18 / 04 / 2024

Necip Nasır: Tüp geçit İzmir için tarihi adım!

Necip Nasır: Tüp geçit İzmir için tarihi adım!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmirlilerin mutabakatı olması durumunda Körfez Tüp Geçit Projesi'nin hızla gerçekleşeceğini belirtirken, yatırıma desteklerini ise gazetelere verdikleri tam sayfa ilanla kamuoyuna açıkladı. 




Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmirlilerin mutabakatı olması durumunda Körfez Tüp Geçit Projesi'nin hızla gerçekleşeceğini belirtirken, yatırıma desteklerini ise gazetelere verdikleri tam sayfa ilanla kamuoyuna açıkladı.  


"Dava açılmamalı" 


Nasır, "Biz İzmir'de bu projenin hayata geçmesini istiyoruz. Bu proje için tüm İzmirliler uzlaşalım" dedi. İzmir'de alt ölçekli ve üst ölçekli planların uymamasından kaynaklı sorunların yaşandığını ve davaların da bu yüzden açıldığını belirten Nasır, "Böylelikle de İzmir'e yapılacak önemli projeler ya engelleniyor ya da gecikiyor. Bu durumda  İzmir  kaybediyor" dedi. Tüp geçidin ise İzmir'in geleceği için "tarihi önemi" olduğunu dile getiren Nasır, "Körfez Tüp Geçit Projesi, İzmir'in trafiğine hayat verecek. Bunun yanı sıra şehir içinde yoğun trafik nedeniyle oluşan hava kirliliğini de azaltarak İzmir için çevreci bir proje olacak. Biz İzmir'de bu projenin hayata geçmesini istiyoruz. Bu proje için tüm İzmirliler uzlaşalım" dedi. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, "İzmir, tüm STK'ları, üniversiteleri ve dernekleri ile birlikte bu projeye sahip çıktığı takdirde hükümet de projeyi hızlandıracaktır. Bu proje İzmir'in aydınlık geleceği için tarihi öneme sahip bir adım olacak" dedi. 



Yeni Asır


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Körfez Tüp Geçit projesine İzmir kamuoyunun büyük bir bölümünün destek verdiğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, karşı çıkan odalarla bir araya gelip projeyi anlatacaklarını söyledi

İzmir'de basın temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Yıldırım, "İzmir'e projenin detaylarını anlatmak gibi bir süreci başlatacağız. Biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bazı sivil toplum kuruluşları, bunlar çok fazla değil. Onların tutumunda fazla bir değişiklik görmüyorum. Ama onları da dikkate almak gerekiyor. Meslek odalarına yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyoruz onlarla bire bir. Karşı çıkmanın bilgi yetersizliğinden kaynaklandığı kanaatindeyim. Bunu gidermek için biraz daha detaylı konuşmakta fayda var" dedi. 


TALİPLİ ARANIYOR 

Projenin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirileceğine değinen Bakan Binali Yıldırım, "Genel bütçeden yapılmayacak. bu nedenle projenin taliplisini de bulmamız gerekiyor. Şehir içi toplu taşıma ve ana akslarla ilgili bir proje olmakla beraber, bunun bu ölçekte denenmesi ilk olacak. Kamu-özel ortaklığıyla yapılan Avrasya Tüneli ile birlikte ilk projelerden biri olacak. Bu nedenle buraya bu konuda uzmanlığı olan ve gerekli finansal gücü olan taliplileri bulmamız gerekiyor. Projede ÇED süreci birkaç ay daha devam edecek" dedi. Projedeki yapay adanın fonksiyonları üzerinde çalışıldığını aktaran Yıldırım, "Birçok alternatif var. Burada da projeyi cazip hale getirmek için farklı düşünceler var. Bunun bir ulaşım projesi olmanın yanında İzmir için bir yaşam alanı oluşturma projesi gibi de düşünmemiz lazım. Bu kısmının projeden daha önemli olduğunu düşünüyorum" yorumunu yaptı. Bazı kesimlerin, projenin Kuş Cenneti'ne zarar vereceği iddialarını değerlendiren Yıldırım, "Projenin doğal yapılara zarar vermemesi için her türlü tedbir alınacak. Herhangi bir olumsuzluk getirmek gibi bir düşüncemiz yok. Güzergah İzmir Çevreyolu, Çiğli ve Menemen ile birleşecek şekilde planlanıyor. Diğer tarafta Narlıdere'de, İnciraltının hemen kenarından çeşme çevreyoluna bağlanmış olacak. Toplam proje uzunluğu batırma tünel 1800 metre, köprü 4200 metre, yapay ada 800 metre olacak. Projenin sosyal faydalarını, şehre katacağı değerleri daha fazla anlatmamız gerekiyor. Çalıştaylar yapacağız, yazılı ve görsel basın yoluyla anlatacağız" dedi. Yıldırım, Körfeç Tüp Geçit projesinin en geç 2023'e kadar tamamlanacağını belirtti. 


BİRİNCİ BÜYÜK PROJEMİZ İZMİR-İSTANBUL OTOYOLU

İzmir için birinci büyük projenin İzmirİstanbul otoyolu olduğunu da hatırlatan Yıldırım, projeye ilişkin gelinen noktayı anlattı. Yıldırım, "Orhangazi tünelleri bitti, Selçukgazi tünellerinin son ışık görme aşamasına katıldık. Son darbeyi vurduk ve ışığı gördük. Köprü çok özel bir dizayna sahip. Kuleler yere sabit değil. Her yöne hareket edecek şekilde dizayn edildi. Depreme karşı dayanıklı bir yapı oluşturuldu. İzmir-İstanbul arası 2 saat 50 dakikaya inecek" dedi. 


BÜYÜKŞEHİR VERMEDİ 

Yıkıldıktan sonra yeni inşa için henüz bir adım atılmayan Alsancak Stadı ile ilgili konuşan Yıldırım, "Orada Büyükşehir Belediyesi'nin hissesi var. Bakanlık zaten Spor Toto'dan gelecek kaynak ile bu stadı yapacak. Belediye 2016 yatırım programında olmadığı gerekçesiyle devir işlemlerini yapmadı. Bakanlık ödenek ayırmak zorunda değil... Spor Toto'nun gelirlerinden yapabilir. Ama belediyenin kafasında 'buraya stat yapılmayacak' algısı halen daha yer işgal ediyor" diye konuştu. Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık'ı İzmir ziyaretinde gündeme gelen yerli otomobil konusunda "Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı'nı ilgilendiren bir konu... Ama yerli otomobil üretiminin İzmir'e gelmesini en az İzmirliler kadar ben de istiyorum. Dönüşte bu meseleyi Sayın Bakan ile görüşeceğim. İzmir'e gelmesi için gayret göstereceğim" yorumunu yaptı. Kordon Yolu Projesi kapsamında yapılan ancak proje iptal olunca asılı kalan viyadük ayakları hakkında ise esprili bir açıklama yapan Yıldırım, "Biraz daha zaman geçerse zaten tarihsel değeri olan yapı haline gelecek. Turizm amaçlı kullanılabilir. Ayrıca Çandarlı Limanı için de bir sıkıntı yok. Üst yapıyla ilgili benim olmadığım dönemde ihale teklifsiz kaldı. Çalışma yapmaya başladık. Çandarlı Limanı bölgenin kalbidir" diye konuştu. 


Geri Dön