26 / 04 / 2024

Murat Kurum: İzmir'deki deprem sonrası 50 binada tahliye çalışmalarını tamamladık!

Murat Kurum: İzmir'deki deprem sonrası 50 binada tahliye çalışmalarını tamamladık!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bugün itibarıyla 50 binada tahliye çalışmalarını tamamladık ve yıkım süreçlerini de Rıza Bey Apartmanı etrafındaki ağır hasarlı binalarımızın bulunduğu bölgede başlatmış olacağız." diye konuştu.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bugün itibarıyla 50 binada tahliye çalışmalarını tamamladık ve yıkım süreçlerini de Rıza Bey Apartmanı etrafındaki ağır hasarlı binalarımızın bulunduğu bölgede başlatmış olacağız." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bakan Kurum, " (İzmir'deki deprem) Hasar tespit çalışmalarımız bugün itibarıyla 90 bin 813 binada yapılmış ve 484 bin bağımsız bölüme ulaşmıştır. Bu kapsamda acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 384, bağımsız bölüm sayımız da 4 bin 489'a ulaşmıştır." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "(İzmir'deki deprem) Vatandaşlarımızın kira, taşınma, eşya yardımı ve barınma ihtiyaçlarına ilişkin talepleri alınmaktadır. Yaklaşık 3 bin 900 başvuru alınmış ve ihtiyaçlar hızlı bir şekilde karşılanmıştır." değerlendirmesini yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "(İzmir'deki deprem) Mobilya üreticilerimiz, eşyasını alamayan veya binası yıkılan bin aileye yaklaşık her bir ev için 25 bin lira değerinde eşya yardımı yapacak. Bu eşyalar, Valiliğimiz koordinasyonunda hızlı bir şekilde vatandaşlarımıza temin edilmiş olacak." şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, deprem sorası hazırlanan projelerle ilgili olarak da son aşamaya gelindiğine işaret ederek, yerinde 2 bin, rezerv alanında da 3 bin konut planladıklarını dile getirdi. Rezerv alanında orta hasarlı binalar için fazla konut üreteceklerine dikkat çeken Kurum, projeleri 1 ay içinde başlatacaklarını ve 1 yıl içinde de tamamlayacaklarını belirtti. 

 Bayraklı Çiçek Mahallesi'ndeki inceleme 

Kurum, gazetecilerin sorusu üzerine, Bayraklı'daki Çiçek Mahallesi'nde kaya düşme riski bulunan bölgeyi de incelediklerine ifade ederek, "Heyelan riski olan binaların taşınma sürecini başlatıyoruz. Bu alanları boşaltıyoruz ve kaya düşme riski olan binalarda oturan vatandaşlarımıza taşınma ve kira yardımlarını yapmak suretiyle onları da rezerv alandaki sağlıklı güvenli konutlarımıza taşıyacağız" dedi. 

Diğer yandan Bakan Kurum, ziyareti sırasında, Çiçek Mahallesi'nde taş düşen bölgenin kentsel dönüşüme alınması talimatını verdi.

Kurum, bölgede bir süre sohbet ettiği 86 yaşındaki Nevin Narat'a evlerinin bir yıl içinde tamamlanacağını dile getirdi.

Narat'ın, "Ben 86 yaşındayım görür müyüm?" diye sorması üzerine Bakan Kurum, "Allah uzun ömürler versin teyzeciğim, görürsün inşallah. En kısa sürede tamamlamak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait bina analiz ve test laboratuvar aracındaki çalışmalar hakkında da bilgi alan Kurum, bir binadan alınan numunede beton sınıfının C15 olması gerekirken C3 olarak tespit edildiği bilgisini paylaştı. 

 

 

Mehmet Güllüoğlu: İzmirli depremzedeler kira yardımı istiyor!


Geri Dön