25 / 04 / 2024

Nazım Biçer: Gençlik Merkezi yanlış yere inşa ediliyor!

Nazım Biçer: Gençlik Merkezi yanlış yere inşa ediliyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Nazım Biçer, Gençlik Merkezi'nin Merkez Park içindeki Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün bulunduğu yere yapılmasına karşı olduklarını söyledi.




Gençlik Merkezi gibi projelere karşı olmadıklarının altını çizen Biçer, merkezin yeşil alan içerisine değil de Adana'da belirlenen 20 civarındaki kentsel dönüşüm alanından birine yapılmasının daha doğru olduğunu ifade etti. Merkez Park içinde, Fuzuli Caddesi ile Cevat Yurdakul Caddesi'nin kesiştiği köşede, demir köprünün güneyinde yer alan 28 bin 749 metrekarelik alana Gençlik Merkezi tesisleri yapılmak istendiğini belirten Biçer, projenin Seyhan havzasında yer alan Merkez Park'ta yapılaşma oluşturarak Adana'da sorunlu bir alan daha yaratılmasına neden olacağını aktardı. 


Sözkonusu projenin bu alana yapılmasına karşı olduklarını açıklayan Biçer, belediye meclis üyelerine de "Gençlik merkezinin Merkez Park'ta yapılması kararını onaylamayın" çağrısında bulundu. 


NEHİR KIYISINA YAPILAŞMAYA KARŞIYIZ 

Seyhan Belediyesi'ndeki projeleri gördüklerini anlatan Biçer, söz konusu alanın 28 bin metrekare büyüklüğünde olduğunu ve yaptıkları görüşmelerde alanın yarısına yakınına betonarme bir bina yapılacağını öğrendiklerini söyledi. Daha sonraki görüşmelerde ise meclis üyelerinin alandaki yoğunluğun 0,25'e düşürüldüğü yönünde ifadeleri olduğunu ancak bunun net bir bilgi olmadığını aktaran Biçer, bazı meclis üyelerinin projeye itiraz ettiğini belirtti. Özellikle CHP'li ve MHP'li meclis üyelerinin Seyhan Nehri kıyısına yapılaşmaya karşı olduğuna dikkati çeken Biçer, bunun doğru bir şehircilik anlayışı olduğunu bildirdi. Projenin Büyükşehir Belediyesi'nde komisyondan oyçokluğuyla geçtiğini vurguladı. Biçer, siyasi partilerin il başkanları ve meclis üyeleriyle görüşmeler yaparak projenin uygulanacağı yerin yanlışlığını anlatmaya çalıştıklarını ifade etti. 


YAPILABİLECEK ÇOK YER VAR 

"Seyhan Nehri'nin iki yakasında rekreasyon alanı dediğimiz alana yapılaşma yapılmaması temel anlayışımız. Amacımız Gençlik Merkezi'nin yapılmaması değil. Bu tür projelere, böyle merkezlere, toplumsal, sosyal projelere tabii ki ihtiyaç var ama yeri konusunda sıkıntımız var. Adana'da kentsel dönüşümle ilgili ve depreme dayanıklı olmayan birçok yer var. Şehrin merkezine yapılabilir ya da kentsel dönüşüm alanlarının bir köşesine konulabilir. Seyhan Nehri'nin kenarına, yeşil alanın olduğu bir yere niye böyle bir yer yapılır? Bizim itirazımız bu noktada" dedi. 


DSİ'NİN GÖRÜŞÜNE KARŞI YAPILAŞMA SÜRÜYOR

Gençlik Merkezi'nin betonarme bir bina olacağını anlatan Biçer, yapılaşmanın 15 bin metrekare üzerinde gerçekleşeceğini kaydetti. Biçer, "Önünde tenis kortu, sosyal donatı alanı olacak ama orada bir bina olması çok doğru değil. Bu konuyla ilgili DSI'nin Seyhan Nehri'nin iki tarafına da yapılaşma yapılmamasıyla ilgili görüşü var ama bu karar daha önce cami, petrol, Galleria, otel gibi yapılarla delindi. Şimdi de Gençlik Merkezi yapılıyor. 

Yarın bir gün bakacağız ki Seyhan Nehri'nin iki tarafı binalarla kaplı bir yer olmuş olacak" diye konuştu. 


ŞEHİRCİLİKLE ORTÜŞMÜYOR 

Yetkililerle yaptıkları görüşmelerde Gençlik Merkezi'nin yapılabileceği yerler hakkında bilgiler verdiklerini anlatan Biçer, Gençlik Merkezi'ne karşı olmadıklarını sadece yeşil alanlar üzerinde yapılaşmaya karşı olduklarını yineledi. 5 Ocak Stadı'nın yanında Menderes Kapalı fa Spor Salonu ile birlikte bir Gençlik Merkezi'nin bulunduğunu anımsatan Biçer, "Siz orayı yıkıp 500 metre ilerisine aynısından bir tane daha yapıyorsunuz ve üstelik yeşil alanın üzerine. Çok tezat şeyler ve şehircilikle örtüşmeyen şeyler" şeklinde konuştu. 


ÇOCUKLARIMIZA YEŞİL BİR  Adana  BIRAKMAK ZORUNDAYIZ
Seyhan havzasındaki bu tür yapılarla yeşil alanların yapılaşmasının önünün açıldığını savunan Biçer, şöyle konuştu: '"Gençlik Merkezi yapıyoruz. Bunun önünü tıkamak gençlerin önünü tıkamaktır' şeklindeki bir yapılaşma çok yanlış. Gençlik Merkezi kesinlikle yapılsın ama yeri konusunda sıkıntı var. 


Adana Günaydın


Geri Dön