25 / 04 / 2024

Mustafa Balcı: Şuanda yapılan kentsel dönüşüm değil!

Mustafa Balcı: Şuanda yapılan kentsel dönüşüm değil!

İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, “Kentsel dönüşüm parsel bazında değil ada veya mahalle bazında yapılmalı. Şuanda yapılanların hiçbirisi kentsel dönüşüm değil. Parsel bazlı dönüşümler daha sonra yapılacak değişikliklerin önüne geçiyor. Orada yeni bir tasarrufta bulunma şansı kalmıyor” dedi.



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, uygulanmakta olan kentsel dönüşümle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mevcut durumda parsel bazlı kentsel dönüşüm yapıldığına dikkat çeken Balcı, bu uygulamanın yanlış olduğunu vurguladı. Bütüncül bir nazım imar planı ve kentsel dönüşümle Antalya’nın yaşanmakta olan sorunlarından kurtulabileceğine dikkat çeken Balcı, “Sadece Antalya’da değil, her kentte nazım imar planı olmalı. Planlı bir kentsel dönüşümle, kentlerde yaşanan sorunların önüne geçilebilir” diye konuştu.


“BİNAYI YIKIP YERİNE YENİSİNİ YAPMAK KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL, YENİLEMEDİR”

Kentsel Dönüşüm Yasası’nın ekonomik ömürlerini tamamlayan eski binalar için çıkarıldığına işaret eden Balcı, Antalya’da kentsel dönüşüm kapsamına girmesi gereken çok sayıda eski binanın bulunduğuna işaret etti. Riskli binaların alan veya mevki olarak kentsel dönüşüme sokulması gerektiğini vurgulayan Balcı, “Kentsel dönüşümün parsel bazında değil ada veya mahalle bazında yapılması gerekiyor. Olay bir tane binanın yıkılıp yerine yenisinin yapılması değil. Yık-yap olmamalı. Binayı yıkıp yerine yenisini yaptığınızda kentsel dönüşüm değil yenileme yapmış oluyorsunuz. Gerçek manada bir kentsel dönüşümün söz konusu olması için adalardaki binaların hepsinin birden kentsel dönüşüme girmesi lazım. Bunun için de yerel irade bu işin elinden tutmalı” diye konuştu.


“KANUNLAR MASA BAŞINDA ÇIKARILIYOR”

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin üzerinde çalıştığı bir Kentsel Dönüşüm Master Planı olduğunu bildiren Balcı, sözlerine şöyle devam etti:


“Biran önce bu planın netleşmesi lazım. Parsellerdeki binaların tek başına yıkılıp yerine yenisinin yapılmasına müsaade edilmemeli. Parsel bazında kentsel dönüşüm olmaz, olmamalı. Şuanda yapılanların hiçbirisi kentsel dönüşüm değil. Kanunlar hep masa başında çıkarılıyor. Sahadaki kişilerin de düşüncesi ve katkısı alınmalı. Sadece Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun sağladığı imkanlardan yararlanılarak yıkılıp yapılan binalar var. Kira ve kredi yardımları parsel bazındaki yık-yaplara da veriliyor. Parseldeki bir binanın yıkılarak yerine yenisinin yapılması o adada yapılması düşünülen kentsel dönüşümün önüne geçiyor. Parsel bazlı dönüşümler daha sonra yapılacak değişiklikleri engelliyor. Orada yeni bir tasarrufta bulunma şansı kalmıyor. Mevcut sistemde yoldan 5 metre çekiliyor. Bu sefer sosyal donatı alanları yaratılamıyor. Bahçe çekmeleri yapılamıyor. Ada ve mahalle bazlı yapılan dönüşümlerde yoldan 10-15 metre çekilme şansı var. Yanlış uygulamaların önlenmesi açısından hazırlanmakta olan Kentsel Dönüşüm Master Planı çok önemli.”


“KEPEZALTI-SANTRAL’İ DESTEKLİYORUZ”

Kentsel dönüşüm noktasında Kepezaltı ve Santral mahallelerinde yapılan çalışmaları desteklediklerini bildiren Balcı, “İstenilen zaten mahalle veya ada bazında dönüşüm. Her zaman söylediğimiz de bu. Okulu, camisi, kütüphanesi, yürüyüş yolları, sergi salonları ve bir çok sosyal donatı alanlarıyla orada güzel bir proje var. İnşallah uygulama aşamasında düşünüldüğü gibi hayata geçer. Proje güzel. İşte kentsel dönüşüm bu” ifadelerini kullandı.


Antalya Son Haber


Geri Dön