25 / 04 / 2024

Muş'ta depremle ilgili hasar tespit çalışmaları devam ediyor!

Muş'ta depremle ilgili hasar tespit çalışmaları devam ediyor!

Vali Büyükersoy, "Aslında deprem olmazsa bile kullanılabilir raporu verilmeyecek evlerde yaşayan vatandaşlarımız var. Çünkü kerpiç ev, briket ev her an yıkılmaya müsait ev demektir" dedi...



Merkez üssü Tütenköyü olan 5,1 büyüklüğündeki depremle ilgili hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Büyükersoy, çalışmaların İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü belirtti. Kerpiç ve briket evlere dikkat çeken Büyükersoy, "Aslında deprem olmazsa bile kullanılabilir raporu verilmeyecek evlerde yaşayan vatandaşlarımız var. Çünkü kerpiç ev, briket ev her an yıkılmaya müsait ev demektir. Onu tutan taşıyıcıların ayakta kalmasını sağlayan hiçbir unsur yok. Depremden sonra kerpiç evler için yine şiddetli bir deprem olsa buna karşı dayanıklı olduklarını söylemek mümkün değil. Onun için bu bölgede keıpiç Muş'ta hasar tespit çalışmaları Muş Valisi Vedat Büyükersoy, kullanılabilir raporu verilmeyecek evlerde yaşayan vatandaşların olduğunu söyledi.
Evi depreme dayanıklı olarak görmemek lazım. Fay hayatının geçtiği bu bölgede kerpiç, briket evde yaşamanın risk taşıdığı kanaatindeyim. Hasar tespitlerini yapmaya devam ediyoruz ama keıpiç evlerden dolayı zor bir durumla karşı karşıyayız. Bu evlerin, öncelikle bir kentsel dönüşüm, ya da vatandaşın kendi gayretleriyle depreme dayanıklı hale getirilmesi lazım.
Yani bu evler betonarme veya ahşap eve çevrilmesi gerekir. Devlet herkese ev yapamaz, biz de evimizi yaparken deprem gerçeğini unutmamamız ve ona göre ev yapmamız gerekir" dedi. Uzmanların 6,7 büyüklüğündeki deprem meydana geleceği yönündeki açıklamalarını da hatırlatan Büyükersoy, depremin değil, çürük yapının öldürdüğünü sözlerine ekledi.


Mücadele Gazetesi

Geri Dön