20 / 04 / 2024

Müteahhitler: Piyasa hasas, birden zam yapılmaz!

Müteahhitler: Piyasa hasas, birden zam yapılmaz!

Artan inşaat maliyetlerine rekor kıran kur artışları da eklenince yüzde 10 dolayında oluşan konutlara zam baskısını marta kadar ertelemeye çalışan müteahhitler, 'Piyasalar hassas, birden zam yapılmaz' görüşünde...



Konut projesi geliştiren şirketler, son dönemde artan inşaat maliyetlerinin yanı sıra dövizdeki yükselmeyle birlikte konut fiyatlarındaki ortalama yüzde 10'luk fiyat artışı için baskı oluşurken, piyasalardaki çalkantıyla köşeye sıkıştı. 


Bir yandan geçen yıl henüz açıklanmayan son çeyrek satışlarıyla 1 milyonu devirmesi beklenen konut talebini canlı tutmaya çalışan müteahhitler, diğer yandan da sallantıdaki piyasa nedeniyle artan konut kredisi faiz oranları, yüzde 1 olan konuttaki KDV oranlarının yeni projelerde yüzde 18'e dayanması ve projelerindeki başlangıç ile bitiş arasındaki oluşan primler nedeniyle ayakta kalmaya çalışıyorlar, îlk etapta 'bekleyelim, görelim' diye konuşan şirketler, marta kadar zamları yavaş yavaş fiyatlara yedireceklerini belirtirken, yüzde 18'lik KDV ve artan faize yönelik belli sınırlarda sübvansiyon yapabileceklerini ifade ediyorlar. 


KONUT KREDİSİNİ SÜBVANSE EDERİZ 


Konut sektöründeki artan maliyetlerini fiyatlara yansıtmak zorunda olduklarını anlatan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, "Ancak dikkatli olmamız gerekiyor. Birdenbire pat diye zam yapılmaz. Şu anda piyasalar çok hassas durumda bulunuyor. İlk çeyreğe kadar yüzde 8 ile 10 arasında fiyat artışı olacaktır. Konut kredilerini de gerekirse sübvanse edebiliriz" dedi. 


Dumankaya, maliyet artışı projenin yüzde 30'luk kısmını oluşturan beton ve demir ağırlıklı kaba inşaat malzemelerine gelen zamdan kaynaklandığını belirtirken, "Türkiye'de gayrimenkul sektörü çok ithalat yapmıyor. Ancak inşaat sanayisinin hammaddeleri zam görünce bu da bize yansıyor. Lüks projelerde bu oran diğerlerine göre daha fazla oluyor. Bundan kaçmak mümkün değil" diye konuştu. 


Habertürk


Geri Dön