29 / 03 / 2024

Müteahhitlik kanunu gecikmemeli!

Müteahhitlik kanunu gecikmemeli!

KAYİMDER Başkanı Abdülkadir Kömürcü, İnşaat camiasının itibara kavuşması için Müteahhitlik kanununun bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.



Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği (KAYİMDER) tarafından bir basın toplantısı düzenlenerek, hem yeni oluşan yönetim kurulu tanıtıldı hem de sektörle ilgili bazı gelişmelere değinildi.


Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Olağan Genel kurulun ardından başkanlığa seçilen Abdülkadir Kömürcü yönetim olarak müteahhitlik camiasının sorunlarına dikkat çekerek,  “Görevde bulanacağımız süre içerisinde bunların çözümü için çalışacağız. Bunların başında müteahhitlik kanunun bir an önce çıkarılması ve camiamızın itibarlı bir konuma getirilmesini bekliyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kayıtlarına göre Kayseri’de 6 bin 565 müteahhit olduğu görülmekte. Neredeyse bir o kadar da ‘müteahhittim’ diye ortada gezen var. Bizler müteahhitliği isteyen herkesin yapmasından yanayız. Ancak verdiği sözü yerine getiren zamanında işini bitiren kaliteli iş yapmasıdır. Müteahhitlik kelimesinin manası "Yüklenici" veya "Üstlenici" kelimeleridir. Yani sözleşme ile yüklenilen işi veya herhangi projeyi gerekli yöntemlerle temin ve tamamlamayı taahhüt eden kişi veya şirketlerdir. Müteahhit denildiğinde ilk akla gelen inşaat yapan kişiler gelmektedir. Halbuki bina inşaatı dışında yol, su, baraj, asfalt, stat, tesisat, alt yapı, üst yapı, harita, jeoloji, mimari, arsa işleri yapan gibi müteahhitlik türleri var. Maalesef Kayseri ilimizden, Türkiye çapında veya Dünyaya açılan bir müteahhidimiz mevcut değil.” şeklinde konuştu.


‘Çin’den sonra ikinci sıradayız’

Dünya devletleri arasında Türk Müteahhitlik sektörünün Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Başkan Kömürcü; “Çevre ve Şehircilik Bakanımızın yakından ilgilendiği İmar Yönetmeliğinin her ilin kendi şartlarına göre belirlenmesi çalışmaları çok yerinde bir karardır. Daha önceki yönetmeliklere göre üç daireye bir otopark yapılması şartı varken Bakanlığımızın üzerinde durduğu her daireye bir otopark projesi yerindedir. Ancak önceki yönetmelikte olduğu gibi sözde kalmayıp her daireye bir otopark yaptırılmalıdır. Eskisi gibi Belediyelerimizce otopark parası alınıp otopark yapılmazsa hiçbir şey değişmeyecektir. Bu kararı KAYİMDER olarak destekliyoruz ve takipçisi olacağız.” diye konuştu.


Diğer yandan Abdülkadir Kömürcü başkanlığındaki yeni yönetim de yer alan isimler şöyle:

Ahmet Karaha,  Hüseyin Mermerkaya, Ömer Bakan, Ahmet Dandin, Tuncay Kaan Albayrak, Şükrü Başyazıcıoğlu, Alper Soylu, Ahmet Karahasanoğlu

Denetim Kurulu ise Remzi Ünsal, Halit Salman, Tuncer Küçük’ten oluştu.


Kayseri Gündem 


Geri Dön