29 / 03 / 2024

Müteahhitler Birliği Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni gerçekleşti!

Müteahhitler Birliği Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni gerçekleşti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında ödül töreni vesilesiyle bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.



Ankara’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül töreni vesilesiyle bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında yer alan 42 firma ve dünyanın en büyük 225 teknik müşavirlik firması arasında yer alan 5 firmayı bu başarılarından dolayı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ödül alan tüm firmalarımıza, patronlarından mühendislerine, şantiyedeki işçilerine kadar bu başarıda emeği olan herkese özellikle ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.


Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugüne kadar Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak dünyanın her yerinde ülkemize bu gururu, bu mutluluğu yaşatan sizlerin başarısı için, büyümesi için var gücümüzle çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Hamd olsun bu emekler, bu gayretler, bu çabalar boşa gitmiyor. Bakınız bu ödül törenine ben en son 2010 yılında katılmıştım. O zaman ödül alan firma sayımız 33’tü, şimdi bu sayı 42’ye çıktı. 2010 yılında üstlenilen projelerin ortalama bedeli 40 milyon doların altındaydı. Bu rakam geçtiğimiz yıl 82 milyon doları aştı. Bizim 42 firmamızla ikinci sırada yer aldığımız bu listede ilk sırada 62 firmayla malum Çin bulunuyor. Diğer tüm ülkeler bizim gerimizde” dedi.


Firmaların 2014 yılında yürüttükleri projelerin coğrafi dağılımına bakıldığında, Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Afrika’nın yüzde 98’lik bir paya sahip olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Yapılan işler daha çok kardeş dediğimiz ortak tarihî ve kültürel geçmişe sahip olduğumuz yakın çevremizde yoğunlaşıyor. Sizler de duyuyorsunuz, görüyorsunuzdur. Bazen bize soruyorlar, daha doğrusu sataşıyorlar; ‘sizin Orta Doğu’da, Afrika’da, Güney Amerika’da, Güney Asya’da ne işiniz var diyorlar, niçin oralara gidiyorsunuz, niçin oralarla ilgileniyorsunuz’ diyorlar. İşte son olarak geçtiğimiz hafta Pazar akşamı yola çıktık ve Cuma gecesine kadar Kolombiya, Küba ve Meksika’yı kapsayan bir Güney Amerika ziyareti yaptık. Yine aynı serzenişler, yine aynı sataşmalar. Ve Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Bey, şu anda içimizde bulunan birçok arkadaşımız da bizimle beraberdi. Biz sürekli oralarda olmasak, oralara gitmesek, hem resmi ilişkilerimizi, hem kişisel dostluklarımızı geliştirmesek, iş adamlarımızın, müteahhitlerimizin oralardaki varlığını nasıl sağlarız, nasıl güçlendiririz? Bunu yapacağız ki bu ilişkiler neticesinde kapılar bize açılsın. Bakıyorsunuz bazı yerlerde 1’e 10, bazı yerlerde 1’e 100 şu 12-13 yıl içerisinde artışımız var. Dikkat ederseniz gittiğimiz her yere iş adamlarımızla birlikte gidiyoruz. Bazen iki uçakla gidiyoruz, bazen üç uçakla gidiyoruz, bazen de tek uçakla gidiyoruz bu seyahatte olduğu gibi. Mümkün olan her yerde mutlaka bir iş konseyi toplantısı da yapabilmek. Bu ziyaretler sırasında iş adamlarımız sektörel bazda gittiğimiz ülkenin iş adamlarıyla görüşmeler yapıyorlar, toplantılar yapıyorlar, bağlantılar kuruyorlar, bu adımları atıyoruz, anlaşmalar yapıyorlar, mekanizmalar oluşturuyoruz. Geçtiğimiz hafta gittiğimiz Güney Amerika ülkelerinde de müteahhitlik sektöründe müthiş bir potansiyel olduğunu gördük. Bunu biz bizzat o ülkelerin cumhurbaşkanları söylediler. Ve biz sizlerle beraber çalışmak isteriz dediler. Oradaki muhataplarımıza, müteahhitlerimizin dünyada üstlendikleri projelerdeki başarılarını anlattık. Kendilerinden faydalanmalarını özellikle onlara tavsiye ettik. Bize eşlik eden iş adamlarımız da oralarda inanıyorum ki çok faydalı, çok verimli gelişmeler yaptılar. Bu görüşmelerin neticesinde oluşan temaslar, bundan sonra onların bize yapacakları iadeyi ziyarette çok daha ileri seviyelere gelecektir.”


“Bir ayağımızı Türkiye’ye sabitleyip diğeriyle tüm dünyayı dolaşacağız”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazılarının yurt dışına turistik seyahat yaptıklarını iddia ettiğini belirterek, “Kendileri sadece o amaçla yurt dışına çıkıyor olabilir. Ama biz gittiğimiz her yerde, görüştüğümüz herkesle ülkemize nasıl bir fayda sağlayabiliriz, oralarda insanımızın önünü nasıl açabiliriz onu konuşuyoruz, ona bakıyoruz. Bundan sonra da Mevlana’nın pergel benzetmesinden ilham alarak bir ayağımızı Türkiye’ye sabitleyip diğeriyle tüm dünyayı dolaşmaya devam edeceğiz. Durmak yok, yola devam diyeceğiz. Çünkü bizim 2023 hedeflerimiz var. Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri haline getirmek için daha çok çalışmalı, daha çok gayret göstermeliyiz. Ben Ankara’da sadece evrak imzalayan değil çalışan, koşturan, terleyen bir Cumhurbaşkanı olacağım dediğim zaman birileri buna karşı çıkıyor. Oturarak başarı sağlanabilir mi? Burada ülkemizin en seçkin iş adamları var, kendilerine soruyorum; siz bu başarıyı oturarak mı elde ettiniz, oturarak başarı elde etmek mümkün mü? Dünya ikincisi nasıl oldunuz? Oturarak mı oldunuz, çalışarak, koşturarak mı oldunuz? Elbette çalışacağız, koşturacağız, terleyeceğiz” diye konuştu.


“İstihdam artırmaya ne kadar önem veriyorsak, çalışma şartlarını iyileştirmeye de o kadar önem veriyoruz”


Ülkemizin hem mali ve teknik kapasite olarak, hem insan gücü olarak, hem hukuki altyapı olarak bulunduğu noktanın, geçmişle mukayese edilemeyecek derecede ileri olduğuna da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Açıkçası ben artık insanca çalışma şartlarına sahip olmayan, işçi sağlığı ve iş güvenliği standartlarına uygun olmayan hiçbir şantiye, hiçbir iş yeri görmek istemiyorum. Sadece kendinizin değil, iş yaptırdığınız herkesin, taşeronlarınızın da aynı şartları sağlamasını teminle mükellefsiniz. İstihdam artırmaya ne kadar önem veriyorsak, çalışma şartlarını iyileştirmeye de o kadar önem veriyoruz. Bu, mevzuat değil, zihniyet meselesidir, bunu çözmemiz lazım. Büyüyeceğiz, güçleneceğiz, kazanacağız, ama kimsenin ahını almadan, kimsenin hakkına girmeden bunu yapacağız. Medeniyet iddiamıza halel getirmeden, inancımıza, tarihimize, kültürümüze, onurumuza uygun şekilde gelişeceğiz, ilerleyeceğiz. Merhameti, vicdanı, şefkati olmayan bir ülke, bir toplum olarak refahımızı artırmak bizim asla tercih edeceğimiz bir yol değildir, olamaz” dedi.


“İş adamlarımızın başarılarını iyi ahlak, doğruluk ve yardımseverlikle taçlandıracağına inanıyorum”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm iş adamlarımızın, tüm işverenlerimizin çalışmalarını hakkaniyete, Ahilik ilkelerine bağlı şekilde yürütme konusunda azami hassasiyeti göstereceklerine olan inancını dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Her bir iş adamımızın yaptığı işteki başarısını iyi ahlakla, doğrulukla, yardımseverlikle taçlandıracağına yürekten inanıyorum. Bu düşüncelerle, bir kez daha ödül kazanan müteahhitlik şirketlerimizi ve teknik müteahhitlik şirketlerimizi tebrik ediyorum, başarılarının artarak devamını diliyorum. Önümüzdeki yıllarda bu listede 42’nin altında değil, 42’nin çok üstünde şirketlerimizi görmeyi temenni ediyorum.”


TOKİ Haber


Geri Dön