20 / 04 / 2024

Nazım Yavuz: Isınmak için harcanan enerji çatılardan uçup gidiyor!

Nazım Yavuz: Isınmak için harcanan enerji çatılardan uçup gidiyor!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (ÇATIDER) yaptığı araştırmaya göre; geçtiğimiz 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar 23 milyar TL’nin üzerinde....




Büyük bölümünde ağır kış şartlarının yaşandığı Türkiye’de çatılarda gerekli izolasyon yapılması için ısınmak için yakılan enerjinin uçup gittiği bildirildi. Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (ÇATIDER) yaptığı araştırmaya göre; geçtiğimiz 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar 23 milyar TL’nin üzerinde. Sadece 2012 yılında yaklaşık 4 milyar TL sorunlu çatılar yüzünden havaya gitti. Çatılarla ilgili bu israfın başlıca nedenleri ise konut ve işyeri çatılarındaki yalıtım eksikliği, mevcut yalıtımların korunamamış olması, çatı kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlış uygulamalar olarak öne çıkıyor.


Türkiye’deki binaların çatılarının mevcut durumuna bakıldığında 23 milyar TL rakamına şaşırmamak gerektiğini belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, “Söz konusu israfın en büyük nedenlerinden biri yalıtımsız çatılar. Binalar en çok çatılardan enerji kaybediyor. Yalıtımı olmayan çatılar, binaların kat adetlerine bağlı olarak ortalama yüzde 20 ila yüzde 30 aralığında bazen de daha fazla enerji israfına neden oluyor. Bu da kış aylarında yakıt faturalarının ve yaz aylarında soğutma amacıyla harcanılan elektrik enerjisinden kaynaklanan elektrik faturalarının gereksiz yere artması anlamına geliyor. Bugün ülkemizdeki 9 milyon binanın 8 milyonunda çatı yalıtımı yok ve bu yalıtımsızlığın bedeli bizlere maalesef israf olarak geri dönüyor.” 


Çatıların doğru detay ve doğru malzeme ile sistemine uygun projelendirilmesi ve uzman kişiler tarafından yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Yavuz, şunları söyledi: “Doğru malzeme ve işçilik olmadan sorunsuz ve dolayısıyla masrafsız bir çatı hayal etmek mümkün değil. Uygun fiyatlı olduğu düşüncesiyle çatılarda merpenaltı ürünlerle yapılan uygulamaların yarardan çok zarara neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Merpenaltı ürünlerden kaçınıp, sertifikalı, CE Belgeli ürünler tercih edilmeli ve tabi bu ürünleri işinin ehli, sertifikalı bir ustaya teslim etmeli. Böylece paranız çöpe gitmez ve çatınızın ömrü binanızın ömrü kadar uzun olur.” 


Çatılardaki israfın bir diğer nedeninin de çatı bakımlarının ihmal edilmesi olduğunu söyleyen ÇATIDER Başkanı Yavuz, “Çatıları yılda bir kere kontrol ettirmekte fayda var. Böylece çatılarda oluşabilecek olası su hasarları ve diğer fiziksel tahribatlar önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınır ve bu hasarların neden olabileceği daha büyük sorunlar önlenmiş olur.” dedi.


Cihan


Geri Dön