24 / 04 / 2024

Müzesi olmayan il kalmayacak!

Müzesi olmayan il kalmayacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzesi olmayan Ağrı, Ardahan, Artvin, Bingöl, Hakkari, Iğdır, Karabük, Kırıkkale, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Yalova'da müze kuracak.



 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Türkiye genelinde 198 müze, 125 türbe, 139 ören yeri ile birlikte denetimindeki 240 özel müzeye yönelik çalışmalar yürüten Bakanlık, müzelerin hayatın içinde, yaşayan alanlara dönüştürülmesi için de yeni projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde, müzelerin faaliyet ve etkinlikleri, halkın günlük yaşantısının bir parçası olacak biçimde planlanacak.

Milli Eğitim Bakanlığıyla yaklaşık 2 sene önce imzalanan protokol kapsamında müzeleri öğretmenler ve öğrencilerin hizmetine sunan Bakanlık, bu uygulamanın kapsamını genişletmek için gelecek dönem pedagog, müze işletmecisi, iletişim uzmanı gibi alanında uzman kişilerce farklı yaş ve meslek gruplarına yönelik eğitim programları düzenleyecek. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar ışığında da müzelerin var olan faaliyetleri güncellenecek.

13 ilde müze kurulacak


Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni dönemde yürüteceği en önemli faaliyetlerden birisi de müze bulunmayan illeri müzeye kavuşturmak olacak.

2017 Mart'ta İstanbul'da yapılan 3. Milli Kültür Şurası kararlarında da yer verilen bu konuyu gündemine alan Bakanlık, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bingöl, Hakkari, Iğdır, Karabük, Kırıkkale, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Yalova'da müze inşa edecek.

Söz konusu illerde kültürel varlık potansiyeli ölçü alınarak belirlenecek kapasite ve türde yeni müzeler de açılacak. Bu projeler kapsamda "Para Müzesi" olarak da bilinen "Nümismatik Müzesi" gibi müzelerin kurulmasına da ağırlık verilecek.

 


Geri Dön