29 / 03 / 2024

Mükellefler için vergi bilmecesi!

Mükellefler için vergi bilmecesi!

Daralma kaynaklı nakit sıkıntısı vergi mükellefleri zora soktu. Yeni bir yapılandırmayla beraber vergi barışı bekleniyor.



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün ekonomik etkilerini düşürmek için kamunun vergi alacaklarına getirilen ertelemede ilk taksit günü yaklaştıkça reel sektördeki tedirginlik artıyor. Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; mücbir sebep dışında kalan sektörlerde, Nisan 2020 dönemine ait KDV ve muhtasar, ilk çeyreğin geçici vergisi ile 2019 yılı kurumlar vergisinin ilk taksit ödemesi Ramazan Bayramı tatili sonrasında 27 Mayıs ile 1 Haziran tarihleri arasında ödenecek. Bu durum üzerine geçmiş dönemde çıkarılan vergi yapılandırmalarının da birçok mükellef taksitlerini ödeyemediği için bozulduğu ortaya çıktı.

Genel ekonominin bozulmasının şirket ve hane halkları yanı sıra kamu maliyesini de olumsuz etkilediğinden bahseden Güncel Group Yönetim Kurulu Başkanı YMM Yılmaz Sezer, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelen talepler doğrultusunda kendi gelirlerini de fazla ötelemeden basiretli bir tacir gibi vergi alacaklarını erteledi” dedi. Öngörmediği giderlere katlanmak zorunda kalan kamunun, gelirde de sorun yaşadığının altını çizen Sezer, “Mükellef de gelir yönünden sıkıntıda olduğu için bir yandan geçmiş borcunu ödeyememekte, diğer yandan yeni vergi dönemleri gelmektedir” şeklinde konuştu.

“Yeni bir yapılandırmaya ihtiyaç var”

Bu sebeple tahakkuk-tahsilat dengesinde daha geniş çaplı bozulma beklediğinden bahseden Yılmaz Sezer, son dönemlerde birçok mükellefin yapılandırılan borcunu da ödeyemediği için bozulan yapılandırmada ciddi artış yaşandığından bahsetti.

Zorda olan firmaların önünü açmanın tek yolunun yeniden bir yapılandırma düzenlemesinin hayata geçirilmesi olduğundan bahseden Sezer, “Vergi barışı ile birlikte getirilecek yeniden yapılandırma durma noktasına gelen kamu gelirlerinin yeniden artmasını sağlayabilecektir” açıklamasında bulundu.

Bunun ikinci aşamasında ise kamunun acil gelir ihtiyacının karşılanması amacıyla, Hazine’nin yapılandırma kaynaklı alacaklarıyla tahvil çıkarması önerisinde bulunan Sezer, “Bu tahvillerin vadeleri yapılandırma taksitlerine bağlı olarak belirlenebilir. Böylece kamu satacağı tahville birlikte alacaklarını daha erken tahsil etme imkanına kavuşurken, yatırımcılar da paralarına piyasa faizinden daha yüksek oranlı gelir sağlamış olurlar” ifadelerini kullandı.

Kendisine gelen bilgilerle, geçmiş yıllarda olduğu gibi, önceki dönemlerin incelenmeyeceği garantisiyle çıkarılacak vergi barışına da mükelleflerin büyük ilgi göstereceğini kaydeden Sezer, bunun da kamu gelirini artırıcı başka bir unsur olacağından bahsetti.


Geri Dön