26 / 04 / 2024

Murat Binark: Kentsel dönüşüm çok önemli!

Murat Binark: Kentsel dönüşüm çok önemli!

Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark: "Kentsel dönüşüm çok önemli. Şehrin merkezinde herkesin oturmak isteyeceği bölgeleri tamamen yeniden oluşturacak modern bir çevreye kavuşmak gerekiyor" dedi  



Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark, İstanbul'da imarlı arsanın azaldığım belirterek, arsa üretiminin kentsel dönüşümün öncelikli olarak ele almarak yapılması gerektiğini söyledi.

Binark, İstanbul'da konut ve yeni yapılaşması konularım gazetemiz Sözcü'ye değerlendirdi.
Arazi stokunun özellikle büyük şehirlerde en önemli sorun ve maliyeti artına unsur olduğuna dikkat çeken Binark, "Arsa üretmek, ancak imar planlan tadilatı ile mümkün oluyor.

Ama bu tadilatlar sadece yoğunluğu artırmakla da yapılmamalı. Burada kentsel dönüşüm çok önemli bir konu. Şehrin merkezinde bulunan, esasen herkesin oturmak isteyeceği bölgeleri tamamen yeniden yaratarak modern bir çevreye kavuşturmak gerekiyor. Örneğin Kurtuluş'u Ataşehir'e çevirmek gibi" dedi.

Yeniden tanımlanmalı
Hazine ve askeri bölgelerdeki arazilerin de halkın ihtiyacına yönelik olarak yeniden tanımlanmasının gerektiğini anlatan Binark, imar planlan yapılırken şu önerileri paylaştı:
"
Ucuz olsun diye istimlkların minimumda tutulduğu imar planları yapılıyor. Sonuç olarak yeni planlı yerlerde bile çok sayıda eğri büğrü yol oluşuyor, ikinci olarak yeşil alanlar birleştirilerek, işe yarar park alanları oluşturulmalı. 100 metrekare çok ufak yeşil alanlar işe yaramıyor. Parklar birleştirilerek 20-30 dönümlük alanlar meydana getirilmeli. Ayrıca yapılan yeşil alanlar hemen betonla ve taşla kaplanmamak, çevre yeşil bırakılmalı, insanlann keyifle yaşamalan sağlanmalı."

İstanbul gibi mega kentin daha yaşanabilir bir mekan olabilmesi için kentsel dönüşümün çok önemli olduğunun altım çizen Murat Binark, "İstanbul artık içe doğru büyümeli. Beyoğlu'nda bu konuda bazı çalışmalar var. Bunun haricinde seçilmesi gereken yerler, Kurtuluş, Esenler, Ümraniye, Üsküdar, Maltepe, Kartal, tarihi yanmada aklıma gelen bölgeler" diye konuştu.

Gelir hesabı iyi yapılmalı
Türkiye'de kişi başı gelirin 10 bin dolar olduğunu haürlatan Binark, "Ortalama konut metrekare fiyatı ise 1000 dolar mertebesinde. Yani konut metrekare fiyatı yıllık ortalama gelirin onda birine tekabül ediyor. Konutlanmızı tasarlarken Türkiye'nin aile yapısı ve buna bağlı isteklerini dikkate al mak lazım" dedi.
Posta/Sedat Yılmaz

 


Geri Dön