25 / 04 / 2024

Mülkiyet hakkının türleri!

Mülkiyet hakkının türleri!

Mülkiyet hakkı bir taşınmazın sahibine o taşınmaz üzerinde geniş yetkiler veren hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki mülkiyet hakkının türleri nelerdir? Mülkiyet hakkı kaça ayrılıyor? haberimizin devamında yer alıyor..



Mülkiyet hakkının türleri


Mülkiyet hakkı genel olarak mülkiyete konu olan şey ve şeylerle hakkın sahibi ve kullananı özel veya tüzel kişiler olmak yönünden değişiklikler gösteriyor. Örneğin; mülkiyete konu olan eşyanın taşınır veya taşınmaz olamsına göre taşınır mülkiyet veya teşınmaz mülkiyet ayrımı yapılrıken, yin mülkiyet hakkına sahip olan kişilerin toplumsal ve hukuksal konumları sebebiyle de özel mülkiyet ya da kamu mülkiyeti olarak ayrılıyor. Peki mülkiyet hakkının türleri nelerdir?



Tekli mülkiyet


Taşınır ya da taşınmaz bir mal üzerinde mülkiyet hakkı başkaları ile paylaşılmaksızın sadece tek kişiye ait ise; ortada gerek öğretide, gerekse hukuksal uygulamalarda kullanılan bir kavram olarak "tekli mülkiyet vardır. Bu durumda mülkiyet hakkının sağladığı yetkiler ve bu yetkilerin kullanılması ile yine mülkiyet hakkının malike yüklediği görevlerin yerine getirilmesi bir tek kişiye, yani malik olan kişiye ait oluyor.


Topluluk mülkiyeti


Tekli mülkiyet kavramına karşın Medeni Kanun'un 623-631. maddesinde de düzenlenen topluluk mülkiyetinde ise, mülkiyete konu olan şey üzerinde birden çok kişinin hakkı vardır. Bu durumda bir malın sahibinin birden fazla olması halinde ortaklık haktadır ve bu hak malın bütününü kapsar.


Tabi bu durumda doğal olarak bu hakkın kapsamı içerisinde olan yetkilerin kullanılması da mala sahip olan birden çok kişilere ait oluyor. Diğer bir deyişle topluluk mülkiyetinde, nitelik yönünden aynı hukuksal konumda bulunan bir çok kişi, aynı mal üzerinde, aynı anda ve birlikte mülkiyet hakkına sahip olurlar.


Hukuki bakımdan mülkiyet!

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmazlarda mülkiyet hakkı!

Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön