28 / 03 / 2024

Muğla'da yıkım kararı çıkan platform plajın ortasına inşa edildi!

Muğla'da yıkım kararı çıkan platform plajın ortasına inşa edildi!

Muğla'nın Fethiye İlçesi Belceğiz Plajı'nda çevrecilerin suç duyurusu üzerine belediyenin kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verdiği platform, plajın ortasına inşa edilmeye başlandı.



Muğla'nın Fethiye İlçesi Belceğiz Plajı'nda çevrecilerin suç duyurusu üzerine belediyenin kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verdiği platform, plajın ortasına inşa edilmeye başlandı. Duruma tepki gösteren çevreciler, platformun kaldırılmasını istedi.


Muğla Valiliği'nce geçen yıl Nisan ayında yapılan ihale sonucu Belceğiz Plajı'ndaki büfe, kafeterya, şemsiye ve şezlong işletmesi işini özel bir firma aldı. İhale öncesinde Muğla Valiliği'ne bağlı bir şirket tarafından kurulmuş olan platformlar, ihaleyi alan yeni firma tarafından da kullanıldı. Kış döneminde kumsalın yürüyüş yoluyla birleştiği noktaya çekilen platformla ilgili Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Mavi Kuş Sanat ve Dayanışma Derneği, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ve çevreciler şikayette bulundu. Fethiye Belediyesi de birkaç gün önce platformun yıkılmasına karar verdi. Bu karar üzerine kaldırılması beklenen platform, işletmeci firma tarafından denize doğru 25 metre daha kaydırılarak plajın ortasına inşa edilmeye başladı. Durumdan haberdar olan çevreciler, plaja giderek eylem yaptı. Yaklaşık 70 eylemci alkışlarla durumu protesto ederek, platformun kaldırılmasını istedi.


"Yasal olmayanın daha da yasal olmayanı"


Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye Şube Başkanı Nalan Ünal, Ölüdeniz plajlarının, Dalyan ve Göcek'te yaşandığı gibi özel şirketlere peşkeş çekildiğini savundu. Kaldırılması istenen yapının denize daha da yaklaştırılarak yasal olmayan bir hal aldığını anlatan Ünal, "Daha önce kumsalın bittiği noktadaki yapıyı, gözümüze sokar gibi kumsalın ortasına koydular. Yasal olmayanın daha da yasal olmayan bir şekli oluştu" dedi.


"Yamaç paraşütü pilotları için tehlikeli"


Demir ve ahşap yapıların Babadağ'dan havalandıktan sonra Belceğiz Plajı'na iniş yapan yamaç paraşütü pilotları için tehlike yarattığına dikkati çeken Ölüdeniz Pilot Kooperatifi Başkanı Celal Yıldız ise, "Biz olayın tamamen güvenlik kısmına bakıyoruz. Pilotların iniş noktasında hiçbir yapının olmaması gerekiyor. Daha önce de yetkililere bu konuda şikayetlerimizi ilettik. Yıkım kararı çıkmıştı. Ölüdeniz'de 6 iniş alanı var. Pilotların yüzde 70'inin indiği bu bölge ise en yoğun iniş alanı" diye konuştu.


Vatan


Geri Dön