29 / 03 / 2024

Murat Kurum: Kanal İstanbul bağımsızlık projemizdir!

Murat Kurum: Kanal İstanbul bağımsızlık projemizdir!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son günlerde İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na açılan soruşturma ile yeniden gündem olan Kanal İstanbul projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Kurum Kanal İstanbul'un bağımsızlık projesi olduğunu dile getirdi.



Son günlerde İstanbul Belediye Başkanı  Ekrem İmamoğlu'na açılan soruşturma ile yeniden tartışılan Kanal İstanbul projesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan açıklama geldi. Kanal İstanbul projesinin İstanbul Boğazı'nın özgürlük projesi olduğunu söyleyen Kurum, "Her gün 150 yılda, 50 bin gemi Boğaz’dan geçiyor. İstanbul Boğazı'nda yılda ortalama 8 kez kaza meydana geliyor. Süveyş ve Panama Kanalları'ndan geçen gemilerin üç katı İstanbul Boğazı'ndan geçiyor. Biz de İstanbul Boğazı'nın can ve mal güvenliğini sağlamak için yeni bir kanal yapıyoruz. Kanal 40 milyon metrekarelik rezerv alanında, 21 metre derinlikte inşa edilecek. 21 metre derinliği bulunan kanal nasıl depremi tetiklesin?”şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, bugüne kadar 800 bin bina ve 24 milyon bağımsız bölümün yapı denetime uğradığını ve bu vesileyle 24 milyon vatandaşın can güvenliğinin teminat altına alındığını dile getirdi

Ekrem İmamoğlu'na açılan soruşturma hakkında soruları yanıtlayan Bakan Kurum, " İstanbul Belediye Başkanı'nın projeye karşı kişisel tutumu incelenmiyor. Burada incelenen konu İstanbul Belediyesi'nin kaynaklarının kullanarak projeye karşı çıkılması Yapılan incelemede bölücülük, ayrımcılık suçlaması kesinlikle yok. Ekrem İmamoğlu başkanımızın bu noktada yapmış olduğu kişisel görüşlerine de kimse bir şey diyemez. Biz kimseyi görüşünden, düşündüğü fikrinden dolayı eleştiremeyiz. Böyle bir hakkı kimsenin yok, böyle bir tutum içerisinde de değiliz. Olayı getirip sanki bir bölücülük var, sanki birilerine konuşma yasağı getiriliyor, 'sen bu konuda görüşlerini, fikirlerini söyleme' sürecine yansıtmak olayı çarpıtmaktır. Burada incelemenin konusu kişisel görüşleri değil, bu görüşlere ilişkin kamu kaynağının kullanılıp kullanılmadığı. Bu kadar basit, olayı çarpıtmaya, başka yönlere çekmeye gerek yok." açıklamasını yaptı.

Kanal İstanbul'un sadece İstanbul'u ilgilendiren proje olmadığını söyeleyen Kurum, Bu yaklaşımla giderseniz 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız projeyi açıkladılar, milletimizle paylaştılar. Hemen arkasından Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu ve yüzde 52 ile Cumhurbaşkanımız geldi. O zaman bu proje o günkü şartlarda milletimize sunulmuş ve milletimizin onayının alındığı bir projedir. Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi burada şehir hastaneside de itiraz edebilir. O zaman yapmayacağız? İstanbul'da yapacağımız her şeyi büyükşehir belediyesi onayıyla mı yapmak zorundayız? Bu yaklaşım doğru değil" dedi.

Cansu YILMAZ/Emlakkulisi.com

Ekrem İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul paylaşımı!


Geri Dön