25 / 04 / 2024

Müteahhitler bilanço esasına göre defter tutabilirler!

Müteahhitler bilanço esasına göre defter tutabilirler!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugün ki köşesinde defter tutan müteahhitler başlıklı yazıyı kaleme aldı. müteahhitlerle taşeronlar, ihtiyari (yani isteğe bağlı olarak) bilanço esasına göre defter tutabilirler...





Müteahhitler ve inşaat taşeronları da sınıf değiştirme açısından yukarıda açıklanan esaslara tabidirler. Ancak yukarıda belirtilen hadleri aş: mayan müteahhitlerle taşeronlar, ihtiyari (yani isteğe bağlı olarak) bilanço esasına göre defter tutabilirler. 


2- İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutan Müteahhitler İşletme hesabı esasına göre defter tutan müteahhit veya taşeronlar, "İşletme Hesabı Defteri" tutarlar. İşletme hesabı defterinin sol tarafına giderler, sağ tarafına da gelirler kaydedilir. 


Gider kısmına; satın alınan malzemeler ya da yaptırılan hizmetler karşılığında ödenen ya da borçlanılan paralar, amortismanlar ve inşaat firması ile ilgili diğer tüm giderler, Gelir kısmına; satılan daire, kat ve işyerlerinin bedeli ya da alınan istihkaklar veya yapılan hizmetler karşılığı tahsil edilen paralarla, tahakkuk eden alacaklar ve inşaat faaliyetinden elde edilen diğer tüm hasılat, kaydolunur. 

İnşaat işlerinin alım-satım tutarı, Vergi Usul Kanunu'nun 177. maddesinde yeralan hadleri aşacağı için müteahhitler ancak ilk işe başladıkları yılda "işletme defteri" tutabilirler. Müteahhitler, arzu ederlerse ilk yıldan itibaren de bilanço esasına göre defter tutabilirler. 

3- Bilânço Esasına Göre Defter Tutan Müteahhitler Bilânço esasına göre defter tutan müteahhitler; sermaye şirketi durumunda olan inşaat şirketleri ile adi komandit ve kollektif şirketlerdir. Bunun dışındaki şahıs firması ya da adi ortaklık biçimindeki inşaat firmalarında, VUK'un 177/1 ve 180. maddesinde yer alan hadleri aşanlar, bilânço esasına göre defter tutmak zorundadırlar. 

Bunlar, sözkonusu hadleri aşmadan kendi istekleri ile de bilânço esasına göre defter tutabilirler. 

Bilânço esasına göre aşağıdaki defterlerin tutulması gerekmektedir. 

a) Yevmiye Defteri VUK'un 183. maddesine göre yevmiye defteri, kayda geçirilmesi gereken işlemlerin tarih sırasıyla ve madde halinde düzenli olarak yazıldığı defterdir. 

Yevmiye defteri ciltli ve sayfaları müteselsil sıra numaralı olur. Mükellefler diledikleri takdirde yevmiye defteri ve tutulması zorunlu diğer defterlerini müteharrik yapraklı olarak kullanabilirler. 

b) Defteri Kebir VUK'un 184. maddesine göre defteri kebir, yevmiye defterine geçirilmiş olan işlemleri, buradan alarak usulüne göre hesaplara dağıtan ve tasnifli olarak bu hesaplarda toplayan defterdir. 


Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi


Geri Dön