19 / 04 / 2024

Murat Kurum: İstanbul Finans Merkezi´nin inşaatına başlıyoruz!

Murat Kurum: İstanbul Finans Merkezi´nin inşaatına başlıyoruz!

Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi´nin inşaatına bir ucundan başlayacaklarını belirtti



Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, bu yıl üretecekleri konut sayısının ticari ünitelerle birlikte 25 bin, yıl sonunda 30 bini bulacağını bildirerek, "halka arz geliriyle en az bunu yapacağız. Burada ağırlığı deprem ve kentsel dönüşüm projelerine vereceğiz" dedi.

Emlak Konut GYO´nun Kasım ayında yapılması planlanan halka arzıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kurum, Emlak Konut olarak şu ana kadar arsa satışı karşılığı 42 bin 710, kamu ihale kanunuyla da 9 bin 28 konut olmak üzere 51 bin 738 konut yaptıklarını, 3 bin 500 ticari üniteyle birlikte toplam ürettikleri konut sayısının 55 bini geçtiğini söyledi.

Kurum, "Aslında bu bizim 2010 sonu hedeflerimiz arasındaydı. Biz biraz bunu geçtik, hatta 60 bini zorluyoruz. 2010 sonunda biz 60 bin konutu büyük bir ihtimalle ihale etmiş oluruz" dedi.

2010 yılına baktıklarında ise ticari ünitelerle birlikte şu ana kadar 25 bin konut ürettiklerini, yıl sonunda rakamın 30 bini bulacağını ifade eden Kurum, "Halka arz geliriyle de en az bunu yapacağız. Burada ağırlığı deprem dönüşüm ve kentsel dönüşüm projelerine vereceğiz. Yüzde 10-15 deprem dönüşüm, biraz kentsel dönüşüm, biraz yeni alanlarda yerleşim olmak üzere projelerimizi dağıtacağız" diye konuştu.

-"AVRUPA VE KÖRFEZ ÜLKELERİNDE ROAD SHOW´A ÇIKACAĞIZ"-
 Emlak Konut GYO´nun 1 milyar 875 milyon lira olan ödenmiş sermayesini 2,5 milyar liraya çıkardıklarını, bunun yüzde 25´ini halka arz edeceklerini anımsatan Kurum, şunları söyledi:

"Yurt dışında da Road Show´lara çıkacağız. Road Show Avrupa´da ve Körfez ülkelerinde olacak. Zamanımızın yettiği her yere gideceğiz. İngiltere´den tutun da Arap ülkelerine kadar bizim ne zaman halka arza çıkacağımızı bekleyenler var. Halka arzı bizle iş yapanlar da soruyor. Şimdiye kadar ektik, artık ürünü toplamaya başlayacağız. Yatırımcı için bunun güzel bir ayrıntı olduğunu düşünüyorum."

-"AYAZAĞA 2 MİLYAR LİRALIK BİR PROJE OLACAK"-
Halka arz öncesi Ayazağa´da çok büyük proje yaptıklarını da anlatan Kurum, "Orada 200 dönüm üzerinde hasılat paylaşımı ihaleye çıkacağız. Toplam 2 milyar liralık bir proje olacak ve bunun da belli bir geliri bize gelecek" dedi.

Bölgede hastane ve stat bulunduğunu, orada kendiliğinden kentsel dönüşüm oluştuğunu ifade eden Kurum, projenin Levent, Büyükdere, Maslak arasında çalışan insanların konut ihtiyacına cevap vereceğini, İTÜ çalışanlarından da konutla ilgili kendilerine talep geldiğini aktardı.

İstanbul içinde arsa kalmadığını söyleyen Kurum, şunları kaydetti:  "Bizim arsalarımız niye böyle değerli gidiyor? Çünkü arsa yok. Bu yüzden bizim arsalarımıza talep artıyor. Biz güven veriyoruz. Herkes krizden, satamamaktan bahsediyor, Alemdağ´da biz çıktık 500 konuta 700 başvuru oldu, hemen sattık. Bizim projelerimize ilgi hala var. Satışla ilgili bir sıkıntı çekmiyoruz. Hasılat paylaşımı ihalelerimize ilgi var, muhammen bedellerinin üstünde gidiyor. Satışta bir adım öndeyiz."

Deprem dönüşüm projeleriyle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar´ın katılımıyla Boğaziçi Üniversitesi ile Kandilli´de toplantı yaptıklarını ifade eden Kurum, "Orada üniversitemizden bir talepte bulunduk. İstanbul´daki hasarlı yapıların tespitiyle alakalı Boğaziçi Üniversitesi ile çalışmaya başlanacak. Bu çalışma olduktan sonra önümüze bir tablo çıkaracağız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bunu 2-3 bölgede yaptı. Hepsini birleştirip ortaya bir harita koyacağız. Haritadan sonra da artık bıçak gibi kesecek kararların alınması lazım" diye konuştu.

Murat Kurum, bunun çok büyük bir çalışma istediğini, binaların bölgesel olarak iyi kötü hepsinin gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

-"İSTANBUL FİNANS MERKEZİ´NİN İNŞAATINA BAŞLIYORUZ"-
İstanbul Finans Merkezi´nin inşaatına da bir ucundan başlayacaklarını belirten Kurum, "Hasılat paylaşımı olarak verdiğimiz, lojistik, finans merkezini destekleyici sigorta gibi daha küçük kuruluşların yer alacağı birimlerin inşaatına başlıyoruz. Diğerleri de projelendirme aşamasında..." dedi.

İstanbul´u temsil eden bölgesel makro bir plan olmasını istediklerini ifade eden Kurum, her türlü planlamayı yaptıklarını kaydetti.

Murat Kurum, "Projede otel de yer alıyor. Burası 8 saat değil, 24 saat yaşasın istiyoruz, bu şekilde projelendiriyoruz. Burada yer alacak binalar güneş, toprak gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacak şekilde tasarlanacak" diye konuştu.

-"MÜŞTERİ PORTFÖYÜ KİRACILARA DÖNECEK"-
Konut piyasasındaki gelişmelere ilişkin olarak da Kurum, bugüne kadar kapasitesi ve gücü olanların konut satın aldığını, artık kiracılara hitap edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurum, sözlerini, "Müşteri portföyü buna dönecek. Bunu yapabilmeniz için öncelikle maliyetlerinizi düşüreceksiniz, ikincisi bu insanları kira öder gibi ev sahibi yapmanız gerekiyor. Memura da fakire de her kesime hitap etmesi lazım ki kiracılar da ev sahibi olabilsin. Bugün 500 liraya da kira var 3 bin liraya da kira var. Her kesime hitap edecek konut üretilecek" diye tamamladı.
AA


Geri Dön