26 / 04 / 2024

Mustafa Çağlayan: Yozgat’ta evler çok pahalı!

Mustafa Çağlayan: Yozgat’ta evler çok pahalı!

Çağlayan İnşaat Sahibi Mustafa Çağlayan, inşaat sektöründe gelinen son nokta hakkında açıklamalarda bulundu. Çağlayan, Yozgat'ta ev fiyatlarının cep yaktığını söyledi.



Çağlayan İnşaat Sahibi Mustafa Çağlayan, Çağlayan inşaat olarak Tuzkaya mahallesinde 110 dairelik bir dairemiz var. 36 tanesi teslim edildi. 36 tanesini bu sene geri kalan 36  tanesini de seneye teslim edeceklerini söyledi.

YOZGAT’TA BÜYÜK İŞLER YAPTIK

Çağlayan, “Daha önceki yaptığımız işler çok sayıda var. Polis okulu, hükümet konağı, SSK binası, Toki’ler de birçok yerde benden önceki arkadaşlarında müteahhitlik işlerini yaptık. Şuanda kendi işimizle uğraşıyoruz. Üniversitede kendi bir işimiz var. Beden eğitimi ve spor merkezini yapıyoruz” dedi. 

İNŞAATLARDA ÇALIŞTIM

İnşaat sektörüne nasıl girdiğini belirten Çağlayan İnşaat Sahibi Mustafa Çağlayan, “ biz ilkokul mezunuyuz. Köyde büyüdük. Daha ilerilerini okuyamadık. İlk inşaatlara çalışmaya başladık. Öyle devam ettik. Başka da çaremiz yoktu. İnşaat sektörüne girmiş olduk” dedi.

GURBETE ÇALIŞMAYA GİDERDİK

Şuandaki inşaat sektörü ile şimdiki inşaat sektörü arasında 2002 öncesi çok daha kötü olduğunu belirten Çağlayan, “Biz gurbete giderdik. 2002 yılında yurt dışı işimiz oldu.
Türkmenistan’da çalıştık. Daha sonra buraya geldik işlerimiz açıldı. Artık gurbete gitmeye de gerek kalmadı. 2018 yılının ilk yarısına kadar çok güzel çalıştım. Yaklaşık 300 kişilik bir ekip ile çalışıyorduk Yozgat’ta. Ama son 2018 yılının ikinci yarısı ve bu yıl 300 kişilik ekip 60 kişiye kadar düştü”.

İKİNCİ BİR EV ALANA EV TAVSİYE ETMİYORUM

Çağlayan, “Ev alacaklara önerim krediler çok düştü. İkinci bir ev alana ev tavsiye etmiyorum. Müteahhit olarak bunu söylüyorum. Ama oturacak bir evin yoksa kirada isen mutlaka  bir ev almalarını tesviye ediyorum. Özellikle son 5 yılda yapılan inşaatlar çok sağlam yapılıyor. Artık yapı denetim var. Ne eksik beton atabilirsin ne demir atabilirsin. Faizler de şuanda çok düşük. Kiracı olan bir vatandaşımız eğer kiracı ise 10 yılda kira ödeyeceğini düşünürse 150 bin lira gibi bir para ediyor. Ama 10 yılda 200 bin lira çekmiş olsa kredi
faizi 170-180 bin lira. 10 yılda o kirayı bedavadan ödemiş olacak. Evlerde çok değer kazanıyor” dedi.

YOZGAT’TA EVLER ÇOK PAHALI

Yozgat’ta evlerin çok pahalı olduğunu açıklayanÇağlayan İnşaat Sahibi Mustafa Çağlayan, “ Bunun farkındayız. Tüm müteahhit arkadaşlarımız, bende arsa sahipleri biraz alınacak ama çok yüksek oranda arsa payı veriyoruz. Normalde şuanda lüks yapmak şartıyla bir inşaatı 170 bin liraya yapabiliyorsun. Ama neredeyse oranlar yüzde 50’ye dayandığı için bir kendine bir de arsa sahibine yapıyorsun. O yüzden maliyetler çok yüksek. Yozgat’ta evlerin fiyatlarının yüksek olduğunu biliyoruz. Çoğu müşterilerimize utanarak fiyat istiyoruz. Ama istemek zorundayız. müteahhit yüksek para kazanamıyor. Yüzde 6-7’lerle kar marjı koyuyoruz. Aldığımız riske göre de bu hiçbir şey değil” açıklamasında bulundu.

ARSA ORANLARI ÇOK YÜKSEK

Çağlayan, “İnşaat sektöründe müteahhit ve alıcılara tavsiyem arsa oranları çok yüksek. Bunlara dikkat edelim. Arsa oranlarını yüzde 25’lere çekebilirsek hem daha hesaplı daire satabiliriz hem maliyetimiz ucuzlar. Gerçekten bizim aldığımız risk çok büyük. İş kazası riski en başta geliyor. Arsa sahipleri biraz kanaatkar olsunlar. Arsa sahiplerinden bir tanesi inatlaştığında herkes bekliyor. Esas riski biz alıyoruz. Bu sektörün önü böyle açılır. Kentsel dönüşüm kanunu çıktı ama yeteri kadar sert olduğunu düşünmüyorum. Bizim insanımız sert kanunları biraz daha seviyor. Bu kanunun devletimizin biraz daha sertleştirmesini istiyorum. Toplasın arsaları devlet ne belirlemişse biz ödeyelim. Bazı arsa sahipleri yüzde 100 istiyor. Bunların müteahhitin vermesi mümkün değil. Şuanda herkes zorlanıyor”.

TOPRAKTAN GİRİP EV ALMASINLAR

Arsa oranları aşağı düşerse, fiyatlarım hen Çağlayan İnşaat Sahibi Mustafa Çağlayan, “Yüzde 40 ile yapan bir müteahhitin maliyeti 260 bin liradan aşağı değil. Ev alacak arkadaşlar da ucuz fiyatlara topraktan girip ev almasınlar. Ucuza girip ev alırlarsa sonradan sıkıntı yaşayacakları gözüküyor. Buna dikkat etsinler. Güven olmadan hiçbir şey olmuyor” diye konuştu


Geri Dön