23 / 04 / 2024

Murat Kurum: 78 ilde 50 milyon metrekarelik 278 millet bahçesi yapıldı!

Murat Kurum: 78 ilde 50 milyon metrekarelik 278 millet bahçesi yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi ve 22 ilde ekolojik koridor projeleri"nin hızla sürdüğünü belirtti ve 78 ilde 50 milyon metrekare büyüklüğünde 16 milyar TL olan 278 millet bahçesi yaptıklarını vurguladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu'nda, Bakanlığının 2021 yılı bütçesine ilişkin konuşma yaptı. Kurum, "HDP vekili kendince bize çevrecilik, şehircilik dersi veriyor. Biz sizin çevreciliğinizi Diyarbakır sokaklarında, dünya mirası Sur’un sokaklarında gördük, Şırnak’ta, Mardin’de yakıp yıktığınız tarihi eserlerde, bu milletin bağımsızlığının simgesi camilerimizin harap hallerinde gördük" diye konuştu. 

Murat Kurum: 78 ilde 50 milyon metrekarelik 278 millet bahçesi yapıldı!

Kurum, TBMM Genel Kurulu'nda, Bakanlığının 2021 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, son günlerine yaklaşılan 2020'nin dünya için bir sınavlar ve muhasebeler yılı olduğunu dil getirerek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünyanın zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bilhassa gelişmiş devletlerin yaklaşık 100 yıldır çevreye, doğaya ve biyolojik çeşitliliğe verdikleri geri döndürülemez zararın sonuçlarının 2020 yılı boyunca en dramatik şekilde görüldüğünü ifade eden Kurum, Türkiye'nin bu ülkelerin aksine, hep çevreye ve doğanın dengesine karşı sorumlu bir ülke olduğunun altını çizdi. 

"Türkiye, iklim değişikliğine uyum ve çevreci şehircilik uygulamalarının yaygınlaştırılması noktasında birlikte yönetimi hep önde tutmuştur" diyen Kurum, kendilerinin de göreve geldikleri andan itibaren, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ruhuna uygun bir şekilde çevre ve şehircilik adımlarını yerel yönetimlerle birlikte attıklarını, istişare kanallarını hep sonuna kadar açık tuttuklarını dile getirdi. Kurum, "Ben bu anlamda 81 ilimize, 300’e yakın ziyarette çözümleri yine birlikte ortaya koyduğumuz valilerimize, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

"81 şehrimizin her biri bizim bedenimiz, çevre ve tabiat ise bizim ruhumuzdur. Çevre ve şehri bir bütünün parçaları olarak görüyoruz." diyen Kurum, çevreyi, millet bahçeleri, ekolojik koridorlar, iklim değişikliği eylem planları, Sıfır Atık Hareketi, yüzölçümünü her geçen gün artırdıkları doğal koruma alanlarını muhafaza edip geleceğe taşıdıklarını söyledi. Kurum, şehirleri ise iyiliğin, güzelliğin, sanatın, kültürün, sporun ve sağlığın 81 ayrı merkezi olarak gördüklerini ve bu idrakle çalıştıklarını kaydeti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paylaştığı "81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi ve 22 ilde ekolojik koridor projeleri"nin hızla sürdüğünü ifade eden Kurum, "Bu kapsamda Ankara'dan Karadeniz'de Kızılırmak Deltası'na, Ege'de Foça'ya, Akdeniz'de Patara'ya ve Doğu Anadolu'da Van Gölüne kadar dört ekolojik hat oluşturuyoruz" şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, 78 ilde 50 milyon metrekare büyüklüğünde 16 milyar TL olan 278 millet bahçesi yaptıklarını vurgulayarak, bunlardan 42'sini tamamladıklarını, diğerlerini de en kısa sürede tamamlayacaklarını ifade etti. 

Korunan alan büyüklüğünü son iki yılda yüzde 1 arttırarak, yüzde 9,6'dan yüzde 10,6'ya çıkardıklarını dile getiren Kurum, bu oranı, OECD verisi olan yüzde 17'ye çıkarmak için gece gündüz çalıştıklarını kaydetti.

272 millet bahçesi için start verildi!

81 ilimizde 81 milyon metrekare millet bahçesi projemiz devam ediyor!


Geri Dön