24 / 04 / 2024

Nevşehir'deki yeraltı şehrinde jeo radarlı çalışma yapılıyor!

Nevşehir'deki yeraltı şehrinde jeo radarlı çalışma yapılıyor!

Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi sırasında ortaya çıkartılan dünyanın en büyük yeraltı şehrinde, jeo radar cihazı eşliğinde temizleme çalışmaları yapılıyor.



Nevşehir Belediyesi'nin öncülüğünde TOKİ, Valilik ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışmaları, jeo radar cihazı eşliğinde yürütülüyor. Kalenin hemen altında başlatılan çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için de, yeraltının 10 metre kadar altındaki tüm boşluk ve yapıları belirleyebilen jeo radar cihazı kullanılıyor. 3 kişilik teknik bir ekip tarafından kullanılan jeo radar cihazı ile elde edilen bilgiler, kazı heyetine iletiliyor. Bölgedeki kazı çalışmaları bu cihazın verileri ile daha sağlıklı bir şekilde yürütülüyor. 


Belediye Başkanı Hasan Ünver, geçtiğimiz günlerde başlatılan temizleme çalışmalarının aralıksız bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi. 


Unver, 113 metre yüksekliğinde ve 460 bin metrekareye ulaşan bir genişliği ile dünyanın en büyük yeraltı şehir yapısının Kapadokya turizminin geleceği açısından da oldukça önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Nevşehir Kalesi ve civarındaki toplam I 1 mahallenin alt bölümlerinde birbirine bitişik olarak yapılandırılmış bir konumdaki yeraltı şehrinin varlığı bizlere de oldukça heyecan veriyor. Halen bölgede temizleme çalışmalarında, çağın gerektirdiği araç ve gereçleri de kullanıyoruz. Çalışmaların tamamlanmasıyla yeraltı şehirlerinin iç mekanlarında butik oteller, sanat galerileri, el sanatları merkezleri, yeraltında yürüyüş yolları, yeraltında müze, yeraltı toplantı salonları gibi yerler düşünüyoruz." 


Bizim Gazete


Geri Dön