26 / 04 / 2024

Mustafa Balcı: Dönüşüm değil yenileme yapıyoruz!

Mustafa Balcı: Dönüşüm değil yenileme yapıyoruz!

Kentlerin yenilenmesinde yapılaşmanın büyük önem taşıdığını ifade eden İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, "Biz kentsel dönüşümü çok yanlış anlıyoruz. Kentsel dönüşüm değil kentsel yenileme yapıyoruz" dedi.



Oda olarak kentle alakalı konularda yerel yönetimle olan ortak çalışmalar yapmak için her zaman ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını söyleyen Başkan Balcı, “Çarpık kentleşmelere yönelik kentsel dönüşüm projeleri yapılıyor, fakat biz kentsel dönüşümü çok yanlış anlıyoruz. Kentsel dönüşüm değil kentsel yenileme yapıyoruz. Parsel bazında yapılmamalı hatta ada bazında bile değil adalar bazında yapılmalı. Böyle yapılırsa kentsel dönüşüm olur. Onun dışında yapacağınız her şey kentsel yenileme olur” şeklinde konuştu. EXPO’ya geç başlanarak projenin hızlandırıldığına işaret eden Mustafa Balcı, özellikle turizm sezonunun bu dönem sıkıntılı geçecek olmasının EXPO’yu birebir etkileyen faktörlerden bir tanesi olduğunu söyledi.


Antalya çok enteresan bir kent olduğunu ve sürekli olarak gündemin değiştiğini kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, kentsel dönüşüm ve EXPO konularına değindi.


“Nüfus artışının getirdiği ulaşım problemleri var. Bunu kimse göz ardı etmemeli” diyen Başkan Mustafa Balcı, sıkışan şehirlerde çözüm yolu olarak kentsel dönüşümün görüldüğünü ancak bunun da uygulamasının yanlış olduğunu kaydetti.


RANTSAL DÖNÜŞÜME GİREBİLİYOR

“Çarpık kentleşmelere yönelik kentsel dönüşüm projeleri yapılıyor, fakat biz kentsel dönüşümü çok yanlış anlıyoruz” diyen Mustafa Balcı, “Kentsel dönüşüm değil kentsel yenileme yapıyoruz. Parsel bazında yapılmamalı hatta ada bazında bile değil adalar bazında yapılmalı. Böyle yapılırsa kentsel dönüşüm olur. Onun dışında yapacağınız her şey kentsel yenileme olur. Akabinde de rantsal dönüşüme girer. Burada bir nüfus artışı var. Nüfus artışının getirdiği bir alt yapı problemleri var. Nüfus artışının getirdiği ulaşım problemleri var. Bunların hepsini göz ardı ederseniz bu gibi sonuçlar doğar” dedi.


TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK BİR PROJE

Kepezaltı- Santral mahallelerinde uygulanacak olan kentsel dönüşüm projesinin Türkiye için örnek bir proje olduğunu kaydeden İMO Başkanı Balcı, “Kepezaltı-Santral mahallelerinde hayata geçirilecek olan ketsel dönüşüm projesi örnek bir projedir. Sadece Antalya için değil bana göre Türkiye için örnek bir projedir. Biz bu projeyi desteklediğimizi daha önce ifade ettik zaten. Kentsel dönüşüm denildiğinde böyle bir proje olması gerekir. Çok güzel bir uygulama projesi olmakla birlikte uygulama aşamasında tabi ki bir takım sıkıntılar olacaktır. Bunlar biraz da ekonomi ve piyasa şartlarına bağlı ve o zaman ortaya çıkacak olan projedir. Ama geneline bakıldığında örnek ve güzel bir proje olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.


EXPO GEÇ BAŞLADI HIZLI YAPILDI

Büyük bütçelerle ve büyük beklentiler ile hayata geçirilen ancak hayal kırıklığı oluşturan EXPO 2016 Antalya hakkındaki düşüncelerini de paylaşan Başkan Mustafa Balcı, “EXPO bana göre oldukça büyük ve olimpiyat ölçeğinde bir proje. Fakat süreç kötü geldi. Özellikle turizm sezonunun bu dönem sıkıntılı geçecek olması, EXPO’yu birebir etkileyen faktörlerden bir tanesi. Lehimize gibi görünen kısmı, turizmi açısından EXPO’yu görmeye Antalya’ya gelebilecek olanlar. Gelenlerin iç turizme çok fazla katkıda bulunabileceğini sanmıyorum.


EXPO büyük bir proje ama biz süreci çok hızlandırdık. Gerektiği zamanda başlayıp işleri gerektiği zamanda yapmadık. Hızlı yapınca da bir takım aksaklıklar da beraberinde geldi” ifadelerini kullandı.


EXPO’YA GİRİŞ ÜCRETLERİ YÜKSEK

EXPO 2016 Antalya’ya giriş ücretlerinin yüksek olmasından bahseden İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı şu ifadeleri kullandı: “Ziyaretçi kısmına gelirsek, bir şekilde insanları oraya çekmenin bir yolunu bulmalı. Bu fiyatlar ile mümkün değil. İndirimli bilet satışları da çok duyurulmadı bana göre. Direk kapıdan giriş ücretleri çok yüksek. Şu anda 4 kişi gitmeye kalksa gitmekten vazgeçer. Dolayısıyla içerdeki fiyatları da yabana atamazsınız. Fiyatların uygun olması lazım ki insanlar orada vakit geçirsinler. Hakikaten çok güzel tesisler var. Oradaki bir takım ülkemizin değerlerine ait restoranlar var. İnsanların burada vakit geçirip bu kültürleri tanıyıp, yemeklerden tatması gerekiyor. Bu bütçeleri aşan miktarlar olduğu zaman da çok fazla giden olmayacaktır. Sosyal medyadan tanıtımlar yapılıyor. Halkımızın ne kadarı sosyal medyayı kullanıyor ne kadarı kullanmıyor burada ciddi şüpheler var. Ben her gittiğimde etkileniyorum EXPO’dan. Özellikle konferans salonunun büyüklüğü, amfinin güzelliği, bunlar güzel şeyler ama bunların tanıtımının yapılıp yeterince insanın buraya çekilmesinde sıkıntı var.”


Antalya Hilal


Geri Dön