26 / 04 / 2024

Nazım Yavuz: Çatı katı bağımsız konut olmalı!

Nazım Yavuz: Çatı katı bağımsız konut olmalı!

Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Nazım Yavuz, Türkiye'de inşaat sektörünün son yıllarda etkileyici bir büyüme performansı gösterdiğini, buna rağmen konut açığı sorununun varlığını sürdürdüğünü hatırlattı...



Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Nazım Yavuz, Türkiye'de inşaat sektörünün son yıllarda etkileyici bir büyüme performansı gösterdiğini, buna rağmen konut açığı sorununun varlığını sürdürdüğünü hatırlattı. Yavuz, gerekli düzenlemenin yapılması ile çatı katlarının konut olarak kullanılabileceğini söyledi. 


'EĞİM NEDENİYLE KULLANILAMIYOR' 


Yavuz, kentsel dönüşüm sürecinde çatı aralarının da kullanıma açılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de çatıların istisnalar dışında kullanılmayan ya da eşyaların depolandığı atıl alanlar olarak görüldüğünü ifade eden Yavuz, "Bunun en büyük nedeni de mevzuat gereği çatılarda kullanıma uygun eğimin sağlanamaması. Şu an Türkiye'deki çatılarda genelde yüzde 33 eğim var.  Ankara  genelinde eğim yüzde 40'a çıkmış durumda. Konunun acilen kamunun ve yerel yönetimlerin gündemine alınması ve çatı aralarının kullanıma açılması gerekiyor." 



AVRUPA'DA TEŞVİK VERİLİYOR' 


Avrupa'da çatıların otopark, havuz, bahçe, sosyal tesis gibi pek çok farklı şekilde değerlendirildiğini kaydeden Yavuz, "Avrupa'da çatı katları ayrı bir kat, ayrı bir daire olarak satılıyor. Bizde ise çatı katı yasal olarak ancak en üst kat ile bağlantılı olarak kullanılabiliyor. Yani ayrı bir yaşam alanı olarak görülmüyor. Almanya'da devlet bu projelere faiz indirimi uyguluyor, teşvik sağlıyor. Türkiye'de ise birçok ilde çatı aralarının derecesi, coğrafyanın özellikleri düşünülmeden saptanmış durumda. 

Oysa ülkemizde nüfus genç ve konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Çatılar kullanıma açıldığında metrekare bazındaki konut ihtiyacı eksilecek" dedi. 


ÇATIDER Başkanı Nazım Yavuz, yurtdışında birçok konutta etkin şekilde kullanılan çatı katlarının Türkiye'de atıl durumda bulunduğunu belirterek, "Gerekli düzenlemeler yapılmasıyla çatı katları bağımsız konut olarak kullanılabilir" dedi.



Habertürk Ankara 



Geri Dön