26 / 04 / 2024

Müteahhitlik firmalarının yurt dışındaki faaliyetleri TBMM'de!

Müteahhitlik firmalarının yurt dışındaki faaliyetleri TBMM'de!

Müteahhitlik firmalarının yurtdışındaki faaliyetleri meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, müteahhitlik firmalarının yurtdışındaki faaliyetlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Kabukcuoğlu, sorusunun Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, ''Aşağıdaki sorularımın, Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar PEKCAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim'' diye konuştu.

Kabukcuoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Genel Merkezinde düzenlenen "2020 Yılı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı"nda, bugüne kadar farklı kıtalarda 128 farklı ülkede gerçekleştirilen projelerle küresel ölçekte takdir kazanmış müteahhitlik sektörünün, Türkiye'nin yüz ağartan marka sektörlerinden biri olmaya devam ettiğini söylediniz.''

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu'nun soruları:
1. Yurt dışında proje üstlenen kaç müteahhidimiz vardır? Ülkelere göre sayısal dağılımı nedir? Faaliyetlerin kategorisel dağılımı ülkelere göre nasıldır?

2. Müteahhitlik sektörümüzün yurt dışında üstlendiği projelerin ülkelere ve firmalara göre parasal dağılımı nedir?

3. Müteahhitlerimizin ülkemize getirdikleri para miktarı son 18 yılda ne kadardır?  Müteahhitlik firmalar tarafından yurt dışına çalıştırılan işçi sayımız kaçtır? Hangi ülkede ne kadar işçimiz vardır? Yurt dışında hedeflenen Türk işçisi istihdamı ne  kadardır?

4. Yurt dışında proje üstlenen müteahhitlerimizin kaçı bulundukları ülkedeki işlerini  tamamlayamamıştır? Bu ülkeler hangileridir? Projelerin ihale bedelleri nedir?

5. Müteahhitlik firmalarımızın yurt dışındaki faaliyetleri için verilen destekler nelerdir? Bu desteklerden bugüne kadar yararlanan firma sayısı kaçtır? Bu firmalar hangileridir?

6. Yurt dışında çalışan işçilerimizin ve müteahhitlerimizin mağduriyet yaşamamaları için alınan tedbirler nelerdir? 


Geri Dön