29 / 03 / 2024

Nedim Gül: Devlet müteahhitlerden yüzde 50 teminat almalı!

Nedim Gül: Devlet müteahhitlerden yüzde 50 teminat almalı!

2017 yılında 2 milyon konutun satılması planlanan inşaat sektörü için sektörü temsilcilerinden yeni bir uyarı geldi. Nedim Gül, “Yapılan bir projeyi devlet inceleyecek, buraya yapılan bu projenin bedelinin yüzde 50’sini teminat olarak isteyecek” dedi.



2017 yılında 2 milyon konutun satılması planlanan inşaat sektörü için sektörü temsilcilerinden yeni bir uyarı geldi. Nedim Gül, “Yapılan bir projeyi devlet inceleyecek, buraya yapılan bu projenin bedelinin yüzde 50’sini teminat olarak isteyecek” dedi.


2016 yılında yaşanan daralma ve 15 Temmuz’a rağmen satışların hız kazandığı dönemde inşaat sektörü için yeni bur uyarı da sektörün içendeki temsilcilerden geldi. Devletin konut yapacak müteahhit için en az yüzde 50 teminat almasını gerektiğine değinin sektör temsilcileri konuyu Kahramanmaraş’ta bugün Gazetesine değerlendirdi.


Sektörün önemli isimlerinden Nedimoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Gül, müteahhitleri mutlaka kendi öz sermayesi ile bina yapmaları gerektiğine değindi. Gül; “Eğer öz sermaye kullanmadan bina yapılırsa, binanın iç dizaynı kullanıcının istediğine göre olmaz. Mutsuz müşteri her zaman karamsar insan demektir” dedi.


2015 yılında 1 milyon 2016 yılında 1,5 milyon satılan konut satıldığını dile getiren Gül, Türkiye olarak bakıldığında inşaat alanında iddialı olunduğunu, bu denli büyük pastadan pay almak isteyen kötü niyetli kişilerin ise finans kaynağı bulmadan işe başladığını söyledi. 


27 YIL POLİSLİKTEN İNŞAAT SEKTÖRÜNE


Gül şöyle konuştu: “Göksun Çardak doğumlu, Ortaöğretimini Çardak’ta yapmış, lise eğitimini Göksun’da almış Bursa Polis okulundan emekli bir polis memuru. Açıköğretimden Polis Akademisini okumuş birisidir. 27 yıl polislik görevini yaptım. İnşaat işine Kahramanmaraş’ta bulunan arsalarımız sayesinde başladım. Polislikte aktif çalışmamdan ötürü emekli olunca sıkılmaya başladım. İlk önce kendime ofis açtım. Daha sonra işlerim büyümeye başladı. Gelip gidenler, kurulu gücün var, arsan var, finans kaynağın var neden inşaata başladın dediler. Adana’da bir mühendis sen inşaat işine başla işlerini ben takip ederim dedi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinin arkasında bulanan bir arasam da işe başladık. 500 metrekare yere 4 katlı 8 dairelik bir yer yaptık. İnşaat işinde topraktan daire satmıyorum. Topraktan ucuz satacağıma bitirir değirin de dairelerimi satarım. Ben kendi öz sermayem ile bina yapmaktan tarafım. Benim yaptığım İnşaat sektöründe yanlışmış.  Bu yanlışı da, bu binayı yapınca anladım. 2’inci binamı Boğaziçi tarafında yapmaya başladım. Daire satışları yavaş olunca zarara uğradım.


TOPRAKTAN SATILAN DAİRELER


Topraktan satsam şu anda kar ederdim. Yaşanan daralma nedeniyle daire satışları yavaş oldu. Şu anda 7 tane satılık dairem var. Şu anda 7 milyon TL, sermaye ile yaptığım site bana zarar ettirdi. Şu anda o parayı bankaya vermiş olsaydım daha karlı durumda olurdum. Kahramanmaraş’ta herkes topraktan satıyor, öz sermaye koyarak bina kimse yapmıyor. Daire satın alan vatandaşımız da yanılıyor. Topraktan satılan dairelere müteahhit özenmiyor. Zaten daireyi satmış. Yüzde 50 arsa sahibinin zaten. Kahramanmaraş’ta arsa alıp ta bina yapan müteahhit yok. Varsa yüzde 2 oranını geçmez. Hep kat karşılığı çalışılıyor. İş karşılığı bazen daire veriliyor. Geriye kalan dairesini de topraktan satıp sermaye koymadan iş yapmış oluyor. Kendine inşaat sonunda kalan paraya da razı olup, işi bitiriyor.


KENDİ SERMAYEM İLE YAPTIM


Sermayeli yapmışım ben 7 milyon TL’nin sermayesini bekliyorum. Müteahhit sermaye koymadan yaptığı bir işi bitirmek için ikinci binaya başlıyor. Böyle giderse zaten bu çark tıkanır. Kahramanmaraş’ta inşaat sektörü, iyi durumda. Bir bakıma bu kadar dairenin çok olması da iyi bir durum değil. Satılık daire var, alıcı yok. Bu kadar daire satılmasının tek sebebi kırsal kesimde kente doğru yaşanan göçe cevap verildiğinden ötürü. Kahramanmaraş’ta dar gelirli daire almaya ihtiyacı var, yapılan dairelerde onlara pahalı geliyor. Kahramanmaraş’ta daireler büyük yapılıyor. Herkes müteahhit olmuş. Bina, site yapabilmek için devletin bence ön şart olarak müteahhit olacak kişiye sermaye şartı getirmesi lazım. O zaman inşaat yapmaya başlar. Şirket kurmak çok basit, şirket kurulduktan sonra istersen site yap. Yapılan bir projeyi devlet inceleyecek, buraya yapılan bu projenin bedelinin yüzde 50’sini teminat olarak isteyecek. Bu daralma devam etsin, insanlar zarar görecek. Zarar görenler şu anda var.


Kahramanmaraş'ta Bugün


Geri Dön