18 / 04 / 2024

Munzur Vadisi'nin sit alanı olması için teklif hazırlandı

Munzur Vadisi'nin sit alanı olması için teklif hazırlandı

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Munzur Vadisinin doğal sit alanı ilan edilmesi için kanun teklifi hazırladı



TBMM Başkanlığına sunulan teklifin gerekçesinde, Munzur Vadisinin doğal sit alanı olarak ilan edilmesi için çeşitli girişimlerde bulunulduğu, ancak sonuç alınamadığı belirtildi.

Vadinin doğal sit alanı ilan edildiği takdirde, vadi üzerinde yapı ve tesis yapılmasının mümkün olmadığı vurgulanan gerekçede, idare mahkemesi kararlarında da doğal sit alanlarında baraj ve enerji santrali yapılamayacağının belirtildiği kaydedildi.

Munzur Vadisi florasında bin 518 çeşit bitki kayıtlığı bulunduğu, bunların 43'ünün vadinin, 227'sinin ise Türkiye'nin endemik türlerinden olduğu ifade edilen gerekçede, çengel boynuzlu keçi, "bezuvar" isimli dağ keçisi, urkekliği ve kırmızı benekli alabalığın vadiye has türler olduğu anlatıldı.

Gerekçede, bilim çevreleri tarafından "Allium Tuncelianum" olarak isimlendirilen ve sarımsağın atası olarak kabul edilen bitkinin, dünyada sadece Munzur Vadisinde yer aldığına dikkat çekildi ve Munzur üzerinde yapılması öngörülen barajların vadinin doğallığını tahrip edeceği savunuldu.

Teklif, Munzur Vadisinin, Munzur Nehrinin çıktığı kaynaktan itibaren 60 kilometre boyunca birinci derece doğal sit alanı ilan edilmesini, vadi boyunca da baraj, gölet ve benzeri yapı ve tesis inşa edilmemesini öngörüyor.
AA


Geri Dön