16 / 04 / 2024

Nevşehir Kozaklı Belediye Konutları'na ipotek mi konuldu?

Nevşehir Kozaklı Belediye Konutları'na ipotek mi konuldu?

Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde 2013 yılında dönemin belediye başkanının öncülüğünde Kozaklılıları ev sahibi yapma projesi başlatıldı. 8 bloktan 4’ünün ödemeleri bitti tapular teslim edildi. Diğer 4 blokta oturanlar ise mağdur oldu.



Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde 2013 yılında dönemin belediye başkanının öncülüğünde Kozaklılıları ev sahibi yapma projesi başlatıldı. Proje kapsamında yaklaşık 400 aile ev sahibi yapılacaktı. Yeşilpark mevkisi olarak bilinen yerde arazi belirlendi, vatandaşlardan peşinat toplantı, sözleşmeler imzalandı, taksitler belirlendi. Yapılan planlamaya göre Aralık 2014’te 8 blokta yaklaşık 400 aile evlerini teslim alacak ve gönül rahatlığı ile ev sahibi olmanın huzuru ile yaşatacaktı. Evler 2014 Aralıkta teslim edilmedi. Vatandaş bekledi. 2015 Aralıkta teslim edildi. ‘Küçük’ bir gecikme ile insanlar evlerine yerleştiler. 8 bloktan 4’ünün ödemeleri bitti tapular teslim edildi. Diğer 4 blokta oturanlar içinse tam bir mağduriyet olmuş bundan sonrası...


İLK HABER BANKALARDAN: EVLER SİZİN DEĞİL


Evlerinde huzur içinde oturup 2019’a kadar olan kredi taksitlerini zor da olsa ödeme planına uyan ev sahipleri, bankadan gelen memurların “Evleriniz müteahhitin çektiği kredinin karşılığında ipoteklenmiştir. Evler sizin değil” haberi ile sarsıldılar. Olayın aslını öğrenmek için yüklenici müteahhit olan Altınok İnşaat ve belediye yetkililerine ulaşmaya çalışan ev sahiplerinin ulaşabildiği tek bilgi ise, verdikleri paranın bankaya yatırılmadığı. Müteahhite verildiği ve Altınok İnşaatın bankalardan evlerin tapuları ile 12 milyon kredi çektiği ve ödemediği olmuş. Çekilen kredi karşılığında ise bankaların evlerine el koyduğu bilgisi oldu.


BELEDİYE PARA YOK, MÜTEAHHİT BATTIM DİYOR


Evlerinin ellerinden gideceği korkusu ile nereye, kime gideceklerini de bilmeyen Kozaklılılar mağduriyetlerinin giderilmesi için Belediye Başkanlığı’nın ve yüklenici firma olan Altınok İnşaat’ın kapısını aşındırıyor. 2014 seçimleri öncesi projeyi başlatan eski Belediye Başkanı ile görüşen Kozaklılılar, “Ben 8 blok sözü verdim. Projeyi başlattım. Belediyede hizmet sürekliliği var. Başkanlık değişti. Muhattap yeni belediye başkanıdır” cevabını alıyorlar. Yeni belediye başkanı ile görüşen ev sahipleri “Müteahhit sizin evlerin tapusu ile kredi çekmiş. Sorun burada”  yanıtını alıyor. Bu kez müteahhite gidiyorlar ama “Battım” sözüyle karşılanıyorlar. 


TAPULARIMIZI MÜTEAHHİTE NASIL VERİRLER?


Evlerinin üstüne kredi çekildiğini öğrenen ev sahipleri kendilerine verilen teminatın hesabını soruyor. Yapılan konutlar önünde görüştüğümüz ev sahipleri, “Belediye bize ‘Sizi ev sahibi yapacağız’ dedi. Biz de güvendik. Bize söylenen müteahhit firma ile bir anlaşma yapılacağı ve anlaşmanın ev sahipleri lehine olacağı, evlerin garantisi olarak da tapuların belediyede kalacağı ve müteahhite verilemeyeceğiydi. Ama şimdi müteahhit tapuları almış üzerine kredi çekmiş. Hani sözleşmede tapular müteahhite verilmeyecekti? Bizi mağdur eden bu” dedi.  


‘MÜTEAHHİTİ BİLMEYİZ, BELEDİYE’YE GÜVENDİK’


Müteahhit olan Altınok firmasi Kayserili bir firma. Firmayı tanımadıklarını söyleyen ev sahipleri, “Bize bu firma gelip ‘Size ev yapalım’ dese, tanımayız etmeyiz. Kimse güvenip de parasını vermez bu firmaya. Biz belediye var diye güvendik. Buralar küçük yerler, en büyük mülkü amir belediyedir. Çözümü de onlardan bekliyoruz’ dedi. Başka bir  ev sahibi ise nasıl zor koşullarda yaşadıklarını, taksitlerini ödemek için sofralarından nasıl kıstıklarını anlatarak kendilerini mağdur edenlere sitem etti. 


ÖLÜRÜM EVİMİ VERMEM!


60 yaşını geçtiğini ilk defa ev sahibi olacağını söyleyen bir kadın “Ben dulum, emekliyim. Kocamdan kalan az bir altın vardı onu bozdurdum. Biraz da kredi çektim. Buradaki herkes asgari ücretli. Kıt kanaat geçiniyor. İki tane yetimim var. Nasıl göz koyarlar rızkımıza” dedi ve yetkilileri göreve çağırdı. Avukatla görüştüklerini de ifade eden mağdurlar, “Avukat da banka haklı diyor ve işi sadece paranın çözeceğini söylüyor. Evler 85 bin liraya mal olacaktı bize. 30 bin lira falan kaldı herkesin. Şimdi banka evlerin değeri arttı. 115 bin lira ediyor diyor. Yani bizden 30 bin lira ekstra para da isteniyor” dedi. 


Taksitlerini düzenli ödeyen Kozaklılılar, “Bu işte ne deniyorsa yapan biz olduk. Peşinatlarımızı, ara ödemelerimizi, taksitlerimizi hep düzenli ödedik. Kimse bunun sorumlusu sesimizi duyurun çıksın ortaya” diye seslendiler. 



Evrensel


Geri Dön