16 / 04 / 2024

Mustafa Demir: Kaçak yapının seçim öncesi sonrası olmaz

Mustafa Demir: Kaçak yapının seçim öncesi sonrası olmaz

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, ruhsata aykırı, kaçak ve mühendislik hizmeti verilmeyen plansız yapılaşmanın önüne geçmeyi hedeflediklerini belirterek, bu yöndeki kararlılığı tamamen hayata geçireceklerini bildirdi



Bakan Demir, Kemer'de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yöneticileri ve 81 il müdürünün katıldığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlık ve merkez teşkilatlarının yeniden yapılandırılması ile sürdürülebilir kentleşme hedeflerini dile getiren Demir, şunları söyledi: "Kentleşmede geçmişten gelen mühendislik uygulamalarının ihmallerinden kaynaklanan ruhsatsız yapı stoğumuz var. Ruhsata aykırı yapılarımız var. Hedefimiz bundan sonra; ruhsata aykırı, kaçak ve mühendislik hizmeti verilmeyen plansız yapılaşmanın önüne geçmektir. Bu kararlılığımız tamamen hayata geçecek. Hafızalarda, imar planı olmayan, projesiz, ruhsatsız yapı yapma konusu ortadan kalkacak."

"Seçim öncesi, sonrası olmaz"

Bakan Demir, yerel seçim öncesi kaçak yapıların artıp artmadığına ve bu yönde çalışmaları olup olmadığına ilişkin soruya da "Bakanlığın gündeminde topyekün bir durum var. Kaçak yapılaşmanın, seçim öncesi, seçim sonrası olmaz. İmara aykırı yapı kavramı bir bütünlük arz eder ve Türkiye'de bu kavramın ortadan kalkması lazım. İlk etapta bunu gerçekleştireceğiz" karşılığını verdi.

Taksime cami yapılacağı haberlerinin hatırlatılması üzerine de Demir, "İbadet yapıları da diğer yapılar gibi belli mevzuata bağlıdır. Bakanlığımızın konusu dışındadır. Cevap vermek şahsi olur" diye konuştu.

Bakan Demir, bir soru üzerine de kat irtifakından kat mülkiyetine geçişin normal bir süreç olarak gelişmesini sağlamayı amaçladıklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:"Vatandaşların tapu dairelerinde ekstra işlem takibine gerek kalmaksızın bu süreci tamamlamak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Sanırım önümüzdeki hafta netleşir. Kat mülkiyetine geçişte vatandaşların mağduriyetine izin vermeyeceğiz."
Bakan Demir, toplantının ardından Cuma namazını Kemer'deki Gül Camisi'nde kıldı.


Geri Dön