24 / 04 / 2024

Murat Bozkurt: Piyasada çok fazla teneke müteahhit var!

Murat Bozkurt: Piyasada çok fazla teneke müteahhit var!

Emlakkulisi.com ev sahipliğinde gerçekleşen 7. Konutta Satış ve Pazarlama Buluşmaları kapsamında konuşan Areas Pazarlama Murat Bozkurt, 2014'ün ikinci yarısıyla ilgili açıklama yaparken müteahhitlere de değindi...



Areas Pazarlama Murat Bozkurt'un konuşması:


Karmakarışık duygular içindeyim. Siz konuştukça arkadan sesler geliyor nasıl satacağız diye. Ben bir saat kendime gelemedim. Konuşma sıra gelir diye de korkuyorum. Şöyle dünya kupasını izliyoruz hakemler çizgi çizmeye başladı. İlk maçı izliyorum hakem ne yapıyor ya dedim. Sonra devam zamanlarda gol teknolojisi çıkmış. İngiltere çıkamadı, İtalya çıkamadı. İzleyen erkekler bilir. Geçen şampiyon İspanya çıkamadı. Değişiyor bazı şeyler futbolda da günümüzde de. Yurtdışında kalan arkadaşların Türkiye'ye geldiklerinde ilk gözlerine çarpan şey mimari oluyor. Atatürk Havalimanı Sabiha Gökçen'den çıktığımızda bu şehri nasıl yapmışlar diyorsunuz. Çatılar binalar rengarenk. Bizim moralimiz yüksek. Biz kısa sürede yoğun satışlar yaparak plan kurmadık.  Bulvar  İstanbul  'un rakamları muhteşem. Arapların yoğun olduğu projenin satış hızı bunlar şehir efsaneleri. Ama biz ne planlıyorsak onu satıyoruz. Bir sıkıntı görmüyoruz. Bir ara dünya savaşından çıktık da toplantı yapıyoruz gibi. Yarın yılbaşıymış gibi de umutluyum. İkisi arası bir psikoloji yaşattınız bana. 2014'ün bir kere yabancılara çok gündem ayırıyoruz. Yapılan satışların yüzde 5'siyse bu toplantıda yüzde 60 yabancı konuşmak çok doğru değil. 2014'le ilgili projeksiyonu konuştuğumuz zaman. Bakıyorum düğünler evlilikler boşanmalar oluyor. Doğru fiyatlı işleri yapmak lazım. Ben 2002'de bu sektöre girerken insanlar neden ev değiştiriyor diye çok kafa yordum bu işe. Sosyal hayatta adam gökyüzünü izlemek için ev alıyor, teleskop alıyor. Ben çok ümitliyim. Ama bir şey söyleyeceğim çok teneke müteahhit var. Senede 20-30 tane telefon çalıyor. Biz çalışamıyoruz. Tanışıyoruz sevişiyoruz bizim evliliğimizin yürümeyeceğimizi anlıyoruz. Açılış ve lansmanları hepimiz nefes nefese yapıyoruz. Yarın lansman varsa bin tane eksik var. Bir sürü sıkıntı var. Teneke müteahhitten kastım şu; o kadar çok kar hesabı yapılıyor ki projeyi geliştirmek için hiçbir şey yapmıyoruz. Birbirine benzer yüzde 80 ürün var onlar sıkıntıya girecekler ama Areas olarak mimarinin içine girmek istiyoruz. Ne zaman girmezsek sıkıntı yaşıyoruz. Kendim yaşayacağım gibi ya da sizlerin yaşayacağı gibi evler planladığımızda bir sıkıntı olmuyor. Mimar kaprisinden sıkıldık. Zaman bizi yıpratıyor. Saçlarımızdaki beyazlar artıyor. Müteahhit ayrı... Çalıştıklarımıza teneke demedim. Teneke müteahhit; satacağı ürüne kafa yormayıp o mimaride o fiyatlamada o lokasyonda enerji harcamayıp da bir mimariyi üretip ben bunu nasıl satarım diye kara kara   düşünen müteahhite ben teneke müteahhit derim. Bunun tersi olduğunda çok daha güzel şeyler oluyor. Sadece siyasi kriz anlamında büyük bir darbe yemezsek nitelikli işlerin ayrışarak gideceğini düşünüyorum. Bugün diyorsa Bulvar İstanbul diyorsa 6 ayda 1100 tane konut sattım hiç de karamsar olunacak durum yok.


Sezon kapatıyoruz bu yedinci toplantı. Burada ayda bir kere bir araya geldik. Bir alkış rica edeceğim. Bize öğle yemeği verdiniz, İstanbul manzarası izlettiniz, Emlakkulisi'ne emek veren herkese gönülden teşekkür ediyoruz. 


Murat Bozkurt: Piyasada çok fazla teneke müteahhit var!


Geri Dön