26 / 04 / 2024

Mudanya'daki Ortodoks Kilisesi inanç turizmine açılacak!

Mudanya'daki Ortodoks Kilisesi inanç turizmine açılacak!

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Kumyaka köyünde bulunan ve sahibinden satılık olan dünyanın en eski üçüncü Ortodoks Kilisesi'nin turizme açılması için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay çözüm arıyor



 Mudanya'nın Kumyaka köyünde bulunan dünyanın en eski üçüncü Ortodoks kilisesi, işadamı sahibinden satılık

İstanbullu bir işadamına ait kiliseyi restore ederek, inanç turizmine açmayı hedefleyen Bakan Günay 'ın Bursa Valiliği ile birlikte ortak bir çalışma yürüttüğü belirtildi.
 
Mudanya İlçesi'ne bağlı 1200 nüfuslu Kumyaka Köyü, Hıristiyanlık alemi için büyük önem taşıyan bir tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780-797 yılları arasında yapılan kilise, dünyanın en eski üçüncü Ortodoks kilisesi olarak, turistlerin akınına uğruyor. 'Baş Melek' ve 'Taksiyarhon Kilisesi' olarak da bilinen kiliseyi 10 yıl önce satın alan İstanbullu işadamı Mete Yalçın, tarihi eseri restore etmek istedi. Ancak Anıtlar Kurulu izin vermeyince bu projeden vazgeçerek, kiliseyi satma kararı aldı.
 
Kiliseye ilk olarak, köy tüzel kişiliği talip oldu. Ancak Mete Yalçın 'ın 2005 yılında kilise için istediği rakam 400 bin dolar olunca, kiliseye talip olmaktan vazgeçen köy tüzel kişiliği daha sonra bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine iletti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konuyla yakından ilgilenerek, geçen ay Kumyaka Mahallesi Muhtarı Ramiz Batmaz 'ı telefonla arayarak, kilise hakkında bilgiler aldı ve Batmaz 'dan tüm bilgi ve dokümanları Bursa Valiliği 'ne iletmesini istedi.
 
Muhtar Batmaz, şöyle dedi: 'Bakan Günay, kilise ile çok ilgilendi. Kilisenin bir an önce restorasyonunun yapılarak inanç turizmine açılması için çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Daha sonra yetkililerle yaptığım görüşmede kilisenin kamulaştırılması yada satın alınmasının düşünüldüğünü öğrendim. Biz de en kısa zamanda sorunun çözülerek, kilisenin bu harabe halinden kurtulmasını bekliyoruz
Posta


Geri Dön