25 / 04 / 2024

Murat Kurum, gayrimenkul sektörünün 2015 yılını değerlendirdi!

Murat Kurum, gayrimenkul sektörünün 2015 yılını değerlendirdi!

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, gayrimenkul sektörünün 2016 yılında büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu açıkladı. Kurum, gayrimenkulün her dönem güvenli bir yatırım olduğunu ve olacağını da sözlerine ekledi.



Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım , Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, gayrimenkul sektörünün 2015 yılını değerlendirdi. Murat Kurum, 2015'te seçim gündemli takvimin, sektör oyuncularının ve yatırımcıların belirli bir bölümünde bir bekleme süreci içine girilmesine sebep olduğunu söyledi. Murat Kurum, "Bu nedenle hem iş dünyası hem de bireysel yatırım kararlarının alınmasında sınırlı da olsa bir ertelenme döneminin yaşandığını gözlemledik" dedi. Murat Kurum, "İnşaat sektöründe kurlarda yaşanan hareketliliğin yansıması olarak maliyetlerin artması, kredi faiz oranlarının güncel koşullara bağlı olarak yükselme eğilimi içine girmesi, büyüme oranında yavaşlama sektörü etkileyen en büyük unsurlar olarak karşımıza çıkıyor" açıklamasını yaptı. Buna rağmen gayrimenkul sektörünün, birbirinden farklı ve aynı zamanda uzun vadeli dinamiklere sahip olması sebebiyle, farklı bir trend çizdiğini düşündüğünü de belirtti. Gayrimenkulün 2015 yılında da gözde yatırım aracı olarak ilgi gördüğünü ve en güvenli liman olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirten Kurum, "Tabi ki burada belirleyici unsur, köklü ve aynı zamanda kalitede ve işlerinde yenilikçi, planlı nitelikli projeler geliştiren, doğru zamanda doğru fıyatlandırmayla, marka güvencesi şemsiyesi altında projelerini tüketiciyle başarıyla buluşturan inşaat firmaları oldu. Söz konusu firmaların, bu dönemi oldukça sağlıklı bir şekilde ve beklentiler paralelinde geçirdiğini görmekteyiz" dedi. 


2015'i neler belirledi? 

2015 yılını bir beklentiler ve geçiş dönemi olarak nitelendiren Murat Kurum, yılın en belirleyici unsurlarını da sıraladı: 


-Secim atmosferi, 

-Döviz kurlarında yaşanan oynaklık, 

-Faiz oranlarının artması. 


2016'da neler olacak? 

Murat Kurum, 2016 yılı beklentilerinin küresel anlamda ve yurtiçinde ilk olarak bir normalleşme ve sonrasında olumlu anlamda gelişmelerin yaşanacağı yönünde olduğunu ifade etti. Kurum, "Belirsizliklerin azalması küresel risk iştahını arttıracağı gibi, yurtiçi tarafını değerlendirecek olursak 4 sene boyunca sürecek olan bir seçimsiz döneme girilecek olması ülkemiz adına büyük bir gelişim ve her anlamda atılımın yaşanabileceği, hedeflerin ve planlanan büyük yatoımların hayata geçirilebileceği büyük bir hareket alanı vaat ediyor. Bizim 2016 yılından beklentilerimiz yüksek." Kurum, gayrimenkul sektörünün, 2016 yılında da, uzun vadede de büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğunu sözlerine ekledi. 


Posta


Haber Akşam Gazetesi'nin emlak ekinde şu şekilde yer aldı;


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2015'te yaşanan belirsiz sürece rağmen konut satışlarının artmaya devam ettiğini belirterek, "Gayrimenkul sektörü vites yükseltti. Artık istikrarın meyvelerini toplayacağız" dedi. 


EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2015'te konut alıcılarının seçimler ve siyasi istikrarın devamlığını öngöremediği için "bekle gör" konumuna geçtiğini belirterek, "Geçen yıllara nazaran, özellikle son aylarda satışların artış hızında bir yavaşlama olduğunu gördük. Buna rağmen 3. Çeyrek sonuçlarına göre Türkiye çapında satılan konut sayısı 2014 un hala üzerindeydi. Çünkü Türk gayrimenkul sektörü çok canlı ve vitesini yükseltmiş durumda. Uzun süre de vitesini düşüreceği yok" dedi. 


Gayrimenkul sektörü 2015 yılını nasıl geçirdi? 

2015 yılında gayrimenkul sektörünü, "konut satışları" çerçevesinde değerlendirmemizi isterseniz, geçen yıllara nazaran, özellikle son aylarda satışların artış hızında bir yavaşlama olduğunu gördük. Bunun da konut alıcılarının özellikle seçimler ve siyasi istikrarın devamı gibi konulardaki "bekle gör" yaklaşımından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Zira, konut kredi faiz oranlarının da duyarlı olduğu konular bunlar. Buna rağmen bile, 30 Eylül 2015 tarihi itibariyle Türkiye çapında satılan konut sayısı 2014 yılının aynı dönemine göre hala yukarıda seyretmekte. Yani Türk gayrimenkul sektörü çok canlı ve vitesini yükseltmiş durumda. Uzun süre de vitesini düşüreceği yok. Şirket olarak, bu genel eğilimin Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum devam edeceğini öngörüyoruz. Her zaman iyimser bir duruşumuz var sektörle ilgili. Bunun altında da ekonomiyi, insanımızı, insanımızın istek ve ihtiyaçlarını çok iyi tanımak yatıyor. Zira, kuvvetli piyasanın yansımalarını da bu sene ihalelerimizde görmüş olduk. 


Önümüzü DAHA RAHAT görebileceğiz 

2016 yılının gayrimenkul sektörü açısından nasıl geçmesini bekliyorsunuz? 

ÖNCELİKLİ olarak 2016 yılı geçen senelere nazaran önümüzü daha rahat görebileceğimiz bir yıl olacak. Zira siyasi riskler elimine edilmiş durumda. Orta vadede siyasi istikrarın meyvelerini toplayacağımız bir dönem geçireceğimizi umuyoruz. Hükümetimiz programının da özel sektörün sorunlarını daha yakından dinleyen ve makro ekonomiyle birlikte mikro ekonomik gelişmelere de çok daha duyarlı bir yapıda olacağını sevinerek görüyoruz. Özellikle inşaat ve gayrimenkul sektörünü olumlu etkileyecek bazı vergisel ve mali politikaların uygulanacağı ise çeşitli kereler yetkililer tarafından ifade edildi. Bu gelişmelerle birlikte ülkemizde gayrimenkul piyasasında yatırım ortamının çok daha verimli geçeceğini umut ediyoruz. 


GEÇEN YILIN ÜZERİNE ÇIKARIZ 

Emlak Konut GYO açısında 2015 nasıl bir sene oldu, hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 

BİLDİĞİNİZ üzere, biz bir "gayrimenkul ortaklığı" olarak hammaddemiz olan arsaları geliştirmekteyiz. Bu açıdan, öncelikli başarı kriterimiz yaptığımız gelir paylaşımı ihalelerin sonuçları ve bu ihalelere sektördeki oyuncuların göstermiş olduğu ilgidir. 2015 yılı bu yönüyle şirket tarihimizin açık ara en iyi yılıydı. Muhtemelen belirlemiş olduğumuz ciro hedefini de yakalayacağımızı düşünüyoruz. 2015 yılı içerisinde 12 arsayı gelir paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkardık. Yüklenici adaylarından ihalelerimize olan ilgi tahminlerimizin de ötesinde gerçekleşti ve bu tatlı rekabet sonucunda söz konusu ihalelerden toplam geliri taahhüdü elde ettik. Bu gelirden şirketimizin payı ise 6,91 milyar TL'yi buluyor. Genel rakama bakacak olursak, son 12 yılda gerçekleştirdiğimiz ihalelerden toplam 18,5 milyar TL'nin üzerinde şirket payı taahhüdü elde ettik. Bu küresel çapta büyük bir gelir. 2015 yılında şirketimiz tarafından geliştirilen projelerde, 31 Ekim tarihi itibariyle, toplamda 5,27 milyar TL (KDV Hariç) değerinde, 8.746 adet bağımsız bölümün satışı (ön satışlar dahil) gerçekleşmiş oldu. 


METREKARE bazında genel satış toplamı rakamlarına bakacak olursak; 2015'te Ekim ayı itibarı ile, toplamda 1.207478 metrekare büyüklüğünde bağımsız bölüm satışı yaptık. 2014 yılında on iki aylık dönemde satışı yapılan bağımsız bölümlerin büyüklüğü ise 1.255.075 metrekare olarak gerçekleşmişti. Yani, 2015 yılında Ekim ayı itibarı ile brüt alan olarak geçen senenin tamamına yakın bir satış geçen ay yakalanmış. 


Satış değeri olarak bakıldığında ise hedeflemiş olduğumuz 6,7 milyarTLIlik değere ulaşabileceğimiz konusunda her hangi bir tereddüdümüz yok. Özetle satış adedi hedefimize çok yaklaşacağımızı, satışı yapılan alan ve satış değeri açısından baktığımızda da geçen senenin üzerinde rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum.


Murat Kurum, "Tüm kesimlerin merakla beklediği bazı arsalarımızı 2016 yılı içerisinde gelir paylaşımı yöntemiyle ihale ediyor olacağız. Sektör oyuncularının çok ilgisini çeken Zeytinburnu ve Maltepe arsaları bu yıl satışa çıkacak" diyor. 


2016'da hayata geçirmeyi planladığınız yeni yatırımlar var mı, bahseder misiniz? 

GÜNÜMÜZE kadar şirketimiz, toplam değeri 11,6 milyar Türk Lirası'nı aşan 18,8 milyon metrekare arsa yatırımı yaptı. Yani yıl bazında 1 ile 1,5 milyarTürk Lirası arasında doğal bir yatırım trendimiz var. Güçlü finansal kapasitemiz sayesinde ilgimizi çeken ve potansiyel gördüğümüz bir arsa yatırımı için bu rakamın da rahatlıkla üzerine çıkabiliriz. 


TÜM kesimlerin merakla beklediği bazı arsalarımızı da inşallah 2016 yılı içerisinde gelir paylaşımı yöntemiyle ihale ediyor olacağız. Örneğin, Zeytinburnu ve Maltepe arsaları. Bu arsalarımız bulundukları konum itibariyle birçok sektör oyuncusunun çok ilgisini çekmekte. Bunlardan da güzel sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. 


2016'da konut trendlerinin ne yönde değişmesini bekliyorsunuz? 

KONUTTA, sosyal donatıları yeterli ve site yaşantısına önem veren projelerin hala önemli bir trend olduğunu söylemek gerekli. Mimari anlamda ise uzun senelerdir dikey yapılaşmaya görmeye alışık olduğumuz tarz yerini biraz daha yatay mimariye bırakmış durumda.Tabi bunda projelerin geliştirildiği alanlardaki imar koşullarının da önemli bir etkisi var.

 

A PLUS OFİSLER ÜRETİYORUZ 

Ofis piyasasındaki dönüşümle ilgili ne söyleyebilirsiniz? 

OFİS konusunda ise şunları söylemek isterim; Türk ekonomisi 10 yılı aşkın bir süredir kuvvetli şekilde büyüyor. Küçük ve orta boyutlu şirketlerimiz kurumsallaşıyor ve hatta holdingleşiyor. 10 seneyi aşan bu istikrar ortamında dünyanın önde gelen çok uluslu şirketleri Türkiye'deki faaliyetlerini genişletiyorlar ve bazıları ülkemizi bölge üssü olarak seçmiş durumda. Bu yaklaşımla her geçen gün nitelikli ofis talebi artış gösteriyor. Talebi karşılayacak arz da çok önemli bu noktada. Emlak Konut olarak ana faaliyet alanımız konut olmakla birlikte kaliteli ticari gayrimenkulleri de üretmeye gayret gösteriyoruz. Ciddi bir talep aldığımızı da söylemem gerekli. Türk yatırımcısı ticari gayrimenkule, en az konuta olduğu kadar ilgili. Bu çerçevede gerek İstanbul'da gerekse Ankara'da olmak üzere "A Plus" sınıfında ofis alanları üretiyoruz ve üreteceğiz. Örneğin yakın zaman önce  Ankara  Yenimahalle'de ihalesini tamamladığımız proje kapsamında önemli miktarda yüksek kalite ofis alanları inşa ediyor olacağız. 


Akşam Future&Trends Emlak 



Haber Star Gazetesi'nin ekinde şu şekilde yer aldı;


Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım şirketi Emlak Konut GYO'nun Genel Müdür Murat Kurum 2016 yılının olumlu gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olacağını söyledi. 


2016 yılında küresel anlamda ve yurtiçinde ilk olarak bir normalleşme ve sonrasında olumlu anlamda gelişmelerin yaşanacağı yönünde bir durum öngördüklerini belirten Emlak Konut Genel Müdür Murat Kurum "Belirsizliklerin azalması küresel risk iştahını arttıracağı gibi, yurtiçi tarafını değerlendirecek olursak 4 sene boyunca sürecek olan bir seçimsiz döneme girilecek olması ülkemiz adına büyük bir gelişim ve her anlamda atılımın yaşanabileceği, hedeflerin ve planlanan büyük yatırımların hayata geçirilebileceği büyük bir hareket alanı vaat ediyor" dedi. 

Kendilerinin 2016 yılından beklentilerinin yüksek olduğunu, bunda en büyük etkenlerden birinin de Türkiye ekonomik büyümesi ve tahmin edilen büyümesinin yukarı yönlü olması olduğunu kaydeden Kurum bu durumun tüm sektörlerdeki büyümelerin seyrinde de belirleyici olacağını söyledi. 


YURTDIŞI İLGİSİ 

Gayrimenkul sektörünün uzun vadeli yurtiçi dinamikleri ile sektörü her zaman canlı tutmaya devam edeceğini kaydeden Emlak Konut Genel Müdür Kurum "Bu dinamiklere ilave olarak yurtdışı kaynaklı ilginin de artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. 2016 yılından başlayarak ülkemizin çok çok önemli projelerinin birer birer tamamlanmaya başlayacağı bir döneme giriyoruz" diye konuştu. 


Kurum, Yavuz Sultan Selim köprüsünün tamamlanması ve bağlantı yollarının bitirilmesi, Avrasya Tünelinin, İzmit Körfez geçiş köprüsünün tamamlanması; sonrasında da 3.Havalimanı'nda yaşanacak ilerlemeler İstanbul ve Türkiye acısından inşaat sektörü adına çok önemli gelişmeler olacağını vurguladı. Kurum "Gayrimenkul sektörünün, 2016 yılında da, uzun vadede de büyüme potansiyeli çok yüksek. Gayrimenkul sektörü her zaman her koşulda hem geleneksel yatırım aracı olma statüsünü koruyacak hem de sosyal görevi Murat Kurum Emlak Konut GYO Genel Müdürü 2016 inşaat sektörü için atılım yılı olan barınma ihtiyacını karşılayarak en cazip sektörlerden biri olarak gelişimini sürdürecektir" dedi. 


2015 yılı hakkında değerlendirme de bulunan Kurum, dünya ve Türkiye gündemi açısından bazı noktalarda belirsizliklerin hâkim olduğu 2015 yılının geride bırakıldığını, özellikle Türkiye'de seçim gündemli takvim, sektör oyuncularının ve yatırımcıların belirli bir bölümünde, bir bekleme süreci içine girilmesine sebep olduğunu belirten Kurum "Bu nedenle hem iş dünyası hem de bireysel yatırım kararlarının alınmasında sınırlı da olsa bir ertelenme döneminin yaşandığını gözlemledik. Yalnızca ülkemizde değil, global anlamda 2015 yılının bir geçiş yılı olduğu yadsınamaz. Dünya gündeminde yoğun olarak FED' in faiz artırımı kararlarının tartışılmasının bu senenin gerek para piyasaları gerek mali piyasaları üzerinde yaşanan gelişmelerinde en büyük etken olarak ortaya çıktığını görmekteyiz. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarında görülen yavaşlama, jeopolitik risklerin artması, olumsuz seyreden ekonomik göstergeler küresel risk iştahını azaltan unsurlar olarak karsımıza çıktı. 2015 yılını bir beklentiler ve geçiş dönemi olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır." dedi. 


GÜVENLİ LİMAN 

Tüm sektörlerin etkilendiği gibi gayrimenkul sektörünün de küresel anlamda ve yurtiçinde yaşanan gelişmelerden etkilendiğini söyleyen Kurum" Vatandaşlarımız tarafından, içinden geçilen zor dönemlerde her zaman en emniyetli ve en az riskli alan olarak kabul edilen gayrimenkul, 2015 yılında da gözde yatırım'aracı olarak ilgi gördü ve en güvenli liman olduğunu bir kez daha kanıtladı. Tabi ki burada belirleyici unsur, köklü ve aynı zamanda kalitede ve işlerinde yenilikçi, planlı nitelikli projeler geliştiren, doğru zamanda doğru fiyatlandırmayla, marka güvencesi şemsiyesi altında projelerini tüketiciyle başarıyla buluşturan inşaat firmaları oldu. Bu firmaların, bu dönemi oldukça sağlıklı bir şeküde geçirdiğini görmekteyiz" diye konuştu. 


Star İnşaat Dekorasyon


Geri Dön