10 / 04 / 2025

Müteahhitler Marmara’da kentsel dönüşümün hızlandırılmasını istiyor!

Müteahhitler Marmara’da kentsel dönüşümün hızlandırılmasını istiyor!

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, Marmara’da kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini söyledi.


İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen  Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra İstanbul, Bursa ve bazı büyük metropollerde kayda değer oranda kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştiğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ülkemizde yaklaşık olarak 6,7 milyon konutun riskli olduğunu dile getiren Demir, "Riskli yapı stoku göz önüne alındığı zaman  kentsel dönüşümde olan ile olması gereken arasında çok büyük boyutta bir farklılık var. Çok başka bir boyutta olmamız gerekliydi. Ülke ve müteahhitler olarak bu konuda bir seferberlik ilan etmemiz gerekiyordu." Diye konuştu.

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, kentsel dönüşümün ülkenin önemli bir sorunu olduğunu belirterek, "İMSİAD olarak bu konuda spesifik çalışmalar gerçekleştiriyoruz çünkü kentsel dönüşümde bir formül yoktur. 

Yani iki defa iki dört eder gibi bir formülle kentsel dönüşümü her bölgede ve her şehirde aynı biçimde kurgulamanız mümkün değil. Her bölgenin kendine has karakteristik özelliğine uygun şekilde kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor." dedi.

Müteahhitler Marmara’da kentsel dönüşümün hızlandırılmasını istiyor!

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BİR AN EVVEL ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR

Kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesi için finansman sorunun çözülmesi gerektiğini dile getiren Demir, şunları söyledi:  "Riskli yapı oranımız oldukça azla. Kentsel dönüşümde mükemmeliyetçi bir mantıkla yaklaşmamız mümkün değil.

Herkes ister sokaklar, yeşil alanlar geniş olsun, az yoğunlaşma olan yaşanabilir, güzel kentler olsun fakat maalesef bir de işin realitesi var. 

Kutsanmış olan bir mülkiyet hakkımız var. Bunların tamamını göz önüne alarak kentsel dönüşümü bir an evvel çözmek için müsamaha göstermek lazım.

İMSİAD olarak 'Kentsel dönüşümden önce zihniyet dönüşümü' şeklinde bir sloganımız var. Can güvenliğini öne çıkarıp kentsel dönüşümü gerçekleştirmek için kat maliklerinin de bu konuda taviz vermesi gerekli. Biz müteahhitler olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Kardan feragat etmeye hazırız. Seferberlik şekliyle kentsel dönüşümü bir an evvel çözmemiz gerekli."

İSTANBUL’DAKİ KAMPANYA BURSA İÇİN DE GEÇERLİ OLMALI

(İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, kamunun kentsel dönüşümle alakalı "6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu" ile yerel idarelere yetki verdiğini, yurttaşlara yönelik kira yardımı ve uygun kredilerle kayda değer desteklerinin bulunduğunu dile getirdi.

Mega kent İstanbul'da "Yarısı Bizden" kentsel dönüşüm kampanyasının başlatıldığını anımsatan Demir, sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Söz konusu bu kampanyanın Bursa için de geçerli olmasını talep ediyoruz. Bursa 1. derece deprem bölgesi. Bursa'nın da bu haklardan yararlanmasını istiyoruz. Şu an kamunun kendi ölçeğinde destekleri söz konusu. Kira yardımı var, bazı vergilerden, harçlardan muafiyet söz konusu.

Kentsel dönüşümü bir an evvel daha canlandırıp daha etkin duruma getirmek için bunun daha ileri boyuta götürülmesi mümkünse daha iyi olacaktır."

Müteahhitler Marmara’da kentsel dönüşümün hızlandırılmasını istiyor!

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN MARMARA BÖLGESİ’NDE CANLANDIRILMASI GEREKLİ

(İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir açıklamasında Marmara Bölgesi'nin gerek nüfus yoğunluğu gerekse sanayisi ve ekonomisiyle Türkiye'nin en önemli bölgesi olduğunu söyledi.

Açıklamasında söz konusu bu bölgede yaşanabilecek büyük bir depremin etkilerinin çok fazla olacağını dile getiren Demir, "İvedilikle bu işi çözmemiz gerekli Sanayi faktörü de burada çok önemli. Bu nedenle kentsel dönüşümün mutlaka bir an evvel Marmara Bölgesi'nde canlandırılması gerekiyor." diye konuştu.

Sanayi bölgelerinin kentsel dönüşümüne ilişkin de çalışmaları yaptıklarını kaydedenDemir, bu konuyu şehir estetiği ve fabrikaların üretimi açısından iki grupta ele aldıklarını söyledi.

(İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, kent merkezinde, yerleşim birimlerinin içinde kalan sanayinin şehrin estetiğini yok etmesi, hava kirliliği, trafik yoğunluğuna sebep olması gibi çeşitli sebeplerle şehir dışına çıkarılması gerektiğine değinerek, şunları söyledi: "Aynı zamanda bu fabrikaların kent dışına çıktığı takdirde boşalan bölgelerin kentsel dönüşüm için rezerv alan şeklinde kullanılması çok önemli. 

Bu ticari yerlerin belirli organize bölgelerde toplanarak düzgün imalat yapma alanlarının oluşması onlar için de yarar sağlayacaktır. Kentin estetiği ve yaşanabilir şehir olması açısından çok önemli. Ayrıca mevcut organize sanayi bölgelerinde geçmiş dönemde yapılmış riski olan yapı stokları mevcut.

Bu sanayi yapılarının da mutlaka bir an önce testlerden geçirilmesi gerekli. Fabrikalara şu gözle bakmak lazım. Bir fabrikanın yıkılması sadece oradaki üretimi durdurmuyor. Tedarik zincirini kırması açısından çok kritik öneme sahip. Bir fabrikanın durması belki de akabinde 5-10 fabrikanın durmasına neden olacaktır. Bu nedenle sanayi ve imalat bizim için çok çok önemli. Bunları güvenilir yapı haline getirmemiz gerekli. Dirençli şehirler oluşturmamız gerekiyor."
 


Geri Dön