27 / 04 / 2024

Muğla'da tip konut projeleriyle kaçak yapılaşma önlendi!

Muğla'da tip konut projeleriyle kaçak yapılaşma önlendi!

Muğla’nın Seydikemer İlçesi’nde belediye tarafından ücretsiz verilen tip konut projelerinden 25 kişi yararlandı. Projeyle kaçak yapılaşmayı önlemek ve inşaat maliyetlerini azaltmak hedefleniyor.



Muğla Seydikemer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından geçen yıl ocak ayında vatandaşlara sunulan 8 farklı tip konut projesi, yeni ev yaptıracak dar gelirli vatandaşlardan ilgi görüyor. Kaçak yapılaşmayı önleyerek, inşaat maliyetlerini azaltmayı hedefleyen tip konutlardan inşa etmek için 25 kişi belediyeye başvurdu. Başvuran vatandaşlara ruhsatlar verilerek inşaat çalışmaları başlatıldı.


‘KAÇAK YAPILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇTİK’


Seydikemer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Osman Şimşek, ilçede 8 tip projenin tamamının kullanılmaya başladığını söyledi. İlçede kaçak yapılaşmanın önüne geçtiklerini anlatan Şimşek, “TİP projelerimizi özellikle köy yerleşim alanları içerisinde uygulayacağımızdan, imkanı olmayan vatandaşlarımıza sunuyoruz. İlçemizde şu ana kadar belediyemize müracaat ederek ruhsat alan 25 projeyi verdik. Yapılan projelerden bazıları bitme aşamasında. İnşaatlarda belediyemiz personellerimizce incelenmektedir” dedi.


‘KAÇAK İNŞAAT KONUMUNA DÜŞÜYOR’


Projelerin prosedür bakımından da büyük kolaylıklar sağladığını vurgulayan Şimşek, “Muğla, büyükşehir olmadan önce özel idarelerde bu projelerin bir kısmı veriliyordu. Bazen kontrolleri bile yapılamıyordu. Bazen de vatandaşa proje veriliyordu. Ancak vatandaş bunu takip edemiyordu. Biz halen bunlarla karşılaşmaktayız. Karar defterine işlenmeden inşaata başlanıyor. Bu da kaçak inşaat durumuna düşüyor. Onun için vatandaşımız Muğla’ya gidip geliyor, izin alıyordu. Bunları biz Muğla’dan Seydikemer’e getirmiş olduk. Vatandaşımız belediyeye gelip işlemlerini hemen anında hallediyor” dedi.



Cavit AKGÜN/Muğla Yenigün Gazetesi



Haber Muğla Haber Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Seydikemer Belediyesi tarafından 2015 Ocak ayında vatandaşlara ücretsiz olarak sunulmaya başlayan tip projelerden geçtiğimiz bir yılda 25 kişi yararlandı. 


Seydikemer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafında bir yıl önce halkın hizmetine sunulan 8 farklı tip konut projesi, özellikle dar gelirli vatandaşlarca ilgi görüyor. Bir yılda 25 ruhsat verdiklerini kaydeden İmar ve Şehircilik Müdürü Osman Şimşek, tip konut projeleri ile kaçak yapılaşmayı önlemenin yanı sıra vatandaşların inşaat maliyetlerini azaltmayı hedeflediklerini belirterek; "Tip konut projelerini 2015 yılında hayata geçirdik. 8 adet tip projenin tamamı kullanmaya başladık. Tabi ki tip projelerin üretilmesiyle Seydikemer ilçesinde bir yerde de kaçak yapının önlenmesini düşünmüştük başta, diğer yandan inşaat yapma gücü olmayan vatandaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla... Zaten biz bu TİP projelerimizi özellikle köy yerleşim alanları içerisinde uygulayacağımızdan, imkanı olmayan vatandaşlarımıza sunuyoruz. İlçemizde şu ana kadar belediyemize müracaat eden, ruhsat alan 25 adet TİP projemizi verdik. Yapılan projeler şuanda bazıları bitme aşamasındadır. Diğerleri inşaatlarda belediyemiz personellerimizce yerinde incelemeler yapılarak yasal bir ortamda sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanmaktadır" 


"MUĞLA BÜROKRASİSİ ORTADAN KALKTI" 

Tip konut projelerinin vatandaşlara prosedür bakımından da büyük kolaylıklar sağladığına dikkat çeken Şimşek; "Muğla ilimiz Büyükşehir olmadan önce Özel idarelerde bu TİP projelerin bir kısmı veriliyordu. 


Bazen kontrolleri bile yapılamıyordu. Bazen de vatandaşa proje veriliyordu fakat vatandaş bunu takip edemiyordu; bazı olumsuzluklar olabiliyordu. Biz halen bunlarla da karşılaşmaktayız zaten; örneklerini de görüyoruz muhtarlarımızdan bazılarında. Karar defterine işlenmeden inşaata başlanıyor buda kaçak inşaat durumuna düşüyor. 


Onun için vatandaşımız Muğla'ya gidiyordu, geliyordu izin alıyordu. Muhtarla, şununla, bununla, proje, derken epey bir zorluk çekiyorlardı. Bunları biz Muğla'dan ziyade Seydikemer'e getirmiş olduk. Vatandaşımız belediyeye gelip işlemlerini hemen anında hallediyor" dedi. 


Muğla Haber Gazetesi



Geri Dön