20 / 04 / 2024

Muhasebe ve milli emlak denetmenleri için meclis araştırması!

Muhasebe ve milli emlak denetmenleri için meclis araştırması!

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, muhasebe ve milli emlak denetmenlerinin sorunlarını belirlenerek, çözüm önerilerinin ortaya konulması için Meclis Araştırması açılmasını istedi



Dibek ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 659 sayılı KHK ile muhasebe ve milli emlak denetmenlerine haksızlık yapıldığı savunuldu.

Gerekçede, "Maliye Bakanlığına bağlı, muhasebe ve milli emlak denetmenleriyle aynı yetkilere sahip, aynı mevzuata tabi ve aynı statüde çalışan vergi denetmenleri, KHK ile vergi müfettişi yapılarak 3600 ek göstergeyle görev ve makam tazminatı almaya hak kazanmıştır. Muhasebe ve milli emlak denetmenlerine ise bu hak verilmemiştir" denildi.

Vergi denetmeni 4 bin kişinin statüsü yükseltilirken, 400 kişi olan muhasebe ve milli emlak denetmenlerine bu hak tanınmadığı ifade edildi.

Muhasebe ve milli emlak denetmenlerinin özlük haklarının da dondurulduğu savunulan gerekçede, ağır eğitimler ve 3 yıllık yardımcılığın sonunda zorunlu yeterlik sınavlarından da geçen muhasebe ve milli emlak denetmenleri ile Maliye Bakanlığının aynı statüdeki vergi denetmenleri arasında KHK nedeniyle uçurum yaratıldığı öne sürüldü. Gerekçede, şunlar kaydedildi:
"Maliye Bakanlığı tarafından denetim elemanı olarak alınıp yetiştirilen muhasebat ve milli emlak kontrolörleri ile muhasebe ve milli emlak denetmenleri ayrıştırılarak, birbirleri ile anlaşması ve çalışması uyuşmayan, farklı refleks ve görev anlayışına sahip uzmanlarla birleştirilmeleri verimsizliğe, uyumsuzluğa ve grup içi anlaşmazlıklara kaynaklık edeceği gibi, muhasebe ve milli emlak denetmenleri daha önce denetledikleri ve haklarında inceleme ve soruşturma yaptıkları kişilerin emrinde görev yapacaktır.

KHK ile neredeyse tüm bakanlıkların teşkilat yasaları değiştirirken hiç bir bakanlıkta denetim elemanları ile uzmanların birleştirilmesi gibi bir uygulamaya gidilmemişken Maliye Bakanlığı bu haksızlığı yaratmıştır."
AA


Geri Dön