18 / 04 / 2024

Mustafa Kiriş: Çatı sektörü ivme kazandı!

Mustafa Kiriş: Çatı sektörü ivme kazandı!

Çatı sektörü son dönemde büyük bir ivme kazandı. Sektör hızla büyüyor. Fem Çatı ve Yapı Malzemeleri Firması Sahibi Mustafa Kiriş, "Konya'da çatı sektörü büyük bir ivme ile ilerliyor. Ancak çatıda profesyonelleşme anlamınla biraz geç kalındı" dedi.




Çatı sektörü son dönemde büyük bir ivme kazandı. Sektör hızla büyüyor. Fem Çatı ve Yapı Malzemeleri Firması Sahibi Mustafa Kiriş, "Konya'da çatı sektörü büyük bir ivme ile ilerliyor. Ancak çatıda profesyonelleşme anlamınla biraz geç kalındı" dedi.


2007 yılında sektörü hızlı bir giriş yapan Fem Çatı, bugün Konya'nın önde gelen çatı firmalarından biri oldu. İş hayatına tenekecilik ile başlayan Mustafa Kiriş, sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Fem Çatı'nın gelişim sürecini anlatan Mustafa Kiriş, "Biz sektöre girdiğimiz zaman Konya'da çatı anlamında herhangi büyük bir firma yoktu. Çünkü eskiden önemsiz olarak görülen çatıya bakış açısının değiştirilmesi gerekiyordu. Biz işe buradan başladık. Önce vatandaşlardaki çatı anlayışını değiştirdik. Konya'nın büyük inşaat firmaları da artık sağolsunlar, çatıya önem vermeye başladı. Çatı sektöründe Konya, çok dağınık bir sisteme sahipti. Toplu bir çatı sistemi yapan azdı. İşte kalıpçı geliyordu, ben çatı sistemi yapayım deyip kalıbını çakıyordu kiremiti döşeyip işini bitiriyordu. Daha sonraları firmalaşma olayı başladı. Daha sonra çatının daha iyi olması gerektiği anlaşılınca, inşaat firmalarına bunları anlattılar. Aynı zamanda binaların kaliteleri de yükseldi artık, Konya'da. Son olaylardan sonra, daha doğrusu Zümrüt Aparmanı olayından sonra yapı denetimi biraz daha arttı. Binalardaki kalite standartları arttı. Ayrıcı insanların da yaşam standartları arttı. Artık daha lüks, daha konforlu evlerde yaşamaya başladılar. Mesela son kattan bir daire alan, tavanlarda çeşitli düzenlemeler yapmak istiyor. Led döşüyor, asma tavan yapıyor. İşte bunları yapmak için de çatının kalitesinin yüksek olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.


STADIN ÇATISINI KONYALILAR YAPMALIYDI

Yeni stadyumun çatısının Konyalı bir firmanın yapamamasının kendisini üzdüğünü dile getiren Kiriş, "Konya biraz geç kaldı çatı konusunda. Önceleri İstanbul bu konudaki ilk adımı atarak değişimi başlattı. Daha sonra da Ankara'da kaliteli çatılar görülmeye başlandı. Hal böyle olunca da Konya'da da bir takım hareketlilik başladı çatı sektöründe. Ancak dediğim gibi diğer iller, diğer illerin firmaları yola erken çıktılar ve biz biraz arkada kaldık. Mesela Konyaspor'un yeni stadının çatısını neden Konyalı bir firma yapmıyor? Çünkü o profesyonelliğe ulaşamadı daha Konya'nın çatı sektörü. Adamlar değişik bir sistemde muazzam bir şekilde yapıyorlar, stadın çatısını. Ha burada biraz öz eleştiri yapmak lazım, neden biz yapamıyoruz şeklinde. Dışarıdan Konya'ya çatı yapmak için adam geldiği zaman, ben çok üzülüyorum. Konya artık dışarıya bağımlı değil" diye konuştu.


İNSANLAR ARTIK KALİTELİ ÇATI İSTİYOR

Konyalıların artık çatıda kaliteye baktığını sözlerine ekleyen Kiriş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz çatıda öncelikle talebin anlayışını değiştirdik. Yani vatandaşlara çatının önemini aktarmamız gerekiyordu. Ve bunu da büyük firmalar ile yapmak mümkün oldu. Konyalı inşaat firmalarına anlattık çatıyı, çatı çeşitlerini ve kalitesini önem arz ettiğini söyledik. Artık inşaat firmaları da anladı artık çatının ne kadar önemli olduğunu. Biz şu anda işlere yetişmekte güçlük çekiyoruz. Çünkü Konya'da bu işi bizim gibi profesyonel bir şekilde yapan firma sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Biz demiyoruz, çatı sektöründe sadece biz gelişelim. Biz istiyoruz ki, diğer Konyalı çatı firmaları da gelişsin. Ben mesleğe tenekecilik ile başladım. İmam Hatip Lisesi'nden çıkıp doğruca inşaata giderdik. Sanayi içimize işlemişti bir kere. Yaptığımız işlerden de zevk alıyorduk. Kalfa olarak başladık tenekeciliğe ve artık kendi çatı firmamı kurma kararı aldım. Biz firmamıza şu düşünce ile bakıyoruz, her çınarın bir fidan dönemi olmuştur. 2008 yılında Karatay Sanayi'ye taşındık. Hedeflerimiz büyük. Çatı sektörü bu ivme ile devam ettiği sürece çok daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum."


Merhaba Haber




Geri Dön