20 / 04 / 2024

Murat Atay: Mortgage kredi faizleri çok uygun seviyelerde!

 Murat Atay: Mortgage kredi faizleri çok uygun seviyelerde!

Gelecek yıl sektör ortalamasının üzerinde yüzde 18’lik büyüme planlan yapan Garanti Mortgage’in yeni genel müdürü Murat Atay, düşen faizlerle birlikte mortgage kredi faizlerinin son derece iyi seviyeye geldiğini söyledi




Sektörüne liderlik eden Garanti Mortgage, başarılı bir 2012 yılının ardından 2013 yılında da liderliğini perçinlemeyi hedefliyor. 2012’yi yüzde 15 ila 16 seviyelerinde bir büyüme ile kapatmaya hazırlanan şirket, yıl toplamında da 43 bin kişiye kredi vermiş olacak.


Sektörün lider kuruluşunun genel müdürlük koltuğunun sahibi, kısa bir süre önce değişti. Önceki genel müdür Cemal Onaran, Garanti Emeklilik Genel Müdürü olurken, boşalan koltuğa Garanti Romanya’nın genel müdürlük görevini yürüten Murat Atay oturdu.


Gelecek yıl sektörün üzerinde, yüzde 18’lik bir büyüme yakalayacaklarını dile getiren Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, faizlerin şimdiki seviyelerde bulunmasıyla bu büyümenin daha fazla olabileceğini belirtirken, diğer sorularımızı ise şöyle yanıtlıyor:


Yılı kapatmaya hazırlandığımız şu günlerde sizden sektör için bir 2012 değerlendirmesi alabilir miyiz?


Murat Atay: Hatırlanacağı üzere sektör 2011 yılında yüzde 21 oranında büyümüştü. Rakamsal olarak baktığımızda ise 2011 yılında konut kredilerinde 12 milyar TL’lik bir büyüme söz konusuydu. 2012 yılındaki büyüme ise geçen yıla oranla nispeten daha az. Bu segmentte yıl sonunda toplamda 10 milyar TL’lik bir büyüme gerçekleşecek gibi gözüküyor. Yani konut kredileri 69 milyar TL’den, 79 milyar TL’ye yükselecek diyebiliriz. Bu da yüzdesel olarak sektörün 2011 yılında yüzde 21 büyüdüğünü gösterirken, 2012 yılında ise nispeten daha muhafazakâr bir oranla yüzde 13.5’lik bir büyüme yaşadığına işaret ediyor.


Fakat özellikle son dönemde faizlerin de hızla geriye gelmesiyle beraber konut kredisi kullanımında bir artış göze çarpıyor. Bu artışın önümüzdeki yıl devam edeceğini söyleyebiliriz. Çünkü şu anki oranlar son derece iyi seviyelerde bulunuyor. Fakat yine de belirtmemiz gerekir ki, bundan sonra faizlerde bu kadar radikal düşüşler de beklemiyoruz.


Bunu biraz daha açabilir misiniz? Önümüzdeki dönemde bu denli bir düşüş beklememenizin sebepleri neler?

Konut kredileri, diğer ticari krediler gibi kısa vadeli değildir. Şu anda sektör genelinde kullandırılan konut kredilerinin yüzde 55’inin vadesi 5 ila 10 yıl, yüzde 20’sinin vadesi ise 10 ila 15 yıl arasında bulunuyor. Yani konut kredilerinde yüzde 75’lik bir stok, 5 yıldan uzun 8-10 yıllık vadeli durumda. Şimdi, faizler hızla düştü. Fakat, ‘önümüzdeki 8-10 yıl boyunca faizler hep bu seviyede mi kalacak?’ sorusunu sorarsak, orada bir soru işaretinin olduğunu görüyoruz.


Avrupa’da konut kredileri değişken faizli. Ama bizde durum sabit faiz olarak kendini gösteriyor. Türkiye’de de bu denli bir hızlı faiz düşüşünün ardından da yine aynı oranlarda bir faiz düşüşü, açıkçası beklemiyorum. Dolayısıyla piyasanın biraz oturacağını söyleyebiliriz.


Garanti Mortgage bu yıl neler yaptı? Nasıl bir 2012 yılı geçirdiniz?


Bizim için bu yıl iyi bir yıl oldu. 2012’de yine geçen yıllarda olduğu gibi pazar liderliğimizi koruduk. Yılı yüzde 15-16 civarında bir büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz. Toplamda 43 bin adet kredi vermiş olacağız. 30 Eylül itibariyle de toplam konut kredisi bakiyemiz 10.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Ve yine dokuzuncu ay itibarı ile pazardaki payımız yüzde 13-27 oldu.


Yıl sonunda yine bu yüzde 13-20’li rakamlarımızı sürdüreceğiz. Ayrıca sektördeki sorunlu kredi oranı şu anda yüzde 0.85. Bizde ise bu rakam dokuz aylık dönemin sonunda yüzde 0.35’le sektörün oldukça altında.


Geçtiğimiz yıl toplam olarak 414 bin kişiye konut kredisi kullandırımı yapılmıştı. Bu yıla ait en güncel veri üçüncü çeyrek sonuna ait. Buna göre de dokuz aylık dönemde konut kredisi kullanan kişi sayısı yaklaşık 240 bin oldu.


2013’te sektör nelere gebe?


Hem pazarda, hem de Garanti Mortgage olarak ne kadarlık bir büyüme söz konusu olur?


Sektörde yüzde 14’lük bir büyüme yaşanacağını düşünüyoruz. Garanti Mortgage olarak, sektörün büyüme hızı üzerinde, yüzde 18’lik bir büyüme yaşayacağımızı öngörüyoruz. Bu rakam tabii ki faizlerle de çok ilintili. Faizler böyle devam ettiği sürece, hem sektör büyümesi hem de bizim büyümemiz biraz daha fazla olabilir.


Biz, önümüzdeki dönemde uzun süreden beri devam ettirdiğimiz hedef kitlelere yönelik kampanyalarımızı ve ürün seçeneklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Daha fazla kişiyi ev sahibi yapabilmek için başka vakıf, dernek ve sandıklar ile işbirliği yapmayı planlıyoruz. Ayrıca özel haftalar ve günlerde süreli olarak sunduğumuz avantajlı kampanyalarımızı da sürdürmeye devam edeceğiz. kısacası 2013 yılında da her zaman olduğu gibi, sektördeki ilkleri gerçekleştirerek sektöre yön vermek ve piyasadaki liderliğimizi sürdürmek önceliğimiz olacak.


Bu süreçte konut kredisi kullananlar kredilerinde bir yenilemeye girdiler mi?


Kredi kullanan bazı tüketiciler, bahsettiğiniz üzere bu yola başvurmuş durumda. Bizim burada müşterilerimize ilk söylediğimiz şey, kullandıkları kredilerin vadesinin dolmasına ne kadar kaldığı. Yani sırf faizler düştü diye hiç düşünmeksizin yeni bir yapılandırılmaya girilmesi, her zaman çok mantıklı olmuyor.


Bir de bildiğiniz gibi krediyi erken kapatma bedeli de sözkonusu. Türkiye’de kullandırılan konut kredilerinin neredeyse hepsi sabit faizli. Bizde eğer değişken faizli krediler olsaydı, bunların hiçbirisi konuşulmuyor olacaktı.


Biraz ürünlerinizden bahsedelim. Konut kredisinde ne gibi ürünleriniz bulunuyor?

Müşterilerimizin farklı ihtiyaçları ve risk algılarını dikkate alarak sunduğumuz 25 farklı ürünle, Türkiye’nin en geniş mortgage ürün yelpazesini oluşturduk. Böylece müşterilerimizin farklı taleplerini doğru ürünlere yönlendirebiliyor ve onların bütçelerine en uygun mortgage seçeneğini bulmalarını sağlıyoruz.

Ekonomist/Mustafa Gündoğdu


Geri Dön