaklıklar oldu ama günün sonunda açılan havalimanı, Atatürk Havalimanı kadar kapasiteye sahip ve bu kapasite yavaş yavaş artacak. En büyük problemimiz buraya iniş yapmayan uçaklardı. Sektöre pozitif bir katkı sağlayacak. Dünyada pozitif haberlerle öne çıkmak da turizm açısından önemli" şeklinde konuştu. 


Geri Dön