25 / 04 / 2024

Naci Ölçen: Alsancak'a Halıcılar Çarşısı kurulmalı!

Naci Ölçen: Alsancak'a Halıcılar Çarşısı kurulmalı!

5 yıl öncesine kadar Amerika, Almanya, Fransa ve birçok Ortadoğu ülkesine ihracat yapan İzmirli el halıcıları, sektörün teknolojiye yenilmesinin ardından canlanma umudunu kruvaziyer turizmiyle gelen turistlere bağladı.




İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı Ölçen, “Şehrin içinde cazibe merkezleri yaratabilirsek kruvaziyer ile gelen turist sektörü canlandırır” dedi


5 yıl öncesine kadar Amerika, Almanya, Fransa ve birçok Ortadoğu ülkesine ihracat yapan İzmirli el halıcıları, sektörün teknolojiye yenilmesinin ardından canlanma umudunu kruvaziyer turizmiyle gelen turistlere bağladı. 

İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı ve  İzmir  Ticaret Odası (İTO) Meslek Komitesi Meclis Üyesi Naci Ölçen, İzmir'de az sayıda kalan dokuma el halısı işletmesinin eski günlerine dönebilmesi için turizmden daha fazla pay alması gerektiğini söyledi.


"Şehirde kalmalılar"

İzmir'e kruvaziyer gemileriyle gelen yaklaşık 470 bin turistin, sektörü canlandıracağını kaydeden Başkan Ölçen, "Kruvaziyerle gelen turistler, şehir merkezine girmeden hemen Meryem Ana'ya ve Kuşadası'na götürülüyor. Turistlerin İzmir'e katkı yapmasını istiyorsak onları şehir içinde tutarak kent merkezini gezmelerini sağlamalıyız. Kemeraltı'nda, Alsancak'ta ve limana yakın bölgelerde turistlerin dikkatini çekebilecek cazibe merkezleri kurmalıyız. Özellikle kruvaziyer gemilerinde İzmir'i, el dokuması halıları ve kent merkezindeki güzellikleri anlatan tanıtımlar yapmalıyız" dedi.


Çarşı önerisi

Başkan Ölçen, Çankaya veya Alsancak'ta kurulacak bir Halıcılar Çarşısı'nın önemli getiriler sağlayacağını dile getirerek şöyle konuştu: "Kruvaziyer turizmiyle gelen 470 bin turist çok önemli. Onlardan daha fazla istifade etmeliyiz. Yıllardır yapmak istediğimiz Halıcılar Çarşısı'nı kurabilirsek, turistlerin şehir içinde gidebilecekleri bir alan yaratmış oluruz. Burada el halısı yapan esnafımızın yanı sıra, gümüşçüler ve kuyumcular da olabilir. Böylelikle bölgeyi daha büyük bir çekim merkezi haline getiririz. Tarihimizin en eski el sanatlarından biri olan el dokuması halıcılık bu şekilde kurtulabilir."


Yeni nesil "Kullan-at"çı

Dernek Başkanı Naci Ölçen, dokuma el halılarını artık ihraç edemediklerini söyledi. Ölçen, "Halı imalatında Türkiye dünyada ilk 5 arasında yer alıyor. Önceki yıllarda İzmir'den birçok Avrupa ülkesine el dokuma halıları ihraç ediliyordu. Ancak 5 yıldır ihracat durdu. El dokuma halıcılığı teknolojiye yenik düştü. Yeni nesil artık el dokuma ürünlerini kullanmıyor. Daha hızlı şekilde üretilen halıları "Kullan at" şeklinde kullanıyor. Genç nesile el dokuma halılarını sevdirmeliyiz" diye konuştu. 



Yeni Asır


Geri Dön